• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista jednego języka. Jaki język wybrać

Object Storage Arubacloud
+6 głosów
3,379 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
edycja 11 kwietnia 2015 przez Kimi
Witam, mam 16 lat i uwielbiam programować.Umiem już C++ i jestem już w nim troche opisany.Chciał bym podjąć się nowego języka i tu moje pytanie jaki język wybrać?

Pytanie 2 .Czy można znaleźć prace w miare przyzwoitymi zarobkami jako programista np. c++, java etc?

Czy trzeba biegle opanowac pare języków?

14 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez Kicany Gaduła (3,220 p.)
wybrane 12 kwietnia 2015 przez Kimi
 
Najlepsza
Od siebie poleciłbym Jave,
Zarobkami bym się zabytnio nie przejmował gdyż długo nie popracujesz w czym się dobrze nie czujesz.

Ja w twoim przypadku oczywiście jeżeli lubisz c++ bym leciał niżej troszkę wskaźniki, implementacje asm itp. Ale to już troche wyższa szkoła jazdy jak to mówią. Looknij Jave jeżeli ci się spodoba (ja w niej działam i wydaje mi się ok) to działaj w niej nałogowo tak to ujmę.

Co do ostatniego pytania biegle raczej chyba nie, niewiele jest osób które biegle piszą w paru językach w twoim przypadku polecałbym poznanie samych podstaw wielu języków czy też pokrewnych.
Z racji jeżeli nadejdzie chwila że będziesz musiał coś w innym napisać nie będzie to większym problemem.
+7 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez oskarrrrrrr Obywatel (1,020 p.)
Z tego co słyszałem to ciężko umieć kilka języków programowania na takim samym bardzo wysokim poziomie. Podobno raczej wybiera się jeden język i masteruje się go, a reszta będzie mimo wszystko na trochę niższym poziomie.

Tak btw. chyba jednak algorytmika jest ważniejsza niż języki w sumie, no i matma. Szczególnie, że jesteś dość młody.  Matematyk dostanie pracę jako informatyk nawet jak nie umie programować :)

Pozdrawiam.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Podpisuję się pod tym. Ostatnio gdzieś przeczytałem, że język to tylko narzędzie, ważniejsze są umiejętności analitycznego myślenia i rozwiązywania problemów.

Pozdrawiam. :)
komentarz 11 kwietnia 2015 przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)
Czyli to co mówił Pan Mirosław. Trzeba ćwiczyć się w rozwiązywaniu problemów.

Pozdrawiam!
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Serio? Co Ty mówisz, co ma matematyk do programowania? To on musi optymalizować kod?
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
Tak się akurat składa, że więcej niż myślisz. Czym jest optymalizacja? A no najlepszym rozwiązaniem odnośnie kodu źródłowego. Co robi matematyk z różnego rodzaju zadaniami? Tak jak powiedziałem wyżej liczy się zdolność do rozwiązywania problemów i podejmowania prawidłowych decyzji. A język jest niczym innym jak narzędziem.
+4 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Nie możliwe że c++ już się nauczyłeś, jak uczysz się c++ to ucz się do końca,chyba że bardziej webdevelopka ci pasuje, c++ nie da się całego nauczyć.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)
Zgadzam się z tobą ! :) Nie da się nauczyć całego C++, o niektórych aspektach języka można by napisać oddzielne książki :). Osobiście siedze w C++ już jakieś dobre 3 lata a mimo to ciągle poznaje nowe konstrukcje języka i aż boje się pomyśleć ile tego jeszcze jest :D
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Potrafie pisać większe programy za pomocą jezyka C++.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Dobrze, to napisz mi teksture w OpenGlu, C++ to nie są tylko aplikacje konsolowe. Nie zapominajmy że ,, #include <iostream> " to biblioteka jak OpenGl czyli też C++ . Potrafiłbyś coś takiego zrobić?
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Grabarz Bywalec (2,880 p.)
Nie liczy się perfekcyjna znajomość abecadła języka, ale to co jesteś w stanie w nim napisać. @Adrian1999, jedni specjalizują się w programowaniu sieci, drudzy w inżynierii kompilatorów, a jeszcze inni w projektowaniu sztucznej inteligencji. Twoja próba zdławienia autora kompletnie źle dobranym argumentem jest conajmniej nie na miejscu. Po twojej wypowiedzi stwierdzam, że poszedłeś w grafikę - świetnie dla Ciebie, nie każdy musi używać OpenGL'a, aby móc stwierdzić, że pisze większe programy.
komentarz 16 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Adrian1999 też bez przesady ;) Nie ciśnij po innych :D sam potrafisz cos takiego robisz?:)
komentarz 16 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Nie potrafie :) Dlaczego? bo się uczę, bo ciągle jest nowy materiał, świat ciągle się kręci, nic nie stoi w miejscu zawsze wychodzą jakieś updaty, i człowiek nie jest w stanie za tym nadążyć, według mnie trzeba być dobrym w danej dziedzinie i tyle.
+3 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Najlepiej znać kilka języków, Java lub C# nie powinny być zbyt trudne do migracji z C++. Spróbuj, a się przekonasz.
+2 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Jeśli umiesz już biegle C++, to możesz wybrać język jaki tylko chcesz.

Tak naprawdę będąc prawdziwym ekspertem danego języka często można zarobić więcej niż umiejąc kilka.

Pozdrawiam serdecznie
+2 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Sneer Obywatel (1,080 p.)
Jest wiele rzeczy obok, które mogą Ci się przydać. Może wyrażenia regularne? Temat ciekawy sam w sobie, a w wielu miejscach przydatny. Może jakiś język funkcyjny, np. Haskell? Inna sprawa, że chyba najlepiej by było, żebyś obejrzał sobie projekty w różnych językach i zobaczył co Ci najbardziej pasuje.
+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Pisze się znaleźć. : )
+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Peterov Użytkownik (630 p.)
Spoko językiem wydaje się Java w której możesz twożyć m. in. apki na telefony.

A programista znający tylko jeden język, przy czym nie liznął innego jest słabym programistą.
+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez szmyt151 Bywalec (2,010 p.)
Dużo już wcześniej ludzi na tym forum pisało że dobry programista nie jest lepszy bo zna dużo jezyków tylko jak umnie nimi operować :) Ja myśle ze dobry programista/informatyk to taka osoba która ma wiedze i umie ja zastosowac w praktyce.
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez wbq Początkujący (480 p.)
edycja 12 kwietnia 2015 przez wbq

1. Mi spodobał się c#, podobny do javy, jednak bardziej intulicyjny moim zdaniem. Wadą jest jedynie uzależnienie od microsoftu, chociaż to nie koniecznie musi być wada, zależy co chcesz robić, każdy język nadaje się lepiej do innych rzeczy. Sam sprawdź pare języków i wybierz ten, który Ci odpowiada yes

2. Cóż, prace z przyzwoitymi zarobkami można znaleźć chciażby jako kucharz czy elektryk, tak naprawde to Twoje umięjętności będą prawdopodobnie wyznacznikiem Twojej wartości dla pracodawcy, dlatego na Twoim miejscu po prostu nie myślałbym narazie o tym, ile możesz w pszyszłości zarabiać jako programista. A jeśli koniecznie chcesz wiedziec, to przeglądnij pare ofert pracy w internecie, bedziesz mial jakiś zarys przynajmniej

+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez fobos Obywatel (1,400 p.)
Wystarczy ze napisze jakiś popularny programik i sprzedasz go póżniej korporacji, przykładem jest np. ivona .
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Zacznij od języków C i w nich się zagłębiaj :) w razie potrzeby bez probelmy z C# przeskoczysz na Jave :)
0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Spróbuj parę języków, pomyśl który jest dla Ciebie bardziej logiczny, który jest bardziej komfortowy, a następnie zajmij się nim.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Polecam Javę oraz Assembly. Zależy czy chcesz programować na wyższym, czy niższym poziomie.

Podobne pytania

+4 głosów
11 odpowiedzi 1,016 wizyt
+5 głosów
11 odpowiedzi 4,153 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...