• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przechowywanie obrazka w bazie danych

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+3 głosów
3,786 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2015 w SQL, bazy danych przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)
Witajcie,

jestem początkującym użytkownikiem baz danych i potrzebuję przechować w takiej bazie obrazek. Domyślam się, że jest to możliwe, ponieważ widziałem taką kolumnę w jednym z filmów Pana Mirosława, jednak nie wspomniał On o tym jaki jest to typ przechowywanej wartości. Czy moglibyście mi napisać jaki typ trzeba ustawić przy tworzeniu tabeli?

Z góry dziękuję oraz pozdrawiam.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez Kabotyn Mądrala (5,650 p.)
wybrane 12 kwietnia 2015 przez jk_kord

Najlepsza

Jest do tego (przynajmniej był) typ pola LONGBOLB w bazie.

http://stackoverflow.com/questions/6472233/can-i-store-images-in-mysql

Ale to tylko jako ciekawostka, ponieważ tak się nie robi (można tak zrobić ale nie jest to zalecane) ze względu na to, że jest to niewydajne. W bazie danych najczęściej zapisuje się jedynie nazwę pliku, lub ścieżkę do danego pliku, i później się wyświetla ten plik. Przechowywanie plików w bazie, zwłaszcza dużych, nie jest wydajne. Czesto na "hostingach" są ograniczenia pojemności bazy danych do kilku MB, a więc wstawisz tylko kilka obrazków. Lepiej jest je zapisać na dysku, a w bazie przechowywać miejsce gdzie są zapisane.

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,230 p.)
Nie da się przechowywać obrazka w bazie danych. Możesz tylko przechować w bazie nazwę obrazka jako tekst i przy chęci wstawienia obrazka po prostu postawiasz pod znacznik HTML. Czyli najpierw użytkownik wgrywa plik na serwer przez formularz który obsłuży PHP (np. tutaj http://phpkurs.pl/upload/ masz to wyjaśnione) później zapisujesz do bazy jego nazwę i w razie potrzeby pobierasz nazwę z bazy i postawiasz do HTMLa :)
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
W komputerze tekst jest źródłem reprezentowanych na nim rzeczy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 506 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2017 w PHP przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 505 wizyt

93,096 zapytań

142,059 odpowiedzi

321,513 komentarzy

62,441 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...