• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[CSS] Kolory linków visited problem z css

Object Storage Arubacloud
0 głosów
304 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2015 w HTML i CSS przez Zine Obywatel (1,000 p.)
edycja 19 listopada 2015 przez Zine

Cześć wszystkim! :)

Na początku chciałem wyrazić zadowolenie, że udało mi się znaleźć take ciekawe forum i dotrzeć do kursów p. Mirosława.

Koduje sobie styl pod skrypt forum phpBB i mam problem kolorami linków, wydaje mi się, że przez zbyt duży bałagan w CSS, mianowicie wszystko działa w porządku, prócz linków odwiedzonych, bo zamieniają się na białe przez co są niewidoczne, nawet już hover wtedy na nie nie działa, screen:

screen jak to wygląda

a tutaj mój kod:

.dropdown a:link, .dropdown a:visited, .dropdown-contents a:link, .dropdown-contents a:visited {
	color: #657B7B;
	font-size: 12px;
}

.dropdown a:link:hover, .dropdown-contents a:link:hover {
	color: #000;
	font-size: 12px;
}

Dodatkowo, gdy użyję w cssie np. .dropdown a { to linku nie koloruje, musiałem napisać a:link, nie wiem dlaczego, próbowałem również .dropdown a:link:visited, ale także to nic nie daje. Dziękuję za pomoc :)

//edit, zamieszczam więcej kodu

<span class="userpanel2">
				<!-- IF S_REGISTERED_USER -->
					<!-- IF S_NOTIFICATIONS_DISPLAY -->
						<li class="linia dropdown-container dropdown-{S_CONTENT_FLOW_END} rightside" data-skip-responsive="true">
							<a href="{U_VIEW_ALL_NOTIFICATIONS}" id="notification_list_button" class="dropdown-trigger"><i class="fa fa-bell"></i> <p class="userpanel">{L_NOTIFICATIONS} [</p><strong>{NOTIFICATIONS_COUNT}</strong><p class="userpanel">]</p></a>
							<!-- INCLUDE notification_dropdown.html -->
						</li> | 
					<!-- ENDIF -->
						<!-- IF S_DISPLAY_PM -->
							<a href="{U_PRIVATEMSGS}" role="menuitem"><i class="fa fa-envelope"></i> <p class="userpanel">{L_PRIVATE_MESSAGES} [</p><strong>{PRIVATE_MESSAGE_COUNT}</strong><p class="userpanel">]</p></a> | 
						<!-- ENDIF -->
					<!-- EVENT navbar_header_username_prepend -->
					<div class="header-profile dropdown-container">
						<a href="{U_PROFILE}" class="dropdown-trigger"><i class="fa fa-user"></i> {S_USERNAME} <i class="fa fa-caret-down"></i></a>
							<div class="dropdown hidden">
								<div class="pointer"><div class="pointer-inner"></div></div>
									<ul class="dropdown-contents" role="menu">
									<!-- IF U_RESTORE_PERMISSIONS --><li><a href="{U_RESTORE_PERMISSIONS}"><i class="fa fa-share"></i>  {L_RESTORE_PERMISSIONS}</a></li><!-- ENDIF -->
									<!-- EVENT navbar_header_profile_list_before -->
									<li><a href="{U_PROFILE}" title="{L_PROFILE}" role="menuitem"><i class="fa fa-user"></i> {L_PROFILE}</a></li>
									<li><a href="{U_USER_PROFILE}" title="{L_READ_PROFILE}" role="menuitem"><i class="fa fa-eye"></i> {L_READ_PROFILE}</a></li>
									<!-- EVENT navbar_header_profile_list_after -->
									<li class="separator"></li>
									<li><a href="{U_LOGIN_LOGOUT}" title="{L_LOGIN_LOGOUT}" accesskey="x" role="menuitem"><i class="fa fa-power-off"></i> {L_LOGIN_LOGOUT}</a></li>
									</ul>
								</div>
							</div>
						<!-- EVENT navbar_header_username_append -->
				<!-- ELSE -->
					<a href="{U_LOGIN_LOGOUT}" title="{L_LOGIN_LOGOUT}" accesskey="x" role="menuitem"><button type="button" class="btn ql">{L_LOGIN_LOGOUT}</button></a>
					<!-- IF S_REGISTER_ENABLED and not (S_SHOW_COPPA or S_REGISTRATION) -->
					&nbsp;&nbsp;<a href="{U_REGISTER}" role="menuitem"><button type="button" class="btn">{L_REGISTER}</button></a>
					<!-- ENDIF -->
				<!-- ENDIF -->
				</span>

a tutaj kod skad pobiera css, jeżeli w .dropdown nic nie wpiszę:
 

span.userpanel2 a, span.userpanel2 a:hover, span.userpanel2 a:visited {
	font-size: 13px;
	color: #fff;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 listopada 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
wybrane 20 listopada 2015 przez Zine
 
Najlepsza

Nie działa, bo nadziałeś się na tzw. specyficzność selektorów - stąd wymóg dodania :link.

Najpierw przepuść kod przez walidator HTML i popraw błędy, bo na razie to sieka

komentarz 19 listopada 2015 przez Zine Obywatel (1,000 p.)
Niestety nie pomogłeś mi ;)

O walidatorze wiem bardzo dobrze, ale nie mam jak tego uczynić, bo:

1) Działam na localhoście

2) jest to menu dla zarejestrowanych, boty, walidatory, niezalogowani tego nie widzą...
1
komentarz 19 listopada 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

Ale wiesz, że walidator pozwala wkleić kod HTML? ;)

No i myślę, że odpowiedziałem na Twoje pytanie: wszystkiemu winna jest specyficzność selektorów.

span.userpanel2 a:visited jest bardziej specyficzny niż .dropdown a:visited - ma bowiem, całkowicie niepotrzebnie, nazwę elementu na początku. Jeśli ją usuniesz, specyficzność będzie taka sama i wówczas wygra ta deklaracja, która jest później w kodzie.

Tutaj bardzo fajny artykulik o tym: http://www.standardista.com/css3/css-specificity/

komentarz 19 listopada 2015 przez Zine Obywatel (1,000 p.)

Wiem, ale neistety nie mogę uploadować, bo walidator ciągle wyrzuca błąd 

Sorry, this type of URL scheme (undefined) is not supported by this service. Please check that you entered the URL correctly.

URLs should be in the form: http://validator.w3.org/

Już się biorę za ten artykuł, dziękuję :)

komentarz 19 listopada 2015 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
komentarz 19 listopada 2015 przez Zine Obywatel (1,000 p.)
Teraz zauważyłem, że w walidator można wkleić kod, co zrobiłem i nie wywala mi żadnego błędu prócz czepiastwa się o znaki typu:  &nbsp;
komentarz 19 listopada 2015 przez Zine Obywatel (1,000 p.)
Żadnych błędów, więc dalej jestem z tym uziemiony. Jedynie porady typu, że <P> nie powinno zawierać się w <SPAN>.

Może tu cały pies pogrzebany jest, spróbuję tego tego <span> na <div> zamienić :)
komentarz 20 listopada 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Czepia się o nbsp bo jest źle użyte i czepia się o p w span, bo nie może element blokowy znajdować się w liniowym. W ogóle to wyjaśnienia masz obok błędu przecież.
komentarz 20 listopada 2015 przez Zine Obywatel (1,000 p.)
Szczerze mówiąc, to pierwszy raz koduje. Kiedyś to liznąłem, ale generalnie to się uczę i nie wiedziałem takich rzeczy :) Zmieniłem SPAN na DIV i eureka! Kolory zmienione jedynie hover nie działa, ale może i zaraz do tego dojdę :D Dziękuję za pomoc! :)
0 głosów
odpowiedź 19 listopada 2015 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Pokaz jak to jest w HTML zbudowane.
komentarz 19 listopada 2015 przez Zine Obywatel (1,000 p.)
Edytowałem pierwszy wpis i dodałem kod, dzieki za zainteresowanie! :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2017 w HTML i CSS przez czarek84 Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2017 w HTML i CSS przez czarek84 Początkujący (290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2022 w HTML i CSS przez Millo Nowicjusz (150 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...