• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak poprawnie skonfiguować Eclipse do C++ i SFML?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,201 wizyt
pytanie zadane 16 października 2015 w C i C++ przez milosz503 Początkujący (270 p.)
otwarte ponownie 19 października 2015 przez milosz503

Próbuję zainstalować Eclipse do programowania w c++ z użyciem SFML. Niestety przy zainstalowaniu chyba oficjalnym instalatorem MinGW'a mam wersje kompilatora 4.8.1, a po ściągnięciu SFML i stworzeniu programu, wyskakuje błąd, że brakuje libgcc_s_sjlj-1.dll, w folderze instalacji kompilatora mam jedynie taką bibliotekę z koncówką dw. Domyślam się, że sciągnąłem złą wersję SFML. Niestety chyba nie ma do ściągnięcia odpowiedniej wersji pod mój kompilator, więc jeśli wszystko dobrze rozumiem, to sam musiałbym sobie skompilować SFML(a nie chce mi sie zbytnio z tym męczyć ;/) Przy próbach instalacji MinGW-w64, Eclipse nic nie wykrywa.

Jak więc zainstalować kompilator(i jaki) aby Eclipse go wykrył(lub jak skonfigurować Eclipsa)?
Czy może powinno się samemu skompilować biblikoteki SFML, a nie dostosowywać do nich kompilatora?
Jeśli ktoś nie zna zbyt dobrze Eclipsa, to może mógłby wytłumaczć(podać linka) do informacji odnośnie kompilatorów, np: różnice miedzy SJLJ, DW2, TDM, MinGW i co trzeba zazwyczaj ustawić w IDE aby były poprawnie wykorzystywane?

Każda odpowiedź mile widziana ;)

 

EDIT:

Problem rozwiązany.
Aby skonfigurować Eclipse z C++ i SFML, należało skompilować biblioteki SFML pod zainstalowany kompilator do Eclipse. Potem nie było już żadnych błędów.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Odpowiedź nie związana z tematem, ale polecam Code::Blockshttp://www.codeblocks.org/ - sądzę, że jest to bardzo dobre IDE dla C++, zawiera w sobie już wbudowany kompilator GCC (można go bez problemu zaktualizować) oraz SFML działa na nim wyśmienicie... czego chcieć więcej?

komentarz 16 października 2015 przez milosz503 Początkujący (270 p.)
Akurat Code::Blocks całkowicie nie przypadł mi do gustu ;). Z tego co pamiętam miałem problem z włączeniem podpowiedzi o argumentach w funkcjach, wygląda jak sprzed 10 lat ;), nie da się chyba po ludzku ustawić całego czarnego ui, i nie zbyt rozumiem politykę jego aktualizacji. Z oficjalnej strony jest wersja z 2013r, a podobno informatyka szybko się rozwija...
komentarz 16 czerwca 2017 przez Tomek Kozioł Obywatel (1,740 p.)
Teraz opłaca sie code::blocks
0 głosów
odpowiedź 16 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

http://stackoverflow.com/questions/12921911/mingw-libgcc-s-sjlj-1-dll-is-missing

Z powyższego wygląda, że wystarczy dodać jeden parametr przy kompilacji aby nie było tego problemu.

 

W poniższym jest długi tekst po polsku ale go nie czytałem. 

Podane kroki wydają się strasznie przekombinowane (ale może opisują inny problem) ale sam wstępny opis co to jest DLL itd. wydaje się ciekawym źródłem informacji.

http://www.solvusoft.com/pl/files/brak-nie-mo%C5%BCna-odnale%C5%BA%C4%87biblioteki-b%C5%82%C4%85d/dll/windows/hidefmedia/third-party-software/libgcc-s-sjlj-1-dll/

---

źródło: Google dla słowa "libgcc_s_sjlj"

komentarz 16 października 2015 przez milosz503 Początkujący (270 p.)
Niestety pierwsze roziązanie nie działa, a w drugim linku, są raczej problemy z gotowymi programami, a nie z konfiguracją kompilatora ;/.

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 372 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w Java przez BlupiSpidi Użytkownik (960 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 376 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,400 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2016 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...