• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy linkowanie podstron w PHP jest takie same jak w HTML czy jednak czymś się różni? Błędne wyświetlanie podstrony nr 3.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,245 wizyt
pytanie zadane 17 października 2015 w PHP przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)

Czy linkowanie podstron w PHP jest takie same jak w HTML czy jednak czymś się różni?

Podałem prawidłowe ścieżki, ale ostatnia podstrona nr 3 nie wygląda tak jak powinna.

Podstrona nr 2 o nazwie motoryzacja.php ma taki zapis:

<link rel="stylesheet" href="motoryzacja_style.css" type="text/css" />

<a href="auta/opel/corsa.php">

Podstrona nr 3 o nazwie corsa.php ma taki zapis:

<link rel="stylesheet" href="auta/opel/corsa_style.css" type="text/css" />

W folderze opel mam zapisane pliki: corsa.php i corsa_style.css.

W główym folderze gdzie jest index.php, mam umieszczony plik motoryzacja.php, który odpowiada za podstronę nr 2, natomiast plik corsa.php odpowiada za podstronę nr 3.

Gdzie jest błąd?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 października 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
<link rel="stylesheet" href="corsa_style.css" type="text/css" />

Jeżeli plik corsha.php znajduje się w tym samym folderze co corsa_style.css to wystarczy dać powyższy zapis.

Alternatywnie (dodany ukośnik przed auta, przez co szukanie pliku zaczyna się od głównego katalogu):

<link rel="stylesheet" href="/auta/opel/corsa_style.css" type="text/css" />
0 głosów
odpowiedź 17 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
W PHP linkowanie jest takie same jak HTML bo PHP generuje HTML.
Jeśli wygenerujsz zły kod HTML to będzie on źle działał.

Jeśli dasz link bez `/` na początku to szukanie zaczyna w katalogu,
w który jest wczytana strona.

Jeśli wczytana strona znajduje się w katalogu `auto/opel` i ma link `auto/opel/corsa.html` to serwer będzie szukać pliku pod  adresem bezwzględnym `http://domena.pl/auto/opel/auto/opel/corsa.html`

Jeśli link by się zaczynał od `/` czyli `/auto/opel/corsa.html` to serwer będzie szukać pliku pod adresem bezwzględnym `http://domena.pl/auto/opel/corsa.html`

---

To samo dotyczy się adresów plików CSS i JS oraz zdjęć.
komentarz 17 października 2015 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)
OK, dzięki. Będę kombinował z tym "/".
komentarz 17 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Możesz też popróbować to co opisał Aventura. Jeśli pliki są w tym samym katalogu to można podać tylko sama nazwę pliku. Pozwala to przenosić oba pliki do innego katalogu bez poprawiania adresów.

Adresy zaczynające się na '/' nazywane są bezwzględnymi a te bez '/' to adresy względne.
komentarz 17 października 2015 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,230 p.)

Na podstronie nr 3 nie wspomniałem też o takim zapisie:

<a href="index.php">

Na tej podstronie nr 3 mam przycisk o nazwie STRONA GŁÓWNA, ale gdy najadę kursorem na ten przycisk, to wyświetla mi adres: "auta/opel/index.php".

To informacja, że nie znalazł index.php w tej ścieżce. A ja chciałbym, aby przechodził na stronę główną.

Mam zapisać tak?:

<a href="/index.php">

komentarz 17 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Tak.

Ale najlepiej (i szybciej) jest nie czekać na odpowiedź tylko od razu testować. :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 567 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 371 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2017 w HTML i CSS przez LeeVay Użytkownik (740 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 666 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w PHP przez majdrzej Nowicjusz (180 p.)

93,016 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...