• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co powinienem umieć aby pracować jako Java Junior Developer?

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
10,291 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez Radzik Nowicjusz (140 p.)
Cześć. Uczę się javy już dłuższy czas i chciałbym w końcu spróbować pracy w zawodzie, ale ciągle się obawiam, że moja wiedza nie jest wystarczająca. Stąd moje pytanie, co powinienem umieć by bez obaw zacząć pracę?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 października 2015 przez niezalogowany

Raczyłeś w ogóle przejrzeć oferty pracy?

0 głosów
odpowiedź 26 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Powinieneś wiedzieć czym są testy black box i white box :)

Umieć pisać je np w jUnicie. Czemu? Prawdopodobnie jak pójdziesz na staż to będziesz klepać testy.

Jeżeli uda Ci się i dostaniesz coś własnego do roboty, to Hibernate, obiektówka full - w przypadku javy to SOLID. Warto abyś znał jakieś wzorce projektowe, wiedział czym jest TDD/BDD.
0 głosów
odpowiedź 26 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Musisz umieć programować.

Zobacz co wymieniają w ogłoszeniach o pracę i będziesz wiedział co powinieneś umieć.

Ale to, że coś jest wymienione w ogłoszeniu nie znaczy, że bez tej wiedzy się nie dostaniesz.

Ważna jest też komunikacyjność i wykazanie, że orientujesz się w temacie, interesuje Cię to zagadnienie więc jesteś zdolny douczyć się brakujących elementów.

---

A jeśli potrzebujesz lepszego wyznacznika to w ogłoszeniach często jest np. "z dwuletnim doświadczeniem". Tak więc programuj codziennie przez dwa lata jeśli tak bardzo masz obawy ;) Tylko czy nie lepiej te dwa lata programować w firmie niż w domu ?
komentarz 26 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Tak więc programuj codziennie przez dwa lata jeśli tak bardzo masz obawy ;)

Ty tak serio? 

komentarz 26 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Z tym programowaniem w domu to nie jest serio :)

Ale samo stwierdzenie "dwa lata doświadczenia" pokazuje po jakim czasie firmy uważają kogoś za programistę, który zna się na rzeczy i nie muszą się (tak bardzo) obawiać o jego umiejętności.
No tak, ale z drugiej strony przez dwa lata człowiek nauczy się:

- workflow z gitem

- pracy w scrumie i obsługi jakiegokolwiek narzędzia do planowania (youtrack jira acunote itp)

- prawdopodobnie dobrej pracy z obiektowymi programami, a także ich tworzenia w taki sposób

- pozna swoje słabości

- wyrobi sobie styl pracy (styl pisania kodu, dzienny rytm)

- pozna swoją wartość

- pozna masę narzędzi które normalnie są niedostępne bo drogie w cholerę

- będzie mieć już jakieś znajomości :)
komentarz 26 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
No własnie - i dlatego napisałem, że lepiej te dwa lata programować w firmie niz w domu :)

W domu nie da się pewnych rzeczy nauczyć bo nie ma się przymusu lub możliwości korzystania z pewnych technologi.

Trzeba więc najpierw jednak pójść do firmy z obawami o swoje umiejętności.
Ja tak poszedłem :) Mam nawet "litanie" z pierwszego tygodnia mojego stażu:
"

W ciągu pierwszego tygodnia dowiedzieliśmy się:
- jak używać Gita, git flow
- dowiedziałem się że warto używać Doctrine i ORM
- jeżeli chodzi o sam projekt to ciekawostką jest to, że można stworzyć testy do aplikacji a następnie na podstawie ich się pisze apkę. (TDD - dzika sprawa, zupełnie zmienia myślenie)
- jeśli chodzi o punkt wyżej to przydatne są narzędzia takie jak behat i znajomość User Stories i Use Case.
- jeżeli chodzi o testowanie aplikacji po napisaniu to poza behat warto znać PHPUnit albo PHPSpec.
- Do mniejszych projekcików warto używać mikroframeworków, które warto dobrze poznać (Silex, Slim, Phalcon)
- Warto znać wzorce kreacyjne: Metoda fabrykująca, Abstrakcyjna fabryka, Prototyp.
- Mega warto wiedzieć i potrafić Dependency Injection
- dobrym nawikiem jest tworzenie zawsze obiektowych aplikacji
- dużym plusem jest znajomość Domain Driven Design
- Twoja aplikacja powinna (czyt. musi) być RESTful
- Ogólnie dobrze jest się nauczyć obsługi composera
- konsolka systemowa (ubuntu) to standardzik
- warto też znać inne wzorce - np jakieś bazodanowe typu proxy, dependency container.
- dobrze jest mieć podstawy wiedzy z projektowania aplikacji, czyli połączenie user stories z use case, z modelowaniem klas tak aby wszystko dobrze ze sobą współgrało.

Wiem, że projekt można by zrobić w relatywnie krótkim czasie i "po swojemu". Jednakże sraka wiedzy, jaką trzeba poznać i ogarnąć, aby to zrobić zgodnie z jakimiś standardami jest tak ogromna, że człowiekowi smutno, że to tylko 20 dni.

Póki co, jestem nieco przytłoczony ale jeszcze mam pozytywne odczucia. Atmosfera w pracy jest ok. Ludzie podrzucają masę materiału z którego można się wiele nauczyć. Ale teraz trzeba znaleźć dużo wolnego czasu i przesiedzieć te dupogodziny i w pracy i w domu żeby ruszyć do przodu. Jeżeli dam z siebie wszystko to będzie super tam "

Odnośnie PHP. Ale tutaj trza dopisać, że warto znać pojęcie clean code i jeżeli firma ma takie aspiracje to razem z nią rozwijać się w kontekście DDD :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 6,941 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w PHP przez marcin99b Szeryf (79,320 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,561 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 169 wizyt

91,847 zapytań

140,523 odpowiedzi

317,028 komentarzy

61,170 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...