• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Lekcja 5 - problem z zadaniami ;/

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
283 wizyt
pytanie zadane 19 października 2015 w C i C++ przez Marcin Broź Użytkownik (550 p.)

Mam dwa problemy  pierwszy to w zadniu np w lekcji 5 o tablicach  ,gdy liczymy srednią nie liczy  mi danych po przecinku  ...  

#include <iostream>

using namespace std;
float oceny [5]; float suma ,srednia;
int main()
{
    for(int i=0;i<5;i++)
    {
        cout <<endl<<"Podaj "<<i+1<<" ocene : ";
        cin >> oceny[i];
        suma+=oceny[i];
    }
    srednia = suma/5;
    cout <<endl<<"srednia = "<<srednia;

    return 0;
}

 

Druga sprawa jest taka poszedłem za radą Pana Mirosława i rozpoczełem naukę z c++ ale moim celem jest html ( a własciwie php , css,js , mysql) ogolnie webowe . Później chce powrócić do c++ . Tylko czy bardziej sie opłaca rozwojowo skonczyc c++ czy c++ obiektowy też ? :D . Tak sie zastanawiam czy przerwanie C++ bedzie dobrą decyzją ... hmmm . Prosze o odpowiedz :) Pozdrawiam Ciarmaj 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 października 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
wybrane 19 października 2015 przez Marcin Broź
 
Najlepsza
Jak to nie liczy? piszesz kropke zamiast przecinek?

Chyba źle to zrozumiałeś. Chodziło o to że jak się nauczysz c++ to łatwiej przejść na inne języki. Jak lubisz robić strony to rób strony i nie ucz się języka którego nie chcesz używać.
komentarz 19 października 2015 przez Marcin Broź Użytkownik (550 p.)
Faktycznie naciskałem przecinek i program sie stoppował. Z kropka działa :D . nie pomyslałem . Co do nauki  to poprostu Chciałbym sie nauczyc i C++  tylko chciałem zacząć od Html'a  a potem na reszte jezyków . A skoro C++ to tzn "podstawa językowa " to warto zmienic kolejnosc . Tylko moje pytanie jest takie czy lepiej zabrac sie za inne jezyki przed c++ object czy po ?  Bo i tak do tego wroce . Chodzi jak jest najwygodniej i najłatwiej sie przerzucić .
komentarz 19 października 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Mi to się wydaje że najpierw lepiej uczyć się programowania obiektowego c++ ponieważ w innych językach też jest programowanie obiektowe i łatwiej je zrozumiesz
komentarz 19 października 2015 przez Marcin Broź Użytkownik (550 p.)
Dobra , to ja lece programowac dalej  w c++ :) . Dzieki za pomoc
0 głosów
odpowiedź 19 października 2015 przez Marcin Broź Użytkownik (550 p.)
Nastąpiły zmiany znalazłem bład w zadaniu drugim . :)  Wiec jest przedstawione tylko te z ocenami .

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 810 wizyt
pytanie zadane 21 września 2015 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 198 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2017 w C i C++ przez Fergus Obywatel (1,010 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 295 wizyt
pytanie zadane 12 października 2015 w C i C++ przez TenTakiTam Bywalec (2,460 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...