• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs na administratora sieci komputerowej

0 głosów
4,944 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w Inne języki przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
http://www.gowork.pl/kursy-i-szkolenia/szkolenia-informatyczne/kurs-administrowanie-sieci-informatycznej-120h-365/program-kursu-633

Witam Was!  Móglby ktoś mi pomóc odnośnie programu tego kursu, czy opłaca się wydać na niego tysiaczka, tu wyżej jest pełny program kursu, czy naucze się czegoś konkretnego z niego czy lepiej skupić sie na czyms innym niż na administrowaniu siecią lan. Dziękuje za odpowiedzi ,że najlepiej samemu , ale mam wolną kwote i mogę poświecic na to, tylko czy program jest według Was ok ?

Dzięki!

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 października 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
edycja 20 października 2015 przez Michau Xlow

Najlepsza
Cześć, jeśli masz wolne pieniądze i "kręci" Cię ten temat to jak najbardziej warto skorzystać, osobiście nigdy nie  załowałem pieniędzy na kursy, czy książki bo to wiedza, a wiedza jest bezcenna, niestety niezależnie od posiadanych przez nas papierów, certyfikatów czy zaliczonych kursów, nie ma gwarancji, że znajdzie się pracę w tej dziedzinie. Przede wszystkim należy przeprowadzić rekonesans jakie jest zapotrzebowanie na stanowisko, które nas interesuje, dodatkowo bardzo ważne jest to w jaki sposób przekazujemy posiadaną przez nas wiedzę, bądź używamy jej w praktyce. Naturalnie to dalej nie gwarantuje nam sukcesu.
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Zastanów się nad certyfikatem Cisco tylko, że kwota znacznie wieksza i certyfikat ważny 3 lata poźniej powtórka.
komentarz 20 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 20 października 2015 przez furas
Dodam tylko, że zawsze jednak zostaje świadectwo ukończenia szkolenia CISCO i nawet jeśli certyfikat wygasł (lub nawet nie podchodzisz do egzaminu na certyfikat) to widać, że przeszedłeś szkolenie z CISCO.
komentarz 20 października 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Tutaj masz racje a pozatym aby przedłużyć ważność certyfikatu można zrobić kolejny z wyższego poziomu i wtedy ma się już dwa :)
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Dzięki za radę odnoście CISCO

A jeśli chodzi o ten kurs z Goworka, daje radę myślicie ? Chodzi o praktyczne umiejętności bardziej niż o cerftyfikat.
Program w miare sensowny choć co do umiejętności może być różnie no bo to już zależy od jakości nauczania. Nie uczestniczyłem więc ten aspekt trudno określić.

Mnie też się program wydaje sensowny.

CISCO miał programik PacketTracer (jeśli nie pomyliłem nazwy) w którym można było tworzyć symulowaną sieć złożoną z wielu komputerów, switchy i routerów, konfigurować każdy z elementów i sprawdzać czy pakiety są przesyłane między wybranymi urządzeniami.

Istniały też jakieś programy OpenSource, które pozwalały zbudować symulacje sieć.

---

https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamips

http://sourceforge.net/projects/gns-3/

---

Przy okazji odkryłem, że GNS3 się rozbudował i powstał portal z kursami

http://academy.gns3.com/

Podstawowy kurs CCNA tylko $19 - tanio - dlatego warto by najpierw obadać dlaczego to takie tanie. 

Cisco Packet  Tracer używamy na studiach i dla osób uczących jest on za darmo.

http://getintopc.com/softwares/network/cisco-packet-tracer-6-1-free-download/
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Dzięki za info chłopaki. To może jednak się zdecyduje skoro mowicie ze program jest niczego sobie i może mi pomóc w pracy w przyszłości
Taki kurs może mieć jeszcze dwie zalety

1. spotykasz ludzi o takich samych zainteresowaniu (sieci LAN) i możesz z nimi o tym porozmawiać :)

2. jeśli jest wolne miejsce w pracy to myśli się o znajomych, którzy by się na to miejsce nadawali ;)  niektóre firmy chętniej przyjmują osobę polecaną przez pracownika.
0 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez pshembol Początkujący (350 p.)
Cześć. Z tego co czytałem to przez połowę kursu będziesz miał podstawy sieci, czyli coś co teoretycznie jest na każdych studiach informatycznych. Dlatego jeżeli wybierasz się na takie studia, to może lepiej nie wydawać tysiąca złotych bo według mnie jesteś w stanie opanować ten materiał w domu z książek. Ewentualnie dozbieraj sobie pieniądze i zgłoś się na kurs CISCO, który jest wszędzie respektowany i tak naprawdę jeśli go uzyskasz to powinieneś być przygotowany do podjęcia pracy jako administrator sieci.

Pozdrawiam Przemek
komentarz 20 października 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Tylko ,że ja nie byłem na studiach informatycznych, zawsze samouk + podyplomówka powiazania z inf.   To myślisz ze kurs wtedy przejdzie?
komentarz 20 października 2015 przez pshembol Początkujący (350 p.)
Oczywiście, że tak ! Uwierz, mi że jeśli zrobisz sobie fajny kurs i będziesz umiał wykazać się umiejętnościami, które nabyłeś podczas kursu, to znajdziesz pracę. To wcale tak nie jest, że studia są jakimś wyznacznikiem posiadanej wiedzy i pracodawcy sami często o tym mówią. Tylko jak pisałem wcześnej. Ten kurs wygląda na naprawdę podstawowy i nie wiem czy lepiej nie poszukać czegoś innego. Oczywiście w CISCO też zaczynasz od podstaw, tyle że jest to renomowany kurs i każdy w branży IT uznaję certyfikat ukończenia:)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 355 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,728 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 899 wizyt

93,632 zapytań

142,556 odpowiedzi

323,056 komentarzy

63,139 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 2900p. - dia-Chann
  2. 2870p. - DziarnowskiJ
  3. 2827p. - Łukasz Piwowar
  4. 2783p. - raydeal
  5. 2758p. - Adrian Wieprzkowicz
  6. 2713p. - rucin93
  7. 2579p. - Łukasz Eckert
  8. 2523p. - Maurycy W
  9. 2459p. - CC PL
  10. 2082p. - Michal Drewniak
  11. 1885p. - robwarsz
  12. 1851p. - Mariusz Fornal
  13. 1811p. - rafalszastok
  14. 1600p. - Rafał Trójniak
  15. 1588p. - Tomasz Bielak
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...