• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba o pomoc w pętli

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
222 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w C i C++ przez LPTU Użytkownik (540 p.)
Witam, dopiero zaczynam swoją przygode z C++ i napisałem prosty przelicznik z cm na cale i na odwrót ale niewiem jak go zapętlić żeby po oddaniu wyniku wrócił do początkowego "menu".

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    int liczba;
    float cale, cm ;
cout <<"Wybierz na co chcesz zamienic" << endl;
cout <<"Wybierz 1 jesli chcesz zamienic cale na cm" << endl;
cout <<"Wybierz 2 jesli chcesz zamienic cm na cale" << endl;
cin >>liczba;
 

if (liczba == 1){
    cout <<"podaj liczbe cali :";
    cin >>cale;
    cm = cale*2.54;
    cout <<cm <<endl;
    }
else if (liczba == 2) {
    cout <<"podaj cm:";
    cin >>cm;
    cale = cm/2.54;
    cout << cale <<endl;
}

system("PAUSE");
return 0;
}

Z góry dzięki za odpowiedz

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

To się robi tak:

//main
int liczba;
float cale, cm;

while(true) //nieskończona pętla
{
cout <<"Wybierz na co chcesz zamienic" << endl;
cout <<"Wybierz 1 jesli chcesz zamienic cale na cm" << endl;
cout <<"Wybierz 2 jesli chcesz zamienic cm na cale" << endl;
cin >>liczba;
 

if (liczba == 1){
    cout <<"podaj liczbe cali :";
    cin >>cale;
    cm = cale*2.54;
    cout <<cm <<endl;
    }
else if (liczba == 2) {
    cout <<"podaj cm:";
    cin >>cm;
    cale = cm/2.54;
    cout << cale <<endl;
}

Obejrzyj odcinek Mirosława Zelenta o pętlach, tam jest wszystko wyjaśnione.

 

komentarz 11 kwietnia 2015 przez LPTU Użytkownik (540 p.)
Dzięki wielkie za pomoc.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Bez sensu, program musi mieć wyjście.

Jeżeli już to do {} while(liczba!=0); lub jakikolwiek znak/liczba, lub break z ifem.
komentarz 11 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Niech doda sobie opcję, żeby można było wyjść z programu. Ja to tylko zapętliłem.
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Wally Bywalec (2,840 p.)
Uwaga, mój komentarz to wytłumaczenie jak zrobić, a nie gotowy kod.

Wystarczy że zawartość maina wrzucisz w pętlę while(true) {}. Czyli Twój nowy main to będzie pętla while(true), a w niej cały dotychczasowy kod w mainie. I to tyle. Program wystartuje tak samo, zacznie od maina, wejdzie do pętli, dalszy przebieg będzie taki sam jak dotychczas, dojdzie do końca i wykona się kolejny obieg w pętli - w nieskończoność, ponieważ warunkiem pętli jest stała wartość true. Ponadto, jeśli chciałbyś zrobić wychodzenie z pętli czyli powiedzmy kończyć program, wystarczy że w pętli, za każdym razem gdy się zaczyna obieg pętli, tam gdzie sprawdzasz swoje opcje w menu, dodać kolejną opcje wychodzenia z programu. Czyli wedle twojego wzorca dodać "Wybierz 3 aby wyjść", sprawdzić potem w warunkach czy jest to opcja 3, jeśli tak to zrobić przerwanie pętli instrukcją break; która przerwie wykonywanie bloku pętli i pójdzie w miejsce które jest za pętlą, a tam już program zaczyną się kończyć. Rozumiesz?
komentarz 11 kwietnia 2015 przez LPTU Użytkownik (540 p.)
tak, zaraz spróbuje użyć tej wiedzy w praktyce.
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Linker Bywalec (2,690 p.)

zrób to w pętli np.

for(; ;)
{
//tu piszesz kod i to w mainie
// dopiszsz if'a a wszystko będzie się opierać na switch'u
switch (wybur)
case 1:
//zamienia na cale
break;
case 2:
//zamienia na cm
break;
}

Pisałem na szybko więc jak czegoś nie rozumiesz to pisz w komentarzu. Pozdrawiam

0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez 0liver Obywatel (1,070 p.)

Po zadeklarowaniu zmiennych zamknij wszystko w nieskończonej pętli

for(;;)
{

}

albo

while(true)
{

}

możesz po system("PAUSE"); dodać jeszcze system("cls"); żeby wyczyścić ekran.

0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez ketnasar_77 Początkujący (480 p.)
można także użyć pętli for jako nieskończoną
​
#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{

    for(; ;) //pętla nieskończona
{
    int liczba;
    float cale, cm ;
cout <<"Wybierz na co chcesz zamienic" << endl;
cout <<"Wybierz 1 jesli chcesz zamienic cale na cm" << endl;
cout <<"Wybierz 2 jesli chcesz zamienic cm na cale" << endl;
cin >>liczba;


if (liczba == 1){
    cout <<"podaj liczbe cali :";
    cin >>cale;
    cm = cale*2.54;
    cout <<cm <<endl;
    }
else if (liczba == 2) {
    cout <<"podaj cm:";
    cin >>cm;
    cale = cm/2.54;
    cout << cale <<endl;
}

system("PAUSE");
 system("cls");
 }
return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 690 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2016 w C i C++ przez Julenissen Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 424 wizyt
pytanie zadane 23 października 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Tedi Użytkownik (580 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 684 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2018 w Inne języki przez matbla91 Nowicjusz (120 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...