• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z instalacja linuxa Kali

+1 głos
18,638 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w Systemy operacyjne, programy przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
zmienione kategorie 25 października 2015 przez joker
Czesc, pisalem jakis czas temu ze nie chce mi sie zainstalowac linux kali na komputerze gdyz nie widzi rzekomej plyty w napedzie mimo ze pendrive jest zbootowany a jak probuje z plyty instalowac to tak samo nie widzi. Natomiast kiedy probuje zainstalowac uprzednio siedzac w testowaniu systemu to mi sie zapetla i po zaladowaniu instalacji (takie zaladowanie trwa sekunde i nic nie robi) znowu wywala mnie do testowania systemu a potem do mozliwosci jego zainstalowania.

Ktos tutaj mnie oddelegowal na forum dla ubunciarzy ale niestety odpowiedzi sie nie doczekalem (procz takich a poco ci Kali ?).

Wiec prosze o pomoc tutaj z gory dzieki za pomoc :D.

5 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 22 września 2016 przez Aleksander Kozyra Początkujący (420 p.)
Odpowiedź może trochę spóźniona, ale może przyda się komuś, kto akurat będzie szukał rozwiązania tego problemu.
Aby sobie z tym poradzić należy najpierw uruchomić powłokę. Później szukasz swojego pendrive-a. Wpisz cat/proc /dev/sd po czym wciśnij TAB. Znajdź ostatni i napisz następująco: mount /dev/ostatnie sd jakie Ci wyskoczy /cdrom i wciskasz enter (Przykładowo: mount /dev/sdb1 /cdrom).W ten sposób sprawiasz, że Twój pendrive stanie się wykrywany jako CD-rom.To tyle jeżeli chodzi o powłokę.Wyjdź z niej i zacznij od początku(czyt. od wyboru języka).

PS: Jeżeli wytłumaczyłem coś, błędnie to poprawcie mnie, szczerze powiedziawszy jestem dopiero początkujący i sam spotkałem się z tym problemem, jednak znalazłem odpowiedź szukając w angielskich forach. Doszedłem drogą dedukcji do tego co dana komenda robi, więc wszystkie uwagi zwiększą również i moją wiedzę.
komentarz 6 października 2016 przez Michal Nikodem Nowicjusz (100 p.)
Bardzo dziękuje za pomoc właśnie instaluje system linux kali
komentarz 24 lipca 2017 przez JKluseczka Obywatel (1,430 p.)
thx
komentarz 27 listopada 2017 przez Wojtek Bocian Nowicjusz (100 p.)
Jak klikam Tab to nic się nie dzieje, pomożesz?
komentarz 14 czerwca 2018 przez ameron Nowicjusz (100 p.)
napisałem mount /dev/sdb1 /cdrom i pisze mi Invalid argument, co w tym przypadku mam zrobić?
0 głosów
odpowiedź 25 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Przy takich nieokreślonych problemach brałbym pod uwagę takie banale rzeczy:

- obraz źle się ściągnął z serwera - może sumu kontrolnych by to potwierdziły

- obraz źle sie wypalił na płytce - wypalenie nowej płytki może by coś zmieniło

- linux nie potrafi się dogadać z częścią sprzetu i nic na to nie poradzę
0 głosów
odpowiedź 25 października 2015 przez niezalogowany
U mnie Kali też instalowało się problematycznie, jak rozumiem instalujesz Kali 2.0?

Jeżeli korzystasz z graficznego instalatora, to musisz w nim wybrać tryb ręczny (czy coś takiego), nie pozwól mu instalować się w sposób automatyczny (za dawno instalowałem ten system i niewiele pamiętam już)
komentarz 25 października 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
tak 2.0, ok sprobuje dzieki za pomoc :D
0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Wybaczcie, że "ożywię" ten stary wątek, ale wydaje mi się, że mam ten sam problem. Pobrałem oficjalny .iso ze strony kali.org wrzuciłem na pendrive korzystając z komendy dd w terminalu, wszystko było pięknie, jednak podczas włączania komputera jak wchodzę w ten tryb, gdzie wybieram z czego chcę odpalić system komputer zupełnie nie widzi pendrive'a...
Więc pytanie do autora tematu: udało Ci się jakoś rozwiązać Twój problem? :) Męczę się z tym już od dwóch dni.

Pozdrawiam,
komentarz 28 grudnia 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
nie udalo sie :( .

wszystkie dystrybucje pochodne kali maja ten problem, z plyty tez ci nie pojdzie proobowalem kazdej dystrybucji nawet kali light
komentarz 28 grudnia 2015 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
A próbujesz zainstalować na laptopie, na którym jest Ubuntu, tak? Myślałem żeby spróbować zainstalować z pendrive jeszcze raz windowsa, a potem próbować Kali'ego jako drugi system... Może to by pomogło...
komentarz 29 grudnia 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Problem jest w instalatorze systemu, instaluje na pc. Instalator najzwyczajniej nie widzi sam siebie ze tak powiem, niewazne gdzie chcesz zainstalowac bo zanim przejdziesz do okreslenia dysku to wyskakuje komunikat ze nie ma plyty w tym wypadku pendrive.

Nie umiem sobie z tym poradzic, skonczywszy na mint'cie.

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2018 przez Michał Jan Łuanonimo Nowicjusz (160 p.)
W moim przypadku pomogło wypalenie obrazu DD przez program rufus (a nie przez to zalecane ustawienie .iso)
komentarz 16 lutego 2019 przez Triiss Nowicjusz (100 p.)
Tak jak i mi. Tylko program który użyłam to USB installer. W wyborze na szarym końcu dd jest. Potem tylko ustawienia sieci i adres lustrzany. Wszystko poszło dobrze.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,079 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
0 głosów
3 odpowiedzi 11,230 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w Systemy operacyjne, programy przez sh1nen Obywatel (1,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 313 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Vegam Nowicjusz (120 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,647 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...