• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomocy ! Java ! Problem z kompilatorem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
245 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2015 w Java przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
przywrócone 5 listopada 2015 przez gab123

Zgrałam chyba wszystkie możliwe środowiska programistyczne do Javy i żadnego nie umiem użyć. Nie wiem czy jestem taka głupia czy niedoinformowana ale w każdym razie prosze was o pomoc.  Kiedy klikam na eclipse pojawia mi się kilkunastolinijkowy komunikat :   Jak włączam NetBeans to nie ma tam do wyboru Javy i nie wiem czy powinna być. A jak włączam IntelliJeIDEA to nie mogę znaleźć miejsca gdzie wpisac kod nie ma nic. Prosze pomóżcie siędze nad tym 3 dzień

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
wybrane 5 listopada 2015 przez gab123
 
Najlepsza

cześć
Wchodzisz na http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html 
klikasz na takie kółko Accept License Agreement wybierasz swój system operacyjny jaki tam masz (Prawdopodobnie windows 64bitowy). Instalujesz to co pobrałaś. 
Teraz gdy już ci się zainstalowało wchodzisz we właściwości Mój Komputer teraz po lewej stronie masz "Advance system settings" lub "zaawansowane ustawienia systemowe" (czy coś w tym stylu) teraz 3 zakładka "Advance" lub zaawansowane
"Enviroment Variable" lub też "Zmienne środowiskowe" Teraz tworzysz "User varible" lub "zmienną użytkownika" i wypełniasz Pierwszy wiersz z nazwą : JAVA_HOME drugi podajesz ścieżkę do swojej javy u mnie to jest w lokalizacji C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_31

Teraz wersja skrócona
1.Instalacja JDK
2.Właściwości Mój Komputer ->Zaawansowane ustawienia -> Zaawansowane ->Zmienne Systemowe->Nowy-> Nazwa: JAVA_HOME
Wartość: C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_31   (U was moze byc troche inna lokalizacja!!!)

komentarz 5 listopada 2015 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Dzięki za pomoc i dokładną instrukcje. Jak teraz mam wejsc na to by pisac programy ?
komentarz 5 listopada 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)

Jeżeli zainstalowałaś JDK i ustawiłaś zmienne systemowe to teraz otwierasz Eclipse, NetBeansa lub inteliiJIDEA to co teraz opisałem do instalcji jest taką "Virtualną maszyną" dzięki której aplikacje javove mogą w ogóle działać

Ja póki co preferuje eclipse
1.Otwórz eclipse (Teraz nie powinien ci ten komunikat wyskakiwać) 
2.File->New->Java Project
3.Nadajesz nazwę projektowi w "Project Name" reszty nie zmieniaj 
4.Po utworzeniu projektu otwierasz go i klikasz na taki maly trojkacik
5.Po kliknieciu na niego masz 2 pliki 1 folder i 1 taki zabawny folder :)
6.klikasz prawym na folder "src" 
7.New->Class
8.W sekcji Name podajesz nazwe klasy (np. LubieKoty) i poniżej zaznaczasz check boxa public static void main(String[] args)
Ostatecznie powinnaś mieć coś w tym stylu
public class LubieKoty { public static void main(String[] args) { System.out.println("Lubie Koty :)"); } }


 

public class LubieKoty
{

	public static void main(String[] args)
	{
		System.out.println("Lubie Koty :)");
	}

}

I to na tyle :)
Lista kroków można znacząco skrócić więc się nie przejmuj ja ze swoimi preferencjami robie praktycznie to samo za pomocą 2kliknięć :) Ale narazie się pobaw takim sposobem "wzmocnisz charakter"
Miłego programowania

komentarz 5 listopada 2015 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)

Dzięki, bardzo mi pomogłeś. laugh

+2 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)

Zainstaluj Java Development Kit:

http://www.obiektowo.pl/javase/java-development-kit

+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
edycja 4 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski
Jesteś świeża, więc nie krzycz na nas (wykrzykniki) i nie musisz prosić o pomoc ("Pomocy !") bo po to jest to forum a takie "Pomocy!" zniechęca do ... pomocy :)

Mówisz o kompilatorze, więc chcesz aby programy były w formie exe? Lub innej binarnej? Java w domyśle tak nie działa.
komentarz 4 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Jak już to świeża, czytaj uważnie evencie :)
komentarz 4 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Świeży użytkownik forum :P
komentarz 4 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Albo świeża użytkowniczka :D
komentarz 4 listopada 2015 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
A jak działa  ? Programowałam wcześniej w c++ i myslałam że na Jawie wygląda to tak samo. Jak nie to przepraszam. Wytłumacz mi co mam robić żeby to działało na Jawie. Z górry dzięki za pomoc. I sorry za wykrzykniki tak mi się napisało. Pomożesz ?
komentarz 4 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Jeśli już to w Javie (przez v) - Jawa to taka wyspa :)

Język C++ jest językiem kompilowanym, natomiast Java nie - wymaga maszyny wirtualnej. Więc gdybyś nie miała zainstalowango jre na swoim komputerze(Java Runtime Enviroment), to nie mogła byś uruchomić żadnego programu napisanego w Javie. Java jest interpretowana i dzięki temu jest multiplatformowa - bo na przykład program w C++ skompilowany na linuxie nie uruchomi się na windowsie, czy na odwrót, a program Javy przetłumaczony do kodu bajtowego już tak.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 114 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2015 w C i C++ przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 135 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2015 w Offtop przez Sanius Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2015 w C i C++ przez piotreksi Początkujący (410 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...