• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wciąganie danych z bazy do pętli po array

Object Storage Arubacloud
0 głosów
265 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2015 w PHP przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)

- uczę się więc prosiłbym o pomoc w najprostszej postaci php (bez pdo, frameworka itp)

jak poprawnie zapisać pętle aby pobrało mi z bazy wyniki w zależności od id które to mam w tablicy?

Przykład:

mam tablicę z id userów pobraną wcześniej zapytaniem:

Array
(
    [0] => 24
    [1] => 26
    [2] => 27
)

- potrzebuję aby w pętli dla każdego z tych id wyświetlić email i nazwisko z tabeli kliecni

mam pętlę:

for ($i=0; count($odbiorcy) > $i; ++$i) 
{
	echo $odbiorcy[$i] ;
	echo "<br>";
}

- nie umiem do tego wczytać zawartości po id z tablicy.

Mogę poprosić o pomoc?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
$zapytanie = $pdo->prepare("SELECT email,nazwisko FROM user WHERE user_id  IN  ( ? ) ");

$zapytanie->bindParam(1, implode( ',' , $odbiorcy);

$zapytanie->execute();

$kolekcjaUzytkownikow = $zapytanie->fetchAll(PDO::FETCH_ASSOC);

foreach( $kolekcjaUzytkownikow as $uzytkownik ){
  print_r($uzytkownik) ; // tu bedzie email i nazwisko

}

 

Pisane z głowy, ale mniej więcej tak.

komentarz 15 listopada 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
dzięki, że odpisałeś ale jest z pdo - ja tego kompletnie nie rozumiem co tu napisałeś a nie chcę prekopiować rozwiazania a je zrozumieć. nie da się tego  z jakby samym php - tylko na zmiennych petlach itp ?
komentarz 15 listopada 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Chcesz pobrać wyniki z bazy, wiec musisz się jakoś po niej "poruszać".
komentarz 15 listopada 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
tak, ale pdo nie jest od zawsze - przecież da się to robić bez pdo - czy nie? :)
komentarz 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
na szczęście te czasy już minęły i trzymajmy się tego.
komentarz 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
To zrob se w przestarzałym i zdeprecjonowanym mysql_* , mysqli_* lub sqlite_*  - Ja Ci nie bronie. Aby pobrać coś z bazy musisz się z nią czymś połączyć..  a druga sprawa, po co mi pętle jak mogę sobie zrobić tak zapytanie do sql, że otrzymam dokladnie taki sam wynik jak ty chcący się bawić  forami ;>

Nie rozumiem, mamy 2015, są sandardy, jest PHP7, ale musimy wracać do PHP5.2 bo nie umiemy poruszać się po manualu?

https://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO
komentarz 15 listopada 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
wiem, że będzie to Tobie dziwne i niezrozumiałe ale po manualu nie umiem sięporuszać - głównie dlatego, że jak czytam do czegos instrukcje to jest mi to tak nowe wszsytko, że bez tłumacenia czy przykłądów nie rozumiem (struktura i budowa i czyję się zagubiony - jak np dwie kropki w składni PDO::FETCH_ASSOC - to pewnie tyklo zapisa ale jak nei wiem to już się tego "boję" ), ot taka ułomność :). wiem ze tak jest na początku i muszę przez to przebrnąć. poczytam mimo tego o tym pdo i będę zgłębiał temat.

 

-- z drugiej strony chyba jednak dobrze jest to znać, bo jak będę miał coś poprawić dla kogos (klienta) i powiem mu - ee to jest na mysql to ja tego nie umiem - nie będę robił?! to chyba nie będzie zbyt profesjonalne, nie? :)
komentarz 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jak będziesz robił dla klienta to nie będziesz się bawił tylko użyjesz Doctrine ;)

Trzeba uczyć się języka SQL, bo bez tego to nawet jak mysql będziesz znał, to nic Ci po nim ^^

 

#CiekawyLink https://youtu.be/CYEfxW0Ws7Y

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 419 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 705 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2015 w PHP przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 22 września 2022 w PHP przez NoteDS Użytkownik (560 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...