• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwsza praca - pytanie; wiem że były podobne wątki ale...

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,338 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Legion616 Początkujący (280 p.)
Witam, wiem że były już podobne wątki ale zwykle dotyczyły 20-letnich studentów kierunków IT, u mnie sprawa wygląda nieco inaczej.
Kawałek czasu temu przy amatorskiej nauce elektroniki odkryłem programowanie, po pewnym czasie postanowiłem postawić na tą dziedzinę..
Sukcesywnie tłukę po godzinach C, C++, teraz Javę, jako że w CV niestety brak jakichkolwiek doświadczeń w IT (no może można podciągnąć montaż internetu bezprzewodowego) dla jakiegokolwiek potwierdzenia rozpocząłem roczną podyplomówkę na gdańskiej polibudzie o dumnym kierunku "Programowanie i bazy danych". Planowałem poczekać, aż dojdę do poziomu, gdzie będę potrafił coś ciekawego stworzyć, lub chociaż skończę ten kierunek, ale ostatnio w robocie tak się skiepściło, że jak tyle czasu do domu wracałem po 8 h, to teraz nie wracam szybciej jak po 10 h, czasem 12, przez co nie za wiele mi zostaje zarówno czasu jak i siły na jakąkolwiek naukę i w tej chwili to się mija z celem.
Także w akcie desperacji i w przygotowaniu na bolesną, rzeczową bądź też nierzeczową krytykę zwracam się do forumowych programistów z pytaniem, czy z moimi umiejętnościami mam jakąkolwiek szansę, że jakaś firma mnie przygarnie i pozwoli mi się rozwijać dalej.

Zacząłem w zasadzie metodą hard, bo pierwsze kroki z kodowaniem stawiałem z czystym C, zaczynając od absolutnych podstaw przez samonaukę przy pomocy różnych tutoriali, pdfów, oraz nieporadnego tworzenia własnych programików ogarnąłem wskaźniki, zapis/odczyt z plików, struktury.
Następnie zobaczyłem jak to się je z C++, dodatkowo rozszerzając materiał o klasy, wektory. Według standardów polibudy w tej chwili posiadam umiejętności z C/Cpp uprawniające mnie do oceny '5', chociaż powątpiewam w obiektywność tej oceny.
Dodatkowo jak starcza czasu to klepię zadanie z polskiego SPOJa z pewnym już sukcesem.
W tej chwili poznaję jeszczę Javę, dzięki znajomości poprzednich języków wchodzi całkiem gładko.

Także ponawiam pytanie: Czy z takim skromnym warsztatem mam szansę na jakiekolwiek najniższe stanowisko, czy mam nawet nie podchodzić jeszcze do płota, zanim czegoś nie poznam lub nie zrobię (jeśli tak to co)? Dodatkowo czy 30tka na karku stanowi duży minus przy rekrutacji? Miasto zamieszkania - Gdańsk, chociaż liczę się z ewentualną przeprowadzką do zagłębia IT, czyli stolicy.
Uprzedzając komentarze określające mnie jako idącego na łatwiznę - nie pisałbym tego, gdyby moja obecna robota nie skaszaniła się na tyle, że muszę planować rychłą ewakuację, a jeśli już tak będzie to jeśli możliwe wolałbym przenieść się od razu w docelową branżę.
Dzięki z góry.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 16 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
W ogóle nie powiedziałeś jakie masz umiejętności.

Pokaż kod, to Ci powiem, czy masz umiejętności. Jeżeli w trójmieście nie znalazłbyś pracy to rzeczywiście musiałbyś być bardzo słaby. W gdańskim inkubatorze jest masa start-upów, w Olivia Bussiness Centre masa firm, które z zazdrością podbierają sobie pracowników skąd tylko się da.

Gdańskie Centrum Nauki, Centrum Techniki, Kilka biurowców między manhattanem i galerią bałtycką.

Ba. Gdyńskie PPNT, gdzie sam obecnie pracuję. Obok ppnt ile firm i pracodawców.

Oczywiście - pierwsze miesiące możesz mieć bardzo kiepską płacę, możesz pójść na darmowy staż 2miesięczny, później dostaniesz płatny staż później pracę. Przez ten czas zdążysz się nauczyć większości rzeczy i ocenisz czy to jest dla Ciebie.

Stolica zagłębiem IT :D serious? Mnie się nie wydaje.

Poza tym pójdź sobie na kurs, który PFIG organizuje, czy Software Developer Academy w PPNT - jest to ponad 200h godzin szkolenia z gwarancją praktyk miesięcznych w firmach z okolicy. Masz miesiąc ostrego szkolenia z programowania, dodatkowo miesiąc praktyk - więc doświadczenie zawodowe już masz. A uwierz mi, że nawet jak masz ten głupi miesiąc przepracowane to już masz tylko z górki.
komentarz 16 listopada 2015 przez Legion616 Początkujący (280 p.)
O dzięki, konkretna odpowiedź jakiej potrzebowałem, czyli w którą stronę konkretnie patrzeć zamiast strzelać na ślepo. Początkowa mała płaca mi nie będzie przeszkadzać, aby była chociaż w granicach 2000, ale przeboleję i mniej. Bezpłatny staż raczej odpada, bo żyć też z czegoś muszę, a czesne za semestr też samo się nie opłaci. Co do umiejętności, mniej więcej opisałem jakie zagadnienia są mi znane a kodem z moich śmiesznych projektów chyba nie będę tu spamować, ewentualnie priv.
komentarz 16 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Spodziewałbym się na Twoim miejscu raczej netto w granicach 1800. Przy okresie próbnym oczywiście. Warunkiem tego musiałyby być umiejętności.
komentarz 16 listopada 2015 przez Legion616 Początkujący (280 p.)
Mhm. No nic, od czegoś trzeba zacząć. Poprzez umiejętności rozumie Pan potencjał, zdolność logicznego, abstrakcyjnego myślenia i pokazanie chęci do dalszego rozwoju przy określonej już znajomości języka, czy bardziej konkretnie, na dzień dobry mam napisać jakąś aplikację okienkową?
0 głosów
odpowiedź 16 listopada 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Jako, że C++ wychodzi  z użytku, to jest on teraz wykorzystywany raczej w celach niskopoziomowych, a to raczej trudna zabawa dla osoby z małym stażem, o C już nie wspominając. Zresztą co do tych języków to popatrz w jakich firmach (Intel, Samsung...) szukają specjalistów tych technologii, tam zazwyczaj trzeba naprawdę dużo sobą prezentować.
Wydaje mi się, że powinieneś skupić się na popularniejszych technologiach: C#, Java, Python, PHP, do których masz multum materiałów w internecie, książek itd, ogarnij frameworki i wtedy szukaj czegoś w firmach wdrożeniowych - tam nie potrzeba szczególnie dużych umiejętności, tylko jakieś podstawy i trochę sprytu. To chyba najprostszy sposób by zostać jakimś Junior Developerem.
Podsumowując: skup się raczej na Javie, a potem szukaj posadki w małych firmach wdrożeniowych ;)
komentarz 16 listopada 2015 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
C++ wychodzi z użytku? Pierwsze słyszę.
komentarz 16 listopada 2015 przez Legion616 Początkujący (280 p.)
O dziękować, czyli na start celować raczej w Javę powinienem. Generalnie jestem raczej pasjonatem i chciałem nie tyle nauczyć się jakiegokolwiek języka, co raczej zrozumieć jak "myśli" komputer, dlatego nie wyobrażałem sobie nauki C# bez nauczenia C++, a tegoż bez nauczenia czystego C.
komentarz 16 listopada 2015 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Ja jednak polecam C/C++ na start (przynajmniej podstawy- instrukcje warunkowe, iteracyjne, funkcje itd.). Spora część składni Javy bazuje na składni C++.
komentarz 16 listopada 2015 przez Legion616 Początkujący (280 p.)
C/C++ mam obcykane do poziomu wskaźników, struktur, zapisów/odczytów z pliku, klas z całą dziedzicznością i polimorfizmem i wektorów. :)
komentarz 16 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Jako, że C++ wychodzi  z użytku, to jest on teraz wykorzystywany raczej w celach niskopoziomowych

Pan coś pił pisząc to? 

komentarz 16 listopada 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Okej, źle to odebraliście trochę. Faktem jest, że C++ jest wciąż 3. najpopularniejszym językiem programowania, ale chodzi mi o to do jakich celów się go stosuje. Popatrzcie na oferty pracy, zazwyczaj jest to pisanie sterowników, oprogramowanie dla systemów operacyjnych, jakaś obsługa multimediów, ogólnie tematy, które są raczej dość trudne, dla kogoś kto nie ma zbyt dużego doświadczenia w poważniejszych projektach.
Tam gdzie w grę wchodzą aplikacje desktopowe wymagania to: Java, C#, .NET, a są to technologie o wiele łatwiejsze dla samouków, choć to nie znaczy, że nie warto się uczyć C++, bo warto.
Zresztą wracjąc do C++ często na uczelni słyszę, że plik nagłówkowy czy w Unity, czy w aplikacjach mobilnych to raczej archaizm. ;)
Nie musicie być zaraz złośliwi, po prostu trochę źle ująłem to co chciałem powiedzieć. ;)
komentarz 17 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ale C++ nie wykorzystuje się ani w mobilinych ani tym bardziej w Unity.

http://www.pracuj.pl/praca/c%2b%2b;kw

Pracy z C++ nie brakuje.
komentarz 17 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Poza tym moja wypowiedź odniosła się do dwóch rzeczy, które napisałeś:

  • c++ wychodzi z użytku
  • jest stosowany w celach niskopoziomowych

Pierwsze nie jest prawdziwe, ale drugie to zupełna głupota.

komentarz 17 listopada 2015 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
To bardziej C jest wykorzystywany w celach niskopoziomowych ;)
komentarz 18 listopada 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
event15, skoro C++ nie występuje w aplikacjach mobilnych to chyba nie wiesz co to Visual Studio Cross Platform Development.
a co do pracy to chyba ciągle do Ciebie nie dociera o co mi chodzi. pośród ofert, kóre udostępniłeś większość to research, a tam raczej ludzi z małym doświadczeniem nie zatrudniają. pytanie jest o pierwszą pracę, więc radziłem poszukać wśród ofert dotyczących wdrożeń, większość osób na studiach od tego zaczyna, bo nie jest tam potrzebna jakaś ogromna wiedza, a research, oprogramowanie systemów operacyjnych itp to trochę inna liga.
a co do niskopoziomowości, to to, ze C++ z definicji jest językiem wysokiego poziomu o niczym nie świadczy, bo i C z założenia jest językiem wysokiego poziomu, a nie bez powodu sterowniki programuje się w C++.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 589 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 956 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2017 w Nasze projekty przez DudSon Użytkownik (680 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 744 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...