• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python - problem z zadaniem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
455 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2015 w Python przez Pierre Nowicjusz (140 p.)

cześć mam takie zadanie

W kodzie istnieje już zmienna data. Stwórz zmienne value1, value2 i value3. Zapisz do nich kolejno wartości - pierwiastkowania zmiennej data, zaokrąglania w dół, zaokrąglania w górę. Jeżeli chcesz przejść dalej, a nie widzieć wartości obliczeń, usuń kod show = True. Pamiętaj o zaimportowaniu modułu math

i piszę taki kod i nie wiem co mam źle - co zminenić aby kod zadziałał ..

import math.sqrt()
value1 =  str(math.sqrt(data)
value2 = math.floor(data)
value3 = math.ceil(data)

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

A jak uruchamiałeś to w interpreterze Pythona lub choćby w IDLE
to nie pokazało Ci komunikatu o błędzie ?

Zawsze dodawaj komunikaty o błędach to zawsze bedzię łatwiej namierzyć problem.

---

Przede wszystkim nie zaimportowałeś modułu - bo masz błąd składni - o czym powinieneś mieć w komunikacie o błędzie.

>>> import math.sqrt()
  File "<stdin>", line 1
    import math.sqrt()
                    ^
SyntaxError: invalid syntax

Poprawnie

import math

Nie jest Ci chyba potrzebne zamienianie wyniku liczbowego na napis czyli użycie `str()` ale jeśli by Ci to było potrzebne to zapomniałeś nawiasu zamykającego

komentarz 4 listopada 2015 przez Pierre Nowicjusz (140 p.)

napisałem taki kod teraz:

import math
value1 =  str(math.sqrt(data)
value2 = math.floor(data)
value3 = math.ceil(data)

do tej treści zadania:

W kodzie istnieje już zmienna data. Stwórz zmienne value1, value2 i value3. Zapisz do nich kolejno wartości - pierwiastkowania zmiennej data, zaokrąglania w dół, zaokrąglania w górę. Jeżeli chcesz przejść dalej, a nie widzieć wartości obliczeń, usuń kod show = True. Pamiętaj o zaimportowaniu modułu math

​​Taki mam błąd:

SyntaxError: invalid syntax 20, 6, value2 = math.floor(data)\n

 

a piszę kod na platformie do nauki programowania , jest taka strona co są zadania i kompilator pythona który działa bo inne zadania były ok.

 

kod musi się zgadzać z nadanym zadaniem!

komentarz 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
To co pisałem poprzednio - zapomniałeś nawiasu zamykającego dla `str()`. W tej lini ze `str()` masz dwa nawiasy otwierające ( ale tylko jeden zamykający ). Python myśli, że skoro nie ma zamykającego nawiasu to może jest w następnej linii i próbuje dopasować do tej linii następną linię i dopiero wtedy stwierdza, że nic się nie da z tym zrobić bo coś jest nie tak z tą następną linią czyli tą wspomnianą w komunikacie. A tak na prawę błąd jest we wcześniejszej linii.

Ale i tak uważam, ze ten str() nie jest tam potrzebny :)
komentarz 4 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
ps. jakby co to jest polskie forum pythona https://pl.python.org/forum/index.php choć tam jest dużo mniejszy ruch niż tutaj i czasami trzeba dłużej poczekać na odpowiedź.

Do tego są dwie grupy na Facebook

- Python: pierwsze kroki
https://www.facebook.com/groups/pythonpierwszekroki/

- Python Poland
https://www.facebook.com/groups/pythonpl/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 137 wizyt
pytanie zadane 16 października 2022 w Python przez benny13 Obywatel (1,150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,367 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 124 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2020 w Python przez krecikson Nowicjusz (120 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...