• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakieś cwiczenia dla początkującego C++?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
566 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2015 w C i C++ przez konrados Początkujący (340 p.)
Witam.

Jestem początkującym programistą, który chciałby poćwiczyć swoje umiejętności w praktyce.

Poszukuję albo jakiejś stronki z quizem dla amatorów C++, albo jakiś fajnych pomysłów co do prac na moje możliwości. ( Tzn chcialbym stworzyc jakas prace samodzielnie, ale brakuje mi pomyslu jaka)

Dodam, ze jestem aktualnie na 8 odcinku pana Miroslawa Zelanta, czyli skonczylem własnie tablice.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2015 przez krzemionskyy Użytkownik (630 p.)

*Zelenta chciałeś napisać rozumiem ; ) Co do ćwiczenia swoich umiejętności polecam Ci poniższe linki:

http://pl.spoj.com/ <-- tutaj poćwiczysz swoje umijętności w zakresie projektowania algorytmów, myslę że każdy programista zna tę stronę lub miał z nią styczność.

https://www.codingame.com/home <-- tutaj z kolei "programowanie" gier. Programowanie w cudzysłowie ponieważ, programujesz tu sposób poruszania się postaci/pojazdu etc. a nie np tekstury czy fizykę. 

A co do pierwszych projektów, to spróbuj zrobić np. bardziej zaawansowany kalkulator z funkcjami zapamiętywania wyników albo książkę telefoniczną obsługującą zapisywanie danych do pliku .txt, wyciąganie danych z pliku wyszukiwanie etc.

Myślę że będziesz miał co robić i powodzenia!

Pozdrawiam. 

komentarz 8 listopada 2015 przez konrados Początkujący (340 p.)
Troche trudne to poruszanie się, mógłbyś mi troszkę objaśnić o co chodzi?

#include <iostream>
#include <string>
#include <vector>
#include <algorithm>

using namespace std;

/**
 * CodinGame planet is being attacked by slimy insectoid aliens.
 * <---
 * Hint:To protect the planet, you can implement the pseudo-code provided in the statement, below the player.
 **/
int main()
{
    // game loop
    while (1) {
        string enemy1=Pawel; // name of enemy 1
        cin >> enemy1; cin.ignore();
        int dist1; // distance to enemy 1
        cin >> dist1; cin.ignore();
        string enemy2; // name of enemy 2
        cin >> enemy2; cin.ignore();
        int dist2; // distance to enemy 2
        cin >> dist2; cin.ignore();

        // Write an action using cout. DON'T FORGET THE "<< endl"
        // To debug: cerr << "Debug messages..." << endl;

        cout << "name of the enemy" << endl; // You have to output a correct ship name to shoot ("Buzz", enemy1, enemy2, ...)
    }
}

 

 

 

Co powinienem z tym kodem zrobić ? Będe bardzo wdzięczny za odpowiedż

Pozdrawiam:)
komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
edycja 8 listopada 2015
To nie jest zwykła gra, CodinGame to łamigłówki dla programistów. Niekoniecznie chodzi o sterowanie. W tutorialu akurat chodzi o strzelanie. To, co musisz zrobić, wykonujesz cout'em. Jeśli umiesz angielski, to w okienku wieżyczki zjedź na dół do pseudokodu. Tam pisze, że cout wypisujący enemy1 zastrzeli najbliższego przeciwnika.

Lepiej się nie zajmuj takimi łamigłówkami, bo umiesz tylko podstawy i to nie wszystkie, a lepiej najpierw porządnie nauczyć się języka, mimo że ten serwie wymaga myślenia i znajomości składni danego języka. Po skończeniu kursu polecam ci przeczytać ,,Symfonię C++" Jerzego Grębosza, dowiesz się wielu rzeczy ;)
komentarz 8 listopada 2015 przez krzemionskyy Użytkownik (630 p.)

Tak jak napisał filipekczek, jak ogarniasz angielski to w tej linijce wszystko masz napisane :

"Before your turn is over (end of the loop), you must output the name of the closest enemy to make your cannon shoot it. In order to print the name of the closest enemy, you must use the variable enemy1 or enemy2."

Czyli ten przeciwnik który ma zostać zestrzelony musi widnieć na wyjściu programu ; )

komentarz 8 listopada 2015 przez niezalogowany
Dokładnie tak :) Dzięki, że coś napisałeś, bo dzięki temu zobaczyłem, że post mi się urwał (jestem na komórce i chciałem napisać cout dwaOstreNawiasyOtwierające, ale to chyba mi uznaje jako znaczniki HTML, więc po prostu mi przerwało ;)).
0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2015 przez niezalogowany
Mówiąc szczerze to lekcje od Zelenta to za mało (są fajne jako uzupełnienie do czegoś, ale nie jako kompletna całość), proponuję przerobić ci jeszcze jakiś kurs, np.: (tam są prace domowe) http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 2,379 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2017 w C i C++ przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 410 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 3,639 wizyt

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,604 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...