Tak dokładnie chodzi tu o bibliotekę przeznaczoną na androida. Dużo mi się rozjaśniło po wypowiedzi Mateusza Dalgiewicza, ale postanowiłem bardziej się zagłębić. Jeśli źle rozumię to proszę poprawcie mnie.
Kolor RGB można obliczyć z następującego wzrou: numer koloru=R*65536+G*256+B, gdzie R,G,B przyjmują wartości od 0 do 255.
Przykładowo dla koloru WHITE wszystkie składowe (R,G,B) wynoszą 255. Postanowiłem to obliczyć podstawiając tę wartość do powyższego wzoru w wyniku czego otrzymałem liczbę: 16.777.215. Okazuję się że ta liczba w systemie heksadecymalnym wynosi FFFFFF, zatem odpowiada to koloru WHITE. Rozumiem że kolory w klasie Color przechowywane są za pomocą systemu dziesiętnego i wyglądają w ten sposób:
class Color
{
static int white=16.777.215
static int green=...
static int blue=...
.
.
}
Aby dostać się do koloru WHITE muszę przekonwertować liczbę FFFFFF na liczbę 16.777.215. W tym celu stosuję Color.parseColor("#FFFFFF"). To co po kropce określa to co chcę przekonwertować, czyli String przechowujący wartość heksadecymalną FFFFFF, natomiast to co przed kropką określa klasę z jakiej pobieram kolor? A gdzie informacja że konwertuję na system dziesiętny? Nie rozumiem jeszcze całości, zatem proszę o korektę. :)