• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z SQLite i PHP.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
571 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w PHP przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Zainstalowalem sobie SQLite na Linux Mint (SQLite działa), w php.ini dodałem dwie linijki kodu:

extension=pdo_sqlite.so
extension=sqlite.so

Niestety SQLite nadal nie działa w "samym" PHP. Gdy w PHP wpisuję np.:

echo sqlite_libversion();

To interpreter zwraca błąd:

Fatal error: Call to undefined function sqlite_libversion() in /var/www/test.php on line 2

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
W jaki sposób to instalowałeś?

Taki ?
sudo apt-get install sqlite

sudo apt-get install php5-sqlite

 

Nie trzeba nic grzebać w ini .
komentarz 12 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Woo nie widzialem ze napisales. 
Heh umiesz czytać komunikaty błędów po angielsku na polski? :d 
Przecież jasno Ci mówi, że tabela już istnieje.. w kodzie masz zapytanie tworzące strukture tabeli.... dlatego za 1 razem wyświetli się array , bo ladnie polaczylo sie z baza, wyswietlilo sobie wszystko i jest git. Wystarczy usunąć zapytanie tworzące strukture tabeli i będzie pykać ;)

Co do tego drugiego błędu, 

SQLite3 doesn't permit simultaneous connections. Only one process can have an sqlite database open at a time. So unless you can convince Firefox to close its database (perhaps via an extension?), you can't do what you want.

source: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=799320

Albo masz otwartą gdzieś jeszcze tą baze, albo robisz zapytania sleect na pustym pliku.

 

komentarz 12 listopada 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Tak, rozumiem ten błąd (tylko wolałem się zapytać) xD

Gdzie mogę mieć ją jeszcze otwartą? Problem występuje tylko w momencie gdy daję prawa 775 i grupę www-data. Gdy tego nie zrobię, to nie mogę nic zmienić w bazie za pomocą PHP. Gdy już to zrobię to z automatu dostaję błąd "plik jest szyfrowany lub nie jest bazą danych" sad

komentarz 12 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
ale nadajesz na folder te prawa , tak?

ja zrobiłem tak:

1. mkdir db
2. sudo chmod 775  db ( zawsze mozesz dodać -R)
3. sudo chgrp www-data db  ( zawsze mozesz dodać -R)

i odpalam plik http://pastebin.com/d0PADabe z przeglądarki.  ( zmodyfikowałem troche zapytanie, zmieniłem lokalizacje na katalog db

Nie mam zielonego pojęcia co jeszcze naskrobałeś ^^, u nas /var/www ma 755.
komentarz 13 listopada 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Tak dodaję te prawa i grupę na folder. Też nw co jest nie tak, jutro jeszcze raz się za to zabiorę :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 533 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2015 w SQL, bazy danych przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kamil Gąsior Obywatel (1,430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2017 w PHP przez Leszek W Początkujący (260 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...