• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed co jest nie tak z tym kodem ??

Object Storage Arubacloud
0 głosów
360 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2015 w C i C++ przez Uczę się cpp Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 4 listopada 2015 przez Patrycjerz
#include <iostream>

using namespace std;

int main()

 
{
    int x, y, z;
    
    
    cout<<"Witam ile masz lat"<<endl;
    cin >>x;
    cout<<"ktory jest rok"<<endl;
    cin >>y;
    z=y-x
    
    cout<<"urodziles sie w"<<z;
    
    return 0;
}
komentarz zamknięcia: Niepoprawny tytuł

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 4 listopada 2015 przez furas

A co Ci powiedział kompilator ?

Jeśli masz komunikato o błędzie to go tutaj wklejaj w całości
bo to będzie szybsze niż przeglądanie kodu.

Na forum jest specjalny przycisk do wstawiania kodu przez co będzie kolorowany i bardziej czytelny. Odpowiednie formatownie kodu (np. usunięcie niektórych niepotrzebnych pustych linii) też pomaga nam zrozumieć co stworzyłeś.

Do tego przydał by się porządny tutuł wątku i opisanie problemu (a nie umieszczania tylko pytania w treści) i sensowniejsze dobranie tagów - tu wszystko dotyczy programowania i błędów, a większość to początkujący więc nie ma sensu tego dawać w tagach.
---

Nie masz przecinka średnika w linii `z=y-x'

komentarz 4 listopada 2015 przez Uczę się cpp Nowicjusz (120 p.)
znaczy mi wyskakuje błąd w cout<<"ktory jestes rok"<<endl;

no i nie wiem co zrobić :)
komentarz 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
To co napisałem wcześniej "Jeśli masz komunikat o błędzie to go tutaj wklejaj w całości"

Komunikat o błędzie często bywa bardziej zrozumiały niż próba jego streszczenia. Oczywiście nie zwalnia to z napisania czegoś od siebie :)
komentarz 4 listopada 2015 przez Uczę się cpp Nowicjusz (120 p.)
no ale nie ma komunikatu tylko na czerwono zaznaczona linia
komentarz 4 listopada 2015 przez niezalogowany
@furas - to z koniecznym podawaniem błędu to też powinno być w regulaminie, bo dużo osób tego nie robi ;) I brakuje średnika, a nie przecinka :)

@Ucz się cpp - naucz się cpp ;) W linijce... Nie chce mi się liczyć ;), nie dałeś na końcu średnika, czyli tak:
z=y-x; //zapomniales srednika
Zawsze pamiętaj o podaniu błędu (jest w dopnym okienku), i wstawiaj pytania na forum TYLKO jeśli to jakiś problem, bo mogłeś sprawdzić jaki błąd ci wyskoczył, a jak go nie zrozumiesz, to pobieżnie przeglądnij kod, a w tym przypadku kod był krótki, a błąd trywialny ;)
komentarz 4 listopada 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Daj średnik po linijce z=y-x.

komentarz 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Faktycznie przejęzyczyłem się - chodziło o średnik :P

http://ideone.com/VJnxLs

---

EDIT: a czy po najechaniu na czerwoną linię nie podaje komunikatu ? a czy w dolnej części narzędzia, które używasz nie ma okienka/ramki z komunikatami kompilatora ? Zwykle takie okienko otwiera się podczas kompilacji lub można je samemu wywołać w którymś z menu (zależnie od narzędzia może to być View lub Windows)
komentarz 4 listopada 2015 przez Uczę się cpp Nowicjusz (120 p.)
a no bardzo dziękuję wszystkim :D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 224 wizyt
pytanie zadane 13 października 2015 w C i C++ przez grzesieka Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 245 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2015 w C i C++ przez dejmanq Nowicjusz (170 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...