• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kilka zadan. Jak zrobic?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,503 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w C i C++ przez danielek110795 Użytkownik (820 p.)
Wiram. Mam pare zadan do zrobienia. Nie chce abyście pisali mi cały kod ale dali pomysł a ich zrobienie. Są to zadania z pętli i instrukcji warunkowych ;p

1.Napisz program, który będzie odliczał słownie do startu rakiety, ale od liczby, którą poda użytkownik,
np. użytkownik podaje 5, a program wypisuje w kolejnych wierszach: „pięć”, „cztery”,
itd.

Najlepiej chyba zrobic w pętli for co nie? Tylko nie wiem jak zrobic aby program wypisywal to slownie ;\

2. Napisz program, który przy użyciu dowolnej pętli, policzy sumę ciągu arytmetycznego. Wyraz
początkowy, końcowy oraz różnicę wyrazów program powinien otrzymać od użytkownika. W kodzie
programu nie wolno Ci zastosować wzoru na sumę ciągu arytmetycznego.

Tu nie wiem jak obliczyć tą sume bez wzoru :P

3. Napisz program, który przy użyciu dowolnej pętli, policzy sumę ciągu geometrycznego. Wyraz
początkowy, końcowy oraz iloraz wyrazów program powinien otrzymać od użytkownika. W kodzie
programu nie wolno Ci zastosować wzoru na sumę ciągu geometrycznego. Program powinien
również sprawdzać poprawność wprowadzonych przez użytkownika danych.

Jak w 2, nie wiem jak bez wzoru i jak sprawdzic poprawnosc wproadzanch danych ;\

4. Przy pomocy pętli while i do…while oraz instrukcji warunkowych napisz program obliczający
wartość silni dla argumentu z zakresu [0, 10].

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 października 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
2 wpisz w google "suma ciągu arytmetycznego" wejdź w pierwszy link i tam masz wzór

jak już widzisz wzór wczytujesz każdą liczbę i ją dodajesz różnica pomiędzy elementem "a2" a "a1" jest taka sama jak pomiędzy elementami "a3" a "a2" więc mozesz to wykorzystać

3 zadanie jest bardzo podobne do 2 z tym że tutaj zamiast dodawania mamy mnożenie

4 zadanie skorzystaj z petli for ponieważ silnia to jest 1*2*3*4.... możesz wykorzystac zmieną int i w pętli

podpowiem ze najlepiej bedzie zrobic for(int i=1; i<jakaSilnia; i++)  ale ty mozesz mieć inne rozwiązanie :)
komentarz 20 października 2015 przez danielek110795 Użytkownik (820 p.)
Wróce do domu i bede probował robić ;p A 1 wiesz jak? Nie moge uzyc tablicy. Zrobiłbym gdyby musiły być liczby wypisywane normanie a nie slownie. Myślałem nad użyciem switch case w pętli for ale wtedy każde case trzeba pisac chyba odzielnie ;\
komentarz 20 października 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Najprościej będzie utworzyć tablicę stringów( nie majtek :) tylko taki typ danych ) i poprostu w pętli wczytywać je pokolei i między instrukcjami dać jakiegoś delaya (opóźnienie) i cały problem rozwiazany

sprowadza się to do tego

for(int i=Odliczanie; i>0; i--){
        Wyswietl Odliczanie
        Opoznienie1Sekunda
}
wysiwetl start rakiety
Kolega Rogarogol o tym napisał więc uznałem że już dostałeś swoją odpowiedź
komentarz 20 października 2015 przez danielek110795 Użytkownik (820 p.)
Ale ja wlasnie nie moge uzyc tablicy bo jeszcze ich nie mialem i jakos bez tego trzeba zrobic :p
komentarz 21 października 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
To utwórz kilkanaście zmiennych typu string i wczytuj je malejąco i pomiędzy wyświetleniami wstawiaj opóźnienie np 1sekundę prościej się nie da :) ( i gorzej :D ale tym się nie przejmuj)
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
W pierwszym zadaniu bedziesz musial uzyc tablicy w ktorej w kazdym kolejnym elemencie zapiszesz slownie kolejna cyfre i pozniej w petli for bedziesz po kolei wypisywal dany element tablicy

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 337 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 476 wizyt
pytanie zadane 15 października 2017 w C i C++ przez LockeLamora Użytkownik (740 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 267 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...