• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed borland c++ builder na linuxa ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,051 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2015 w C i C++ przez LajkLinux Nowicjusz (240 p.)
zamknięte 3 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski
Mam taki pytanie jak odpalić borland c++ builder na ubuntu, jako że nie jestem zwolennikiem windowsa i nie mam możliwości dostępu do niego to czy jest możliwość odpalenia buildera c++ na LINUXIE?
komentarz zamknięcia: Najlepsza odpowiedź wybrana - problem rozwiązany.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
wybrane 3 listopada 2015 przez LajkLinux
 
Najlepsza
Pewnie jest taka możliwość za pomocą emulatora WINE
ale nikt tego pewnie nie robi skoro Linux ma własne narzędzia.

Kompilator C/C++ powinien być zainstalowany w Linux od samego początku
i do tworzenia programów konsolowych wystarczy nawet zwykły notatnik Geany.

Borland C++ Builder tworzy programy okienkowe tylko dla Windows
więc po co to komu pod Linux.

Do zbudowania okienkowego programu pod Linux lepiej użyc choćby biblioteki Qt
wraz z ich IDE QtCreator (które zawiera około 150 przykładowych programików).

http://www.qt.io/ide/

---

IDE Netbeans (napisane w Java) pozwala programować w Java, C++ i PHP  

https://netbeans.org/

IDE Eclipse (też napisane w Java) podobnie pozwala programować w Java, C++, PHP

https://eclipse.org/downloads/

---

Programy okienkowe pod LInux korzystają głównie z bibliotek Qt, GTK i wxWidgets (http://www.wxwidgets.org/)

Pierwszy z nich ma własne IDE z wizualnym budowaniem okienek.
Pozostale trzeba samemu skonfigurować w jakimś IDE ale mają też narzędzia do vizualnego tworzenia okienek, które to układy są zapisywane np. w pliku XML i potem można wykorzystać nie tylko w C/C++ ale też innych językach np. Python.

https://glade.gnome.org/

http://sourceforge.net/projects/wxformbuilder/
komentarz 3 listopada 2015 przez niezalogowany
Potwierdzam to co napisał Furas

Ja korzystam z Geany (przesiadłem się właśnie z codeblocks)

Piszę aplikacje okienkowe(wieloplatformowe) pod Linuxem.

Używam biblioteki wxWidgets
komentarz 3 listopada 2015 przez LajkLinux Nowicjusz (240 p.)
Pobrałem właśnie QtCreator uczę się z jednego kursu z YT ciekawe co z tego wyjdzie ;/

I ogólnie dzieki za OPD;)
komentarz 3 listopada 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Jeszcze mała ciekawostka ode mnie: jeśli zamierzasz przyjrzeć się wxWidgets, to w Code::Blocks (dla Linuksa będziesz musiał doinstalować codeblocks-contrib) masz wbudowany wizualny edyor wxSmith. Czyli coś, co dzała na zasadzie podobnej do C++ Borland Buildera. ;)

Na Ubuntu nie ma żadnego kłopotu z tym, bo po prostu instalujesz bibliotekę wxWidgets przez menadżer oprogramowania i śmiga. Gorzej jest z Windowsem, gdzie należałoby samodzielnie skompilować wxWidgets, a to trochę trwa i może być procesem frustrującym, jeśli coś się nieodpowiednio skonfigurowało.
+1 głos
odpowiedź 3 listopada 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Odpuść sobie Buildera :) Może spróbuj QT?
komentarz 3 listopada 2015 przez LajkLinux Nowicjusz (240 p.)
Właśnie pobrałem Qt Creator zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 71 wizyt
+4 głosów
4 odpowiedzi 656 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 298 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,640 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...