• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer czy laptop

Cloud VPS
+1 głos
2,370 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez KamilloPL Gaduła (3,470 p.)
Chciałbym zmienić komputer pod programowanie w android studio. Na czym pracujecie? Laptop czy może stacjonarny? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Obecnie posiadam laptopa i strasznie wolno na nim wszysko działa dlatego postanawiam się przesiąść.
Czy opcja z 2 monitorami to dobre rozwiązanie?

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 listopada 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
edycja 2 listopada 2015 przez Javowiec

Laptop, jeżeli jesteś mobilny. Szczególnie zwróciłbym uwagę na dysk SSD, dobrą baterię, rozdzielczość ekranu i wagę. Można go wziąć wszędzie i zająć się czymś ciekawym np. podczas podróży do/z pracy zamiast oglądać ekrany akustyczne wzdłuż torów czy na studia.

Stacjonarny kojarzy mi się z bardziej zasobnożernymi działaniami typu granie w gry. Z tym, że jego nigdzie z domu ze sobą nie zabierzesz.

Miałem przez kilkanaście lat komputer stacjonarny, od roku używam tylko laptopa wink

komentarz 2 listopada 2015 przez in4mat Bywalec (2,600 p.)
Dodam jeszcze, że jeżeli wybierzesz laptopa, to koniecznie z matową matrycą. Kiedyś przy zakupie wybrałem błyszczącą i cóż...nie polecam :)
Tak jak niżej pisali, laptop jest lepszym rozwiązaniem, bo do programowania nie potrzeba aż tak dużej mocy obliczeniowej, że bardziej opłacalne byłoby kupienie stacjonarki. Obecnie pracuję na laptopie od 3 lat, mam tam i5 3.1GHz + dedykowana grafika do tego podłączam sobie monitor i wszystko fajnei widać :)
komentarz 3 listopada 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Tak szczerze, co Wy macie z tym SSD? :D Mam 1TB HDD 7200obr i nie narzekam, działa idealnie. ;)
+1 głos
odpowiedź 2 listopada 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Jeśli nie potrzebujesz programować poza domem to wybierz komputer stacjonarny - 2 monitory to naprawdę super rozwiązanie do programowania, poszerza przestrzeń roboczą.

Natomiast jeśli potrzebujesz programować także poza domem to wybierz laptopa. Do programowania nie trzeba mocnych podzespołów, zupełnie wystarczy w laptopie i3 + 4GB RAM lub w PC nawet Intel Pentium + 4GB RAM tak naprawdę wystarczy. Do tego radziłbym Ci zwrócić uwagę na zakup dysku SSD, który znacząco poprawia komfort pracy.
komentarz 2 listopada 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Do laptopa też możesz podpiąć monitor ;)
komentarz 2 listopada 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Do laptopa to trzeba podpiąć monitor bo 15-17 cali to nie jest monitor ;)
komentarz 2 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
Owszem jest, jeżeli w takim ekranie nie widzisz kup sobie okulary, są iPady i inne duperele *mniejsze i co? też powiesz że to nie monitor?
komentarz 2 listopada 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
W takim razie jak lubisz programować na 5 calach to już twój problem poza tym ja nigdzie nie napisałem, że nie widze na takim ekranie - może to ty masz problemy ze wzrokiem kolego?
komentarz 3 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
Głupszych ludzi na tym forum nie widziałem..

Dostane z 5 zgłoszeń, ale no już głupszej odpowiedzi na oczy nie widziałem.
komentarz 3 listopada 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)

@receivebacon chciałbym zobaczyć jak programujsze mając jakiś złożony projekt na ekranie wielkości ipada :) pewnie z alt + tab ręki nie zdejmujesz 

komentarz 3 listopada 2015 przez pjj Gaduła (4,330 p.)
@damianmisztal, Ja dałem iPad jako przykład wielkości a nie mówiłem że ktokolwiek programuje na nich, co oczywiscie jest możliwe.

//koncze, spam.
komentarz 4 listopada 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)

są iPady i inne duperele *mniejsze i co? też powiesz że to nie monitor?

tak powiem, że to nie monitro, gdyż jest to wyświetlacz 

komentarz 4 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

http://sjp.pwn.pl/sjp/monitor;2568295.html

monitor

1. «urządzenie wyposażone w ekran, służące do wyświetlania informacji»

2. «czasopismo urzędowe lub program informacyjny mające wyraz „monitor” w tytule»

3. «mały, opancerzony okręt»

0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2015 przez krzyszczep Nowicjusz (140 p.)
Miałem stacjonarny i mam obecnie Yoga11s. W lapku pełne HDMI więc jeżeli chce popracować na dużym monitorze lub na TV to po prostu podłączam, aby było wygodniej dokupiłem myszke i klawke na BT tak więc można. Jeżeli już korzystam na TV to wtedy bez stesu zamykam lapka i chowa gdziekolwiek (tak jak bym stacjonarkę gdzieś sobie posawił)

SSD 256gb jest dobre przy cold boot, wczytywaniu plików itp sprawach.

Moje przemyślenia... nie gram w gry, ale oglądam filmy i korzystam z lapka w celach edukacyjno użytkowych tak więc wystarczy mi do pracy OnTheGo jak i Dual monitor Lap+TV+Mysz i klawka i mam jak by dobry setup, natomiast stacja to tylko podpięta pod monitor/tv i człowiek jest przykuty do biurka ;)

Podobne pytania

+8 głosów
22 odpowiedzi 2,732 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2015 w Sprzęt komputerowy przez Eimens Maniak (69,240 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 622 wizyt
pytanie zadane 25 września 2015 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 829 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2016 w Sprzęt komputerowy przez Rafał Darłak Początkujący (410 p.)

93,481 zapytań

142,414 odpowiedzi

322,758 komentarzy

62,893 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...