• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ulubiony Język Programowania [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,000 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w Offtop przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
Jaki jest Wasz ulubiony język programowania?
Możliwe odpowiedzi:
C (3 głosów, 3%)
C# (7 głosów, 7%)
C++ (41 głosów, 42%)
PHP (12 głosów, 12%)
Ruby (2 głosów, 2%)
Python (4 głosów, 4%)
Java (14 głosów, 14%)
Pascal (1 głos, 1%)
Java Script (5 głosów, 5%)
Brainfuck (2 głosów, 2%)
Assembler (2 głosów, 2%)
Basic (1 głos, 1%)
Inny (4 głosów, 4%)

11 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 3 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Moim ulubionym jest C++. Ale asm też jest bardzo fajny :)

P.S.

Nie "Assembler" tylko jak już to język asemblera, lub assembly. Asembler(przez jedno s) to program tłumaczący język asemblera na kod maszynowy.
komentarz 9 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Lubię cię... :D
+1 głos
odpowiedź 3 listopada 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Zmień dział na offtop
+1 głos
odpowiedź 3 listopada 2015 przez niezalogowany
Temat był już zakładany parę razy, nie będę podawał linków, bo trochę ich już jest (pamiętaj ze skorzystania z wyszukiwarki ;)).

A wracając do tematu, ja zaznaczyłem oczywiście C++ i nie raczej większość osób wybierze ten język, bo to forum zrzesza w większości fanów C++. Ale poza nim to zaznaczyłbym jeszcze Python, ale nie zrobiłem tego, bo jest tylko jednokrotny wybór ;)
0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2015 przez niezalogowany
Bardzo lubię C++ ale Assembly i Delphi też jest fajny.
0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2015 przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
Ja jestem zdecydowanie za C# ponieważ ma prostą i przejrzystą składnię, jest obiektowy, posiada mechanizm Garbage Collector, jest wieloplatformowy, posiada mnogość bibliotek, jest wszechstronny i łatwy w obsłudze. Nie podoba mi się natomiast opcja używania wskaźników ale na szczęście jest ona domyślnie wyłączona więc nie ma większego problemu. Bardzo łatwo się w nim pisze aplikacje okienkowe. Dajmy do porównania język Java - to co w Javie będziesz klepał od zera te JFrame, JPanel itp. to w C# napiszesz w mig.
komentarz 9 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Słabe porównanie C# jest stosunkowo nowy i on łączy potężne zalety np Javy, C++ i innych języków. Po drugie " to co w Javie będziesz klepał od zera te JFrame, JPanel itp." co będe klepał od zera JFrame ? Po 3 JFrame itp. nikt Ci nie każe ich używać są inne.
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez MasterFlamaster Początkujący (300 p.)
C++, ale Javascript też jest fajny. w JS w banalny sposób można stworzyć aplikację okienkową,

każdy chyba ma przeglądarkę na swoim komputerze. :)
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Żeby nie było, że hejcę lub jestem totalnie przeciwko. Moim zdaniem temat trochę nie ma sensu, ponieważ programowanie można powiedzieć, tak trochę jak: Lubisz biologię, a może chemię ? Ja np lubię Java, C++ i Pythona ale np już nie mogę zdzierżyć języków webowych PHP, JS. Poprostu każdy ma swój gust. Inni lubią języki pokroju C++,a inni pokroju PHP ( np jak humanistyka i ścisłowcy ).
0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)

First: C++

Second: Asm

Third: Python 

Ze względu na obszar, w którym zamierzam pracować HFT (ew. RE, SI, Bezpieczeństwo / Kryptografia)

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
JavaScript czy Python?

Trudny wybór.
komentarz 10 lutego 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
LUA!!! :D Piękno tkwi w prostocie.
0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2016 przez adambalski1 Obywatel (1,010 p.)
JAVA I C++ LUBIĘ JA
0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2016 przez Lucrais Obywatel (1,270 p.)
Assembler. Jako że jestem po technikum elektronicznym ale mam zapędy do programowania, Asm doskonale łączy w sobie te dwie dziedziny. No i pisząc w Asm, mam kontrolę nad dosłownie wszystkim co się dzieje w procesorze co umożliwia pisanie programów na mikroprocesor znacznie szybszych i wydajniejszych niż np w C :)

Gdyby była możliwość wielokrotnego wyboru, zaznaczyłbym jeszcze JavaScript. Nie żebym go umiał (raczej podstawy podstawowych podstaw), ale lubię go :)
komentarz 28 stycznia 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

mam kontrolę nad dosłownie wszystkim co się dzieje w procesorze

Niestety, ale programując w ASM nie masz całkowitej kontroli nad procesorem. Pod pojedynczymi mnemonikami kryje się mikrokod i nie masz nad nim żadnej kontroli co robi.

znacznie szybszych i wydajniejszych niż np w C

Zależy jak bardzo dobrze znasz ASM. Często kompilatory C generują lepszy kod maszynowy niż napisałby to człowiek...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 864 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w Offtop przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 384 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w Offtop przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 962 wizyt

92,540 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...