• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co dalej po opanowaniu języka C#?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
662 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2015 w C# przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Witam. Znam już na tyle C# by samodzielnie w nim pisać aplikacje. Potrafię napisać każdą dowolną użytkową aplikację. W Unity idzie mi całkiem nieźle jak na początek. Windows Forms mam doszczętnie opanowane. Posługiwałem się nim, zanim zacząłem się uczyć z książki C# bo byłem ciekaw tej opcji i przez tyle lat z tym przesiedzianych oraz przy pomocy książki się tego nauczyłem. WPF nieco później się nauczyłem ale też umiem. W zasadzie umiem i w tym, i w tym aplikacje pisać. W C# piszę programy już od momentu, kiedy miałem 10 lat. Moim pierwszym środowiskiem było Visual Studio 2010 Express. Obecnie piszę programy w VS Community 2015. W międzyczasie posługiwałem się VB.NET i C++/CLI. C++/CLI i VB.NET też znam dobrze ale jednak w C# mam większe doświadczenie. Obecnie przerabiam wątki oprogramowania SQL Server i uczę się T-SQL. Mam też króciótką książeczką do ASP.NET i to tyle z książek moich do .NET. Uczyłem się C# z książki C# Programowanie Jesse Liberty Matthew Sands Ian Griffiths O'Reilly Helion. Teraz czytam książkę SQL Server 2005 Programowanie OD PODSTAW Robert Vieira Wrox Helion. Jestem obeznany w Entity Framework. Znam bibliotekę Humanizer. Powiedzcie mi w jakim kierunku powinenem iść, co powinienem jeszcze opanować z .NET Framework oprócz ASP.NET i SQL Server. Czy warto się uczyć języków typu F#, IronPython czy VB.NET?

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 12 listopada 2015 przez drek Gaduła (4,980 p.)

Moim zdanie odpowiedź jest banalnie prosta rób to co cię interesuje. Jeśli intereuje Cię programowanie aplikacji webowych to asp.net, html, css, javascript etc... Jeśli interesują cię bazy danych i tematy pochodne to SQL, EntityFramework, ewentualnie inny ORM. Jeśli interesują cię języki programowani, algorytmy i struktury danych to idź w tym kierunku. Możesz też zaangażować się, jeśli cię to interesuje, w jakieś projekty typu Open Source i tam wykorzystać swoją wiedzę i umiejętności. Jeśli chcesz iść w stronę main streamu to popatrz czego szukają i wymagają pracodawcy w ofertach pracy. Możliwości jest wiele, żeby nie powiedzieć nieskończona ilość. A jeśli już osiągnąłeś poziom ekspercki we wszystkim, to próbuj nowych rzeczy, bibliotek, frameworków, języków programowania etc.. Jednakże ja na Twoim miejscu bym chyba zangażował się w jakiś projekt, który by mnie jarał (sam bym sobie taki wymyślił), lub bym zaangażował się w jakiś projekt Open Source i tam udoskanalał swoją wiedzę i umiejętności.

Znam powierzchownie F# ale mogę powiedzieć, że warto. Bardzo fajny i pragratyczny język, daje możliwość programowania w stylu obiektowym lub funkcyjnym (chociaż te pierwsze jest dość niezgrabne). Dla mnie największymi zaletami są algebraic data types i pattern matching.

Podobne pytania

0 głosów
7 odpowiedzi 3,088 wizyt
pytanie zadane 28 października 2015 w C# przez Werran Użytkownik (730 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,115 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2015 w C# przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 537 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2016 w C# przez Jarek89 Nowicjusz (210 p.)

92,972 zapytań

141,936 odpowiedzi

321,171 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...