Witam
Mam problem z wypełnieniem tablicy w języku c++
Tablice deklaruję a następnie chce użyć funkcji która ją wypełni i przeprowadzi na niej jakieś tam obliczenia. Wyczytałem że można wpisać w argumencie funkcji wskaźnik do tablicy żeby później nic nie zwracać, tak też zrobiłem. Niestety dostaje komunikat z błędem "Expression syntax" przed pierwszą wartością w tablicy. Nie ma innego wyjścia jak wpisywać wartości po kolei ?
A więc tak, funkcja wypełniająca tablice
void wypelnianie_macierzy(float(&Tab)[8][8])
{
Tab[8][8] = {{kalibracja[0].x, kalibracja[0].y, 1, 0, 0, 0, -kalibracja[0].x*punkty_nar[0].x, -kalibracja[0].y*punkty_nar[0].x},
{0, 0, 0, kalibracja[0].x, kalibracja[0].y, 1, -kalibracja[0].x*punkty_nar[0].x, -kalibracja[0].y*punkty_nar[0].y},
{kalibracja[1].x, kalibracja[1].y, 1, 0, 0, 0, -kalibracja[1].x*punkty_nar[1].x, -kalibracja[1].y*punkty_nar[1].x},
{0, 0, 0, kalibracja[1].x, kalibracja[1].y, 1, -kalibracja[1].x*punkty_nar[1].x, -kalibracja[1].y*punkty_nar[1].y},
{kalibracja[2].x, kalibracja[2].y, 1, 0, 0, 0, -kalibracja[2].x*punkty_nar[2].x, -kalibracja[2].y*punkty_nar[2].x},
{0, 0, 0, kalibracja[2].x, kalibracja[2].y, 1, -kalibracja[2].x*punkty_nar[2].x, -kalibracja[2].y*punkty_nar[2].y},
{kalibracja[3].x, kalibracja[3].y, 1, 0, 0, 0, -kalibracja[3].x*punkty_nar[3].x, -kalibracja[3].y*punkty_nar[3].x},
{0, 0, 0, kalibracja[3].x, kalibracja[3].y, 1, -kalibracja[3].x*punkty_nar[3].x, -kalibracja[3].y*punkty_nar[3].y}};
}
main
int main()
{
float Tab[8][8];
wypelnianie_macierzy(Tab);
}
Próbowałem też wypełniać linijka po linijce, w ten sposób
Tab[0][8] = {kalibracja[0].x, kalibracja[0].y, 1, 0, 0, 0, -kalibracja[0].x*punkty_nar[0].x, -kalibracja[0].y*punkty_nar[0].x};
Taki zapis również powoduje wyświetlenie błędu.
Jeżeli to ma znaczenie to program piszę w Borland C++ builder