• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekierowanie na strony w zależności od wartości zmiennej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
439 wizyt
pytanie zadane 17 października 2015 w PHP przez maciej.szarlat Użytkownik (710 p.)

Witam,

mam pytanie dotyczące tego kodu który zapewnie wiekszość zna bo jest to kod Pana Mirosława:

				{
					$_SESSION['zalogowany'] = true; 
					
					$record = $rezultat->fetch_assoc();
					$_SESSION['id'] = $record['id'];
					$_SESSION['imie'] = $record['imie'];
					$_SESSION['user'] = $record['login'];
					$_SESSION['nazwisko'] = $record['nazwisko'];
					$_SESSION['przelozony'] = $record['przelozony'];
					$_SESSION['zespol'] = $record['zespol'];
					
					unset($_SESSION['blad']);
					
					$rezultat->free_result();
					header('location: urlop.php');
					
				}
				else 
				{
					$_SESSION['blad'] = '<span style="color:red">Nieprawidłowy login lub hasło!</span>';
					header('location: index.php');
				}
			
		}

zmodyfikowałem go tak:

{
					$_SESSION['zalogowany'] = true; 
					
					$record = $rezultat->fetch_assoc();
					$_SESSION['id'] = $record['id'];
					$_SESSION['imie'] = $record['imie'];
					$_SESSION['user'] = $record['login'];
					$_SESSION['nazwisko'] = $record['nazwisko'];
					$_SESSION['przelozony'] = $record['przelozony'];
					$_SESSION['zespol'] = $record['zespol'];
					$_SESSION['prac_przel'] = $record['prac_przel'];
					$rezultat->free_result();
					
					unset($_SESSION['blad']);
					if($prac_przel = 'p')
					{
					
					header('location: urlop.php');
					}
					else
					{
					header('location: kierownik.php');	
					}
					
					
				}

Czy jest mi w stanie kotś powiedzieć jak napisać kod, gdzie w przypadku kiedy zmienna $prac_przel = 'p' przekierowuje mnie na strone urlop.php a w innym przyapdku na strone kierownik.php?

ten skrypt działa ale cokolwiek by nie było, zawsze mnie przekieruje na strone urlop.php, nawet wtedy, gdy wartość $prac_przel = 'p'  jest inna od 'p'.

Dzieki z góry!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 października 2015 przez Vodoo Dyskutant (9,270 p.)
if($prac_przel == 'p')

Zawsze tłumaczę to sobie tak:

==  Porównywanie

=  Ustawianie (zmiennej)

komentarz 17 października 2015 przez maciej.szarlat Użytkownik (710 p.)

faktycznie ;-) dzięki:)

jeszcze jedna sprawa slaczego on mnie przekierowuje zawsze na strone kierownik.php?

w tabeli mam kolumnę, która sie nazywa prac_przel  i są dwie wartosci wpisane albo "p" albo "k" :/

komentarz 17 października 2015 przez Vodoo Dyskutant (9,270 p.)
Popraw to co napisałem i sprawdź, według mnie to jest przyczyną...
0 głosów
odpowiedź 17 października 2015 przez Przemcio Użytkownik (900 p.)
W takiej sytuacji zawsze próbuj śledzićprogram krok po kroku, myśl analitycznie co programo powinien zrobić, a co w rzeczywistości wykonuje. Dobrze by było gdybyś zastosował jakąś kontrole błędów, nawet w postaci prostej instrukcji echo, w której możesz sobie wypisać w którym miejscu programu występuje błąd.

W tym przypadku mógłbyś wyświetlić sobie zawartość zmienniej $prac_przel co mogłoby Cię naprowadzić na miejsce występowania błędu.

Pomylenie operatora przypisania i porównania to częsty błąd u początkowych programistów i dosyć ciężki do wyłapania :)
komentarz 17 października 2015 przez maciej.szarlat Użytkownik (710 p.)
Hej dzieki za sugestie i wyrozumiałość :) próbuję jakoś znaleźć swoją drogę w nauce PHP MySql a komentarze jak Twoje tylko motywują:)

 

Dzieki!
komentarz 18 października 2015 przez Przemcio Użytkownik (900 p.)
Powodzenia, nie poddawaj się:)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Java przez must Bywalec (2,980 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 77 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 753 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2016 w PHP przez Jaroslaw Roj Obywatel (1,990 p.)

92,554 zapytań

141,400 odpowiedzi

319,537 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...