• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zdobywanie doświadczenia w PHP

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
311 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Zubru22 Bywalec (2,670 p.)
Witam!

Na wstępię chciałbym pozdrowić wszystkich bywalców tego forum. Jest to mój pierwszy post na tym forum (praktycznie pierwszy w ogóle) dlatego liczę na wyrozumiałość.

Mam 21 lat, praktycznie od urodzenia mam styczność z komputerami (ojciec był samoukiem więc zawsze coś tam kombinował). Próbowałem różnych rzeczy i sądzę, że wkońcu znalazłem coś dla siebie. Od pół roku uczę się programowania, z książek, z tutorialów, z kursów. Pan Mirosław bardzo mocno mnie zmotywował. Czyniąc długą historię krótką uczę się i jest fajnie ale co dalej? W Szczecinie gdzie mieszkam jest dość sporo ofert pracy i mam zamiar aplikować. I tutaj koło się zamyka (jak zresztą w innych branżach). Prawdopodobnie nikt mnie nie przyjmie do pracy ze względu na brak doświadczenia, a brak doświadczenia wynika z tego, że nigdzie nie pracowałem jako programista. Może ktoś z użytkowników ma dla mnie jakieś pomocne rady? Studia narazie odpuszczam, po dwóch próbach na różnych kierunkach dałem sobie spokój. Rodzina ma dość moich prób z uczelnią więc chcę znaleźć pracę by się rozwijać i wtedy, może za jakiś czas studia zaoczne.

Zaznaczę, że nie mam pospolitego podejścia "coś tam umiem to płaćcie mi krocie". Mogę nawet pracować za tysiąc złotych jeśli będę miał możliwość zdobywania doświadczenia i rozwijania swoich umiejętności współpracując z ludźmi bardziej doświadczonymi ode mnie. Nie uważam, że po przeczytaniu kilku książek jestem niewiadomo kim. W rzeczywistości to "wiem jak mało wiem" a raczej "wiem, że nic nie wiem".

Tak więc ma ktoś jakieś rady, sugestie, wskazówki jak popchnąć moją przygodę z programowaniem? Jak rozpocząć karierę? Przecież każdy jakoś, gdzieś zaczynał, sama nauka bez zdobywania doświadczenia sprawi, że będę stał w miejscu. Jako wolny strzelec bez doświadczenia też mam nikłe szansę, że ktoś powierzy mi zlecenie.

Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 20 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Zdefiniuj co umiesz, to ci powiemy mniej więcej czy warto gdzieś aplikować już czy dalej się uczyć.  Nikt cię nie przyjmie nawet na juniora jak  jedyne co wiesz to jak się deklaruje zmienną- w uproszczeniu oczywiście.
komentarz 20 października 2015 przez Zubru22 Bywalec (2,670 p.)
HTML i CSS znam, umiem stworzyć statyczną stronę, która wygląda przyzwoicie. Jedną stronę zaprojektowałem i klient był bardzo zadowolony. Adresu niestety nie podam bo nie udało mi się znaleźć tej strony, nie wiem czy klient wkońcu wrzucił tą stronkę do internetu czy nie (zlecenie było załatwiane przez dwóch pośredników więc kontakt był niezwykle trudny). JavaScript i jQuery jeszcze nie ruszałem ale w najbliższych dniach rozpoczynam czytanie. W PHP umiem napisać proste pętle, dokonać zapisu w plikach lub w bazie danych, obsłużyć formularz lub stworzyć interfejs logowania. Wiadomo, że musiałbym podpierać się przykładami z książek czy z internetu.
komentarz 20 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Określ się co chcesz robić. Backend czy front.  Jeżeli backend to nie zagłębiaj się specjalnie w JS. Jasne, warto znać podstawy, ale nie warto się uczyć jakiś mega zaawansowanych rzeczy. Chyba, żę nie masz co robić z czasem.

Z PHP umiesz za mało aby gdzieś aplikować. Chyba, że ktoś cię na jakiś staż weźmie, ale  dość wątpliwa sprawa.

Musisz umieć conajmniej  w podstawowym stopniu OOP, bez tego  ani rusz. Warto znać  TDD, DDD,  behat.  Zasady PSR, SRP. Nie używać  zdeprecjonowanych funkcji do obsługi bazy tylko korzystać z PDO.
komentarz 20 października 2015 przez Zubru22 Bywalec (2,670 p.)
Obecnie czuje się lepiej jeśli chodzi o front end. Pewnie dlatego, że wydaje mi się to prostsze niż back end. Ale nie mogę powiedzieć, że coś lubię jeśli tego nie znam więc zapoznaje się z jednym i drugim. Co to stażu to zapewne masz racje, zwłaszcza, że jak szukałem to takich staży to jest ich raczej mało w Szczecinie, a jak już to tylko dla studentów.

Dzięki za opinię, samo napisanie tego wątku czy Twoje pytanie "okreś ile umiesz" dało mi dużo do myślenia. To ważne dla mnie, zwłaszcza, że nie mam wśród znajomych praktycznie nikogo kto by się interesował takimi rzeczami więc nie mam kogo zapytać o opinię. Dla przeciętnych ludzi to jestem "ktoś" bo uczę się czegoś na własną rękę i robię coś, czego nie muszę. Jeszcze raz dzięki :)
komentarz 20 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A i jeszcze jedna wazna rzecz co do backendu.  Wzorce Projektowe. Podstawa.
+1 głos
odpowiedź 20 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Zaprezentuj już teraz swoje umiejętności

- załóż konto na github.com, bitbucket.com lub podobnym aby wrzucać kod - pokażesz, że potrafisz używać GIT (oraz Markdown bo używa się go tam do tworzenia plików typu README).

Patrząc na kod będą zwracać uwagę nie tylko czy działa ale też

- czy jest dobrze sformatowany,

- czy nazwy zmiennych i funkcji są czytelne

- czy konsekwentnie stosujesz jeden sposób nazewnictwa np. zmienne to rzeczowniki: dlugosc, szerokosc, a funkcje to czasowniki: wypisz(), zsumuj(). Do tego np. funkcje pisane małymi literami z podkresleniem sumuj_liczby, a klasy dużymi bez podkreslenia ModelProdukt

- czy są komentarze.

Do sprawdzania powyższych służą programy, które przeważnie mają słowo "Lint" w nazwie.

Do tego możesz jeszcze generować dokumentację (programy typu sphinx) i tworzyć testy jednostkowe (np. PHPUnit)

Tak więc mając GIT można już sporo pokazać i nikt nie musi wierzyć tylko na słowo.

---

Skoro interesuje Cię PHP to powinieneś wykupić hosting lub VPS i własną domenę i zrobić stronę z informacjami o sobie, o projektach, może blog w którym będziesz przedstawiał nawet drobne elementy z PHP. Możesz opisywać etapy tworzenia jakiegoś projektu lub nauki języka. Będzie widać, co robisz, czym się interesujesz, jakie technologie znasz i że jesteś kontaktowy - co też jest ważne przy pracy.

Do tego będziesz mógł powiedzieć jak załatwia się hosting, jak kupuje się domenę, jak wrzuca się kod na serwer (wdraża projekt). A jak będziesz miał do tego jeszcze skrypty, które same wrzucają aktualizacje na serwer to jeszcze lepiej.  

Gdybym był pracodawcą to wolałbym abyś znał jakiś framework i korzystał z MVC bo to też daje porządek w kodzie (zamiast mieszania w jednym pliku PHP, HTML, SQL) i wszyscy stosują te same metody i klasy zamiast wszystko wymyślać od zera.

---

Oczywiście przy robieniu stron sam PHP nie wystarcza - trzeba jeszcze znać HTML, CSS, SQL, JavaScript (jakieś biblioteki), metody optymalizacji zdjęc i innych plików aby szybciej się wczytywało, i może jakieś podstawy SEO. Czasami potrzeba też samodzielnej konfiguracji serwera WWW, doinstalowania modułu do PHP, pracy bezpośrednio w bazie. To wszystko też można opisywać na blogu aby pokazać, że się to zna.

---

Żeby było Cię widać możesz stosować ten sam login na różnych forach, githubie, (ewentualnie w nazwie własnej domeny), pastebin, jsfiddle, itp. Mnie łatwiej jest rozpoznać ludzi po ich awatarze więc ten sam (niepowtarzalny) obrazek w różnych miejscach też jest przydatny.

---
komentarz 20 października 2015 przez Zubru22 Bywalec (2,670 p.)
Dziękuję za opinię! Co do nicku to zawszę stosuję ten sam więc nie mam z tym problemu, ale nigdy nie myślałem o charakterystycznym avatarze! Pozdrawiam :)

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 3,702 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 661 wizyt
pytanie zadane 14 września 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez WojciechJot Gaduła (3,410 p.)

92,416 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...