• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cordova- jak to działa?

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
1,541 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2015 w JavaScript przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Siemacie :)

Potrzebujemy zrobić ze znajomymi aplikację mobilną na wiele platform- wykładowca podrzucił nam pomysł, zeby zrobić jedną wersję w JS i użyć Cordovy. Tylko nie do końca rozumiem, jak to ma działać- instaluję sobie wtyczkę na telefonie, która takie aplikacje będzie w stanie uruchamiać? Na takiej podobnej zasadzie, jak działa .NET, gdzie jest to całe środowisko uruchomieniowe?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
wybrane 5 listopada 2015 przez Surykat
 
Najlepsza
Piszesz sobie w html, css i javascripcie. Instalujesz na komputerze sdk dla danej platformy. Za pomocą pojedynczego polecenia "budowany" jest plik .apk (w przypadku Androida). No i instalujesz jak normalną natywną aplikację. A działa to tak, że w aplikacji masz osadzoną przeglądarkę internetową. Dodatkowo za pomocą różnych pluginów możesz uzyskać dostęp do różnych funkcjonalności telefonu np. gps, karta pamięci itd. Ja pisząc taką aplikację korzystałem z tego frameworka: http://ionicframework.com/
komentarz 13 kwietnia 2016 przez babiak Obywatel (1,810 p.)

Tworzysz stronę/aplikację z użyciem HTML+CSS+JS

Mam dwa pytanka:

 

1. Jak napiszę już tą aplikacje w HTML+CSS+JS to masz może link do jakiegoś przykładu jak "budować" już taką gotową aplikację? Chętnie bym zobaczył sobie na przykład dla IOS (da się w ogóle zbudować aplikację na IOS w Windowsie?) i dla Androida.

2. Drugie pytanie dotyczy połączeń z bazą danych. Jak moje apka, którą później "zbuduje" miała by korzystać z baz danych to jak to ugryźć? Za pomocą PHP? Czy inne rozwiązanie trzeba wykorzystać? Bo przecież przeglądarka to nie jest interpreter PHP. Chętnie też bym poczytał jakiś wartościowy tutorial/obejrzał tutorial video. Jak masz link jakiś.

 

Dzięki i pozdrawiam!

komentarz 13 kwietnia 2016 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
1) Najlepiej będzie jak tutaj rzucisz okiem i już wszystko odnośnie budowania będziesz wiedział: http://ionicframework.com/docs/guide/installation.html . Co do iOS-a to na Windowsie nie zbudujesz aplikacji na tą platformę.

2) Zależy o jakiej bazie danych mówisz bo są dwie możliwości:

a) lokalna - ja korzystałem z SQLite i używałem tego pluginu; https://github.com/litehelpers/Cordova-sqlite-storage

inna opcja to np. PouchDB

b) zdalna - jeżeli masz już jakąś istniejącą aplikacje i chce do niej dorobić mobilną to możesz sobie stworzyć REST-owe serwisy po stronie serwera, a po stronie klienta korzystać z tego api

 

Jak masz jeszcze jakieś pytania albo coś jest niejasne to pytaj ;d
+2 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Tworzysz stronę/aplikację z użyciem HTML+CSS+JS

A potem zostaje do tego dołączony silnik przeglądarki (bez przycisków i reszty)
oraz biblioteka, która pod JS pozwala na dostęp do elementów telefonu/tabletu.

Całość zostaje zapakowane do postaci aplikacji.

Wrzucasz aplikację na telefon. Uruchamia się silnik dołączonej przeglądarki i zaczyna wyświetlać twoją stronę/aplikację, która jest zaszyta w aplikacji.
komentarz 5 listopada 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Okey, obu wam dziękuję. Sprytne to to :)

Wygląda na to, że webówka wciska się teraz wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe. :)
komentarz 5 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Niektórzy twierdzą, że webowa wersja nie jest tak wydajna jak robiona w Java lub C++ więc nie ma takiej przyszłości jak inne rozwiązania ale za to za jednym zamachem można zrobić wersję na różne platformy a do tego tą samą wiedzę można wykorzystać do zrobienia strony domowej dla tej aplikacji :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 119 wizyt
pytanie zadane 13 października 2018 w PHP przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 336 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 160 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2019 w JavaScript przez SniffSniff Nowicjusz (180 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...