• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak poprawnie zapisać projekt?

0 głosów
5,108 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w C i C++ przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)

Witam,

zrobiłem projekt w builder 6 i chce zapisać wszystkie pliki w osobnym folderze, uporządkować bo mam różne pliki w różnych folderach i jak zapisze w osobnym folderze i chce otworzyć "Run" to wyskakuje mi błąd:

Jak zapisać poprawnie plik, żeby wszystko i na innym komputerze chodziło?

Dodam, że w obecnym folderze (w tym co tworzyłem), projekt mogę otworzyć tylko przez format .bpr, .cpp - mi nie działa wyskakuje informacja czy na pewno jest kompletyny plik. :(

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 25 października 2015 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Zapisujesz przez kliknięcie File -> Save Project As... W jednym folderze, tym folderem nie mogą być Programy Files i Pliki programów (x86). Najlepiej zapisać na innym dysku niz dysk C

Żeby plik był odtwarzany na innym komputerze musisz odznaczyć 3 opcje

Project -> Options -> Linker -> odznaczamy Use dynamic RTL i Create debug information

Project -> Options -> Packages -> i odznaczamy Build with runtimes packages
komentarz 25 października 2015 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Ok, tak zrobiłem, zapisały mi się pliki z formatami:

.~bpr, .~cpp, .bpr, .cpp, .res

jeszczę nie widzę .exe? Jak go zapisać?
komentarz 25 października 2015 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Spróbuj wyłączyć program (oczywiscie zapisujac zmiany) i zajrzeć do folderu czy nie ma tam .exe. Jak nie ma to wejdź w projekt i w górnym menu wybierz Project -> BuildProject1 i zajrzyj do folderu.

Wszystko działa yes

Dziękuje !!!

0 głosów
odpowiedź 25 października 2015 przez Michu99 Użytkownik (820 p.)
wchodzisz w project, properties, publish i wybierasz lokalizacje a następnie klikasz publish now i gotowe. tak jest w visal studio jak kożystasz z innego programu ro napisz bo mam jeszcze code blocks postaram się pomuc
Korzystam z programu C++ Builder 6.
komentarz 25 października 2015 przez Michu99 Użytkownik (820 p.)
a masz tam coś takiego czy nie
komentarz 25 października 2015 przez Michu99 Użytkownik (820 p.)
buldier jest powiązany z code blocks a w code blocks jest coś takiego tylko w opcjach projektu klikasz opcje budowania aplikacji

Wyżej Ditrix zapodał rozwiązanie.

Dzięki Wam za pomoc.

komentarz 25 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Autor odpowiedzi nie doczytał ze zrozumieniem pytania - Korpi napisał(a) wyraźnie, że chodzi o Cpp Builder - a nie VS czy C::B.

Poza tym nieprawdą jest, że Builder jest w jakichś sposób "powiązany" z CodeBlocks.

Tym razem nie dam no, ale przy następnej takiej "wartościowej" odpowiedzi się nie zawaham.

Michu99, jeśli chcesz pomóc innym, to musisz zrobić dwie rzeczy:
1) upewnić się, że wiesz o co chodzi pytającemu,
2) upewnić się, że nie wprowadzasz innych w błąd - lub zaznaczyć, że nie jest się pewnym tego, co się pisze.

Pozdrawiam.

komentarz 26 października 2015 przez Michu99 Użytkownik (820 p.)
po pierwsze wiem że chodzi o cpp po drógie buldier jest powiazany z code blocks bo w pierwszych wersjach do obiektówki buldier był tylko do formy a code blocks do kodu i się łączyły ale mnie to denerwowało i zmieniłem program na visuala bo moim zdaniem jest lepszy i dlatego niewiem jak jest w nowych wersjach buldiera
komentarz 26 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Mylisz pojęcia. "Obiektówka" nie oznacza graficznego interfejsu użytkownika, chociaż zazwyczaj graficzny interfejs użytkownika jest zrealizowany przy pomocy technik obiektowych, bo te świetnie się do tego celu nadają.

Po drugie, Borland C++ Builder z definicji zawiera wbudowany edytor kodu oraz kompilator (jest oprogramowaniem RAD, a więc krok dalej niż IDE), więc nie było potrzeby "łączenia" go z C::B.

C++Builder combines the Visual Component Library and IDE written in Delphi with a C++ compiler. Most components developed in Delphi can be used in C++Builder with no or little modification, although the reverse is not true.

[źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/C%2B%2BBuilder#History]

Po trzecie, szanuj ojczystą mowę, bo jest tylko jedna.

Życzę Ci miłego wieczoru. :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 880 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 976 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2017 w Inne języki przez Szymon Krupa Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,374 wizyt

93,765 zapytań

142,721 odpowiedzi

323,373 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...