• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto iść do technikum na zawód technik informatyk i jeśli tak to dlaczego ?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
17,958 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez darekj19 Użytkownik (910 p.)
Czy warto iść  do  technikum  na  zawód  technik  informatyk   i  jeśli  tak  to  dlaczego  ?

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 1 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Oczywiście że warto - pytanie tylko gdzie. Bo w jednym technikum gracie w CSa a w innym piszecie programy. 

Ja polecam Świdwińskie :) (autoreklama) A to ze względu, że naprawdę ostro tam zapieprzaliśmy od pierwszego dnia. Prowadzone przez dwóch Panów absolwentów WATu i byłych pracowników jednostki wojskowej w okolicy. 

Zwykle na około 30 osób zdają wszyscy, ale zdarza się jednostka która nie zda technika. 

Przychodzili do nas z różnych techników informatycznych jak jeszcze tam uczęszczałem. Jeden chłopak po pierwszym dniu zrezygnował przerażony Javą. Inni rezygnowali po tygodniu czy semestrze. Po prostu nauczeni w poprzednich technikach nic nie robienia. 

Był również rozbójnik - ilość wiedzy porównywalna do egzaminu na studiach bądź porządnego kolokwium zaliczającego. W zasadzie cały materiał od pierwszej klasy do 3 włącznie. Sam zakuwałem do niego przez ponad miesiąc wink

Teraz czemu warto iść do Technikum informatycznego? Oklepane "bo masz fach w ręku". I w sumie nie papier jest najważniejszy, tylko miesięczne praktyki zawodowe jako technik informatyk. Pamiętam jak poszedłem na kilka pierwszych rozmów kwalifikacyjnych z chęcią bycia programistą. Okazało się, że na 3 pierwszych rozmowach byli bardziej zainteresowani zatrudnieniem mnie jako technik, sprzętowiec, tester sprzętu czy wdrożeniowiec. 

Więc z moich doświadczeń - warto :) Tylko musisz dobrze trafić z technikum. My przedmioty zawodowe mieliśmy na najwyższym poziomie, ale na tym też cierpiały przedmioty przygotowujące do matur - co odzwierciedlało się tym, że większość uczniów musiało wybrać słabsze studia ze względu na słabsze matury. 

komentarz 1 listopada 2015 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Zazdroszcze Ci że miałeś tyle programowania :).  Ja jak się spytałem gościa o drzewo binarne czy jakiś inny algorytm to gościu od nauczania się wystraszył, a jak mówiłem coś o javie czy innym języku programowania to klasa nazwała mnie alienem :). Podkreślając, że jestem w  technikum top 9 w polsce :P
+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2015 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
jezeli wiesz, co chcesz robic przez reszte zycia i jest to ukierunkowane z kompami, jak najbardziej warto :) zwlaszcza ze teraz system w technikum jest zmieniony i jest dosyc duzy naklad na przedmioty zawodowe + masz 3 egzaminy kwalfikacyjne, a przygotowac do nich trzeba (chociaz te egzaminy nie sa jakos specjalnie trudne). tak jak event powiedzial, zalezy do jakiego technikum trafisz. w jednym nauczyciele beda mogli was czegos nauczyc, w drugim to po 2-3 latach wy bedziecie uczyc nauczycieli. niby rok dluzej od liceum, ale jednak warto :)
+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2015 przez xR Mądrala (6,260 p.)
Sam jestem w klasie 3 technikum i uważam, że warto z jednej strony papierek, z drugiej zobaczysz czy Cię do czegoś ciągnie, jeżeli będzie to dobre technikum to przygotowanie do matury nie powinno być gorsze. Sam polecam(wiśniowa)
0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Osobiście skończyłem technikum na profilu informatyka i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że nie żałuje. Szkoła świetnie przygotowała do egzaminu zawodowego jak i do matury z resztą ponoć szkoła w tamtym okresie była 4 w całym kraju w jakimś tam rankingu, chociaż nie wiem dlaczego, ale to już mniejsza o to.

Niestety w technikum najwięcej uwagi przywiązuje się do tego aby zdać meturę i egzamin, toteż jeżeli chodzi o przedmioty zawodowe to na nich najwięcej jest o sprzęcie i sieciach, programowania jest trochę olewane, bo i oświata je olewa i każą znać tylko podstawy, więc programowania jako tako się nie nauczysz. Ale na studiach prawdopodobnie też się nie nauczysz jeżeli sam nie będziesz uczęszczał do jakiegoś koła dot. programowania.

Technikum też daje Ci na początek poznać wiele aspektów dot. ogólnie informatyki, gdzie sam pewnie nawet nie zagłębił byś się w dane tematy. No i jeżeli zdasz technika masz jakiś papierek, więc już po szkole średniej jest się łatwiej ubiegać o pracę w IT niż po takim liceum na takim samym kierunku.
komentarz 9 stycznia 2018 przez SmorkoBorko Nowicjusz (100 p.)

Oczywiście że warto, po pierwsze to zawód, który ma przyszłość już w techników poznasz podstawy i nie tylko, potem na studia przyjdziesz z doświadczeniem i lepiej będzie znaleźć pracę. Pracy w tym sektorze jest bardzo dużo (https://altimi.com/praca-it/c++/), ale tylko od twojego doświadczenia i wiedzy zależy na jakiem stanowisku zaczynasz i od jakiej pensji. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,381 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 815 wizyt

93,440 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...