• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca jako młodszy programista java? zakres wiedzy?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
13,641 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez femines25 Początkujący (380 p.)
edycja 15 listopada 2015 przez femines25

Witam, od przyszlego roku zaczne studia informatyczne i chce od wakacji zacząć naukę programowania Java(teraz nie, bo uczę się do matury), na informatyce mialam podstawy C++ i bardzo mi się to podobało smiley  Mam kilka pytań, mianowicie czy: 1. przerobienie książki - Java Podstawy wyd.IX Horstmann Cay S. oraz frameworków(podstaw) wystarczy do znalezienia pracy jako młodszy programista? 2. A może jednak aby dostać prace trzeba dodatkowo przerobić Java. Techniki zaawansowane. Wydanie IX? 3. W ogóle polecacie te dwie książki? 4. A co jak już przerobie te dwie pozycje? co dalej? jakie książki? 5. A i jakie przykladowe zadania w pracy wykonuje młodszy programista?

 

Edit: Dodam, że oczywiście oprócz przerobienia książki robiłabym jakieś proste aplikacje. Spis treści powyższych pozycji:

http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-ix-cay-s-horstmann-gary-cornell,javpd9.htm#spis-tresci

http://helion.pl/ksiazki/java-techniki-zaawansowane-wydanie-ix-cay-s-horstmann-gary-cornell,javtz9.htm#spis-tresci

6 odpowiedzi

+11 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
wybrane 15 listopada 2015 przez femines25
 
Najlepsza

Droga femines25

Mam za sobą kilka rozmów kwalifikacyjnych i znalezioną pracę, więc powiem Ci z własnego doświadczenia.

  • Java Podstawy - Wydanie IX - w zupełności wystarczy, potem możesz się dalej kształcić z 2 tomu, bo opisują tam ciekawe rzeczy. Jednakże ważna rzecz - podstawy musisz znać perfekt.
  • Czysty Kod - absolutne must know przy pracy zespołowej, a na tym polega zawód programisty. Napisałem aplikację przed przeczytaniem tej ksiązki. Modyfikowanie jej to jakiś horror i to mnie nauczyło, że sama umiejętność programowania to nie wszystko. Ważne jest również pisanie czystego kodu.
  • Znajomość wzorców projektowych, również absolutne must know. Przynajmniej znajomość, że cos takiego istnieje i kiedy tego użyć.
  • Znajomość algorytmów - nie wszędzie wymagane, ale warto się z tym zapoznać.
  • Git - warto zapoznać się z systemem kontroli wersji - co to jest, jak się tym posługiwać. Warto zaznajomić się ze stroną GitHub.com i spróbować napisać jakąś większą aplikację wrzucając tam kod. Można potem taki kod w łatwy sposób dostarczyć rekruterowi do przeglądu.
  • Znajomość angielskiego. Najlepiej płynnie w mowie i piśmie.
  • Jeżeli idziesz na aplikacje internetowe, to znajomość HTML, CSS, podstawowa znajomość JavaScript, jQuery, jakiś SQL (zapytania, co to są klucze itp.). Ponadto podstawy Spring i Hibernate albo od razu JEE. Powinno się uczyć najpierw JEE, potem frameworków, ale jednak znajomość Spring i Hibernate dają szybszy start. Generalnie zależy to od firmy, do której aplikujesz.
  • Jeżeli idziesz na aplikacje na androida, to niestety w tej kwestii nie mam jeszcze doświadczenia.
  • Rozwijaj logikę poprzez gry logiczne.
  • Bądź pozytywną osobą.

A potem uczysz się dalej, pogłębiasz wiedzę i stajesz się coraz lepsza. Oczywiście są firmy, które wymagają o wiele więcej, ale powyższe to takie must know, po którym na pewno gdzieś znajdziesz pracę.

komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)

Dziękuje za konkretną odpowiedź smiley

komentarz 15 lutego 2016 przez pewniak Nowicjusz (240 p.)

Zgadzam się z Aventura. Co do sprawdzenia wiedzy z tych książek... nie musisz recytować wiedzy tylko umieć ją zastosować.

Coraz częściej popularne są testy jako sito dla junior programistów. Na rozmowie o pracę dostałem test oczywiście po angielsku z 6 zagadnieniami do rozwiązania (5 z programowania JAVA lub C# oraz 1 z SQL), czas 3h i do dyspozycji kartki i długopis oraz wiedza w głowie (pytania były na zasadzie pracy domowej z odcinka 11 kursu C++). Na kartce trzeba było napisać działający kod rozwiązujący dany problem. Po teście rozmowa z programistą/managerem.

Przykładowe zadanie: Jaką minimalną ilość nawiasów musisz dodać, żeby otrzymać poprawne pary nawiasów. Na wejściu wprowadzasz jako string jedynie nawisy ( ) w dowolnej kolejności. Program zwraca jeden integer informujący ile nawiasów dodać.

Przykład: a) input: ), output: 1; b) input: )(, output: 2; c) input: ((()())), output: 0

Jeżeli nie zaglądając do neta czy książek wiesz jak to rozwiązać, to prawdopodobnie masz spore szanse na dostanie pierwszej pracy jako junior java developer .

Dlaczego test jest na kartce? Ponieważ w pracy będziesz musiała zmierzyć się z bardziej złożonymi problemami i wtedy możesz zasięgnąć dodatkowej wiedzy np. ze stackoverflow.com, a z taką prościzną powinnaś poradzić sobie nawet na kartce papieru;)

POWODZENIA :)

+5 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Proszę cie, jeśli jesteś na tyle leniwy żeby nie przeczytać chociażby trzech postów które Ci się wyświetliły w czasie pisania tematu to nie wróżę Ci przyszłości.
komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)
Ależ przeczytałam, ale każda sytuacja jest inna...
komentarz 15 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ale odpowiedzi, zauważ że bardzo zbliżone do siebie
+3 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Nie obraź się, ale nie mogę uwierzyć, że to czytam...
Od kiedy pojawiły się kursy Pana Zelenta, to w Polsce pojawiło się mnóstwo pseudoprogramistów, którzy tylko pytają, które książki trzeba przeczytać, który język jest najlepszy itd itd, a nie o to chodzi. Popracuj nad jakimś obiektowym językiem naprawdę konkretnie przez rok, zrób coś ciekawego, pracuj nad tym zeby kod był przejrzysty, żebyś umiał oszczędzać pamięć itd - ogólnie naucz się programować, a wtedy będziesz mógł sie zastanowić czy jesteś gotów na pracę, bo to, ze dziś się nauczysz pętli for, instrukcji if albo nawet zrobisz cały kurs Pana Zelenta, to nie jesteś jeszcze programistą. Na studiach zobaczysz co to poważne projekty, a praca jeszcze bardziej Cię zaskoczy.
Potraktuj to jako konstruktywną krytykę ;)
komentarz 15 listopada 2015 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
Może z 50% osobób od pana Zelenta będzie programować jakiś dłuższy czas, a pewnie z 5% będzie programować zawodowo. Pseudoprogramiści szybko są eliminowani z grona zapaleńców.
komentarz 15 listopada 2015 przez niezalogowany

Na studiach zobaczysz co to poważne projekty

Buaha-buahahahah 

komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)
edycja 15 listopada 2015 przez femines25

Na studiach uczą jedynie podstaw... a nawet jeszcze mniej... wiem bo mam kilku znajomych na informatyce. Z tych książek się naucze o wiele więcej... nawet w tej jednej - Java podstawy jest o wiele więcej...

mam watpliwości co do zaznajomienia ludzi wypowiadających się z tematem...

komentarz 15 listopada 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
edycja 16 listopada 2015 przez Int_main
"poważne" to odniesienie do tego co pokazuje nam Pan Zelent, bo ja na studiach mam dużo poważniejsze rzeczy. Nie porównuję tego wcale do tego co spotka nas w pracy, wiem natomiast już, że to co pokazał mi Pan Zelent było niczym w porównaniu z tym co zobaczyłem na studaich i dopiero tu zrozumiałem, że ciagle nic nie umiem i jeszcze długa droga przede mną, zrozumiałem też, że nie ma co zakładać kim się będzie i kiedy zacznie się pracę tylko naprawdę najpierw trzeba pozanać dogłębnie jakąś technologię, a dopiero potem szukać pracy.
pozdrawiam ;)
komentarz 15 listopada 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Femines25 - skoro to są takie podstawy albo mniej jak to oceniasz to po co idziesz na studia?
+1 głos
odpowiedź 15 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Nie wystarczy książki przeczytać. Trzeba jeszcze zdobytą wiedzę umieć zastosować. Tak więc ważne jest pisanie programów bo wtedy trafisz na przypadki nieopisane w książkach i będziesz musiał sam sobie z nimi poradzić.

Chyba żaden pracodawca nie patrzy na to jakie książki przeczytałeś tylko na to co sam napisałeś.
komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)
Oczywista oczywistość.
komentarz 15 listopada 2015 przez AnkaT Nowicjusz (180 p.)
No nietstey ale też mi się tak wydaje...poza książkami istotne są jeszcze inne kwestie...ale powodzenia życzę:)
0 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez niezalogowany
Sorry za offtom, ale ciekaw jestem, czy ktoś w ogóle przeczytał Twojego posta do końca. Jasno zaznaczasz, że jesteś kobietą, a jednak we wszystkich odpowiedziach traktują Cię zupełnie inaczej ("sam", "leniwy", "umiał" etc.).

Śmiechłem :D

A co do tematu. Już raz sie w podobnym wypowiadałem i nie lubię się powtarzać, ale zamiast zadawać idiotyczne pytania, nie łatwiej jest przejrzeć oferty pracy dla młodszych programistów JAVA? Czarno na białym jest tam napisane co trzeba umieć.
komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)
Nie mam zamiaru się tu kłócić, tak jak pisałam wcześniej takie wypowiedzi mnie nie interesują.
komentarz 15 listopada 2015 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
Ale z ciebie uparte babsko. Współczuje twojemu przyszłemu zespołowi..
komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)
Widzę, że niektórzy nie potafią konstruktywnie dyskutować, Twoja wypowiedź świadczy o Twojej dojrzalości...
komentarz 15 listopada 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
Panowie, po co te wjazdy? Wrzućcie na luz.
komentarz 15 listopada 2015 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
Natomiast twoja świadczy o twojej niskiej poradności życiowej
0 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
1. Samo przerobienie książki nie wystarczy do znalezenia pracy. Poznanie frameworków jest oczywiście plusem.

2. Przeczytanie jakiejkolwiek książki nie gwarantuje nic. W CV chyba nie napiszesz, że przeczytałaś taką a taką książkę? Aby znaleźć pracę ważne są umiejętności. Przeczytanie tych książęk może ci jedynie pomóc zdobyć odpowiednią wiedzę, ale to zależy jedynie od ciebie w jakim stopniu tą wiedzę przyswoisz.

3. Nie wiem. Wyglądają na dobre.

4. Dużo praktyki, dużo programowania. Dalsza nauka programowania, nauka rozwiązywania problemów. Poznanie najważniejszych wzorców, paradygmatów programowania i nauka jak najlepszego ich wykorzystywania. Wyrobienie odpowiednich nawyków również jest kluczowe.

5. To wszystko zależy od charakteru firmy, od branży w jakiej firma działa, od ludzi tam pracujących, a przede wszystkim od polityki firmy.

Nawet jako młodszy programista nikt cię za rękę, na każdym kroku, prowadził nie będzie. Musisz nauczyć się samodzielności w wykonywaniu powierzonych obowiązków, nawet jeśli praca odbywa się w większym zespole.
komentarz 15 listopada 2015 przez femines25 Początkujący (380 p.)
Nie w CV czy też na rozmowie kwalifikacyjnej nie powiem jaką książke przerobiłam, to raczej oczywiste... ale powiem jaką mam wiedzę, a moja wiedza będzie oparta na tej książce, przecież ?  I nie miałam na myśli "przeczytać" książkę, tylko dokładnie jej przerobienie + robienie własnych prostych projektów, gdzie będę mogła wykorzystać ową wiedzę.
komentarz 15 listopada 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Czytając komentarze do tych książek można dojść do wniosku, że jest to coś co warto mieć na półce. Osobiście nie mogę polecić, bo ich nie czytałem, ale uważam że dla własnego rozwoju warto zainwestować takie pieniądzę.

Najlepiej pobierz przykładowe rozdziały tych książek. Są one dostępne za darmo na helion.pl. No i sprawdź czy język jakim są one napisane odpowiada ci. Ja tak zazwyczaj robię.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 247 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2017 w Ogłoszenia, zlecenia przez systema Początkujący (260 p.)
+10 głosów
1 odpowiedź 9,309 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...