• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bash oraz Linux na Macu

Cloud VPS
0 głosów
1,365 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2015 w Inne języki przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
Witam,

rozmawiałem ostatnio z menadżerem firmy z branży IT o tym co muszę umieć by móc się u nich zatrudnić. Dowiedziałem się, że poza rzeczami których cały czas się uczę muszę umieć pisać w bash'u i ogarniać Linux'a. Kiedyś maiłem już styczność z jedną z dystrybucji tego oprogramowania, zainstalowałem ją sobie zamiast Windowsa który doprowadzał mnie do szału, ale teraz mam inny komputer (starego mac book'a) który ma obok maca postawionego xp, a ponieważ jego dysk jest dość mały nie ma już miejsca na 3 system. Tutaj pojawia się pierwsze moje pytanie, czy jest sens w instalacji Linux'a na oddzielnym dysku, czy na przykład wrzucić tam xp a Linux'a postawić na jego miejscu? Jakiego Linux'a wybrać, do celów nauki bash'a? Oraz moje ostanie pytanie, gdzie się najlepiej uczyć  bash'a?

Z góry dziękuje za odpowiedź

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 1 listopada 2015 przez furas
Nie wiem w którym momencie Apple wzięło kod Unixa FreeBSD i na jego podstawie zrobiło system operacyjny dla Maców tak więc może już masz na swoim komputerze Unixa w postaci MacOS i może masz też już tam zainstalowanego Bash'a.

Unix jest bardzo podobny do Linuxa. Niektórzy to nawet MacOS zaliczają już do rodziny Linux/Unix.
komentarz 1 listopada 2015 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)
Yup, Mac OS jest kompatybilny z POSIXem, więc mimo że technicznie nie jest Linuxem, powinien jak najbardziej nadawać się do nauki terminala.

Unix jest bardzo podobny do Linuxa. Niektórzy to nawet MacOS zaliczają już do rodziny Linux/Unix.

Na odwrót - zarówno Linux jak i Mac-OS są Unix-podobne (co obecnie ocenia się głównie przez kompatybilność z POSIXem). A Mac nie może być w rodzinie Linuxów jeśli nie ma jądra Linuxa.

komentarz 1 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Z zaliczaniem do rodziny Linux/Unix nie chodzi o zaliczanie konkretnie do rodzny Linux i posiadanie jądro Linuxa ale o całą resztę - wspólne korzenie, podobne narzędzia, itp..
Wzięli Unixa wiele rzeczy dodali lub pozmieniali ale wciąż jednak coś tam zostało z tego Unixa.
Zgadza się, i właśnie dlatego zarówno Linux jak i BSD są "Unix-podobne" (co jest szerszym terminem), a nie w "rodzinie linuxa".
komentarz 1 listopada 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
nie używam pojęcia "w rodzinie LInuxa" tylko "w rodzinie Linuxa/Unixa" ;) ale Unixopodobne najszerzej opisuje rodzinę.
0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Hm - a czemu nie VM? Może wydajność nie będzie zabójcza, ale powinien być mniejszy problem z miejscem.

Co do wyboru Linuksa: jeśli idziesz w VM, to coś z lekkim środowiskiem graficznym. Może Debian + LXDE? W teorii do basha potrzebny Ci tylko terminal, więc środowisko graficzne można sobie całkowicie darować ;)
Przy instalacji Debiana jest bodajże możliwość instalacji bez jakiegokolwiek środowiska. Przy Ubuntu trzeba instalować specjalną wersję Ubuntu Server.
komentarz 1 listopada 2015 przez Tisamon Bywalec (2,090 p.)
Wydaje mi się, że można gdzieś znaleźć zwykłą wersję Ubuntu bez środowiska graficznego.
0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2015 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)

Jakiego Linux'a wybrać, do celów nauki bash'a?

Technicznie jakiegokolwiek. W praktyce firmy zazwyczaj używają systemów z rodziny Debiana (głównie Debian, Ubuntu LTS) lub Red Hata (Fedora, RHEL).

0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2015 przez niezalogowany
Nie wiem ale chyba bash w linux i os x to prawie to samo
–1 głos
odpowiedź 1 listopada 2015 przez in4mat Bywalec (2,600 p.)
Polecam Linuxa Kali, świetnie nadaje się na początek do nauki bash'a.
komentarz 1 listopada 2015 przez in4mat Bywalec (2,600 p.)
No i za co ten minus? Ktoś się oburzył, że wymieniłem strasznego oraz bardzo, ale to bardzo trudnego w ogarnięciu Debiana? Co Ci się nie podoba w tym systemie?
Polecanie nowicjuszowi systemu który domyślnie działa jako root, działa na modelu rolling release i z tego co wiem ma domyślnie wyłączone parę usług bezpieczeństwa to zwyczajnie głupi pomysł.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 484 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2021 w Inne języki przez mattaha Użytkownik (690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 311 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2020 w Inne języki przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 705 wizyt

93,459 zapytań

142,453 odpowiedzi

322,722 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...