• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak poprawić myślenie analityczne ?

Cloud VPS
+2 głosów
8,150 wizyt
pytanie zadane 15 października 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
Zadam może śmieszne pytanie ale jak najefektywniej rozwijać umiejętności analityczne. Na pewno rozwiązywanie problemów i zamienianie ich na kod źródłowy. Jednak pytam się was czy są jeszcze inne sposoby na poleszanie naszych umiejętności analitycznych ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 15 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Bardzo fajną i pożyteczną zabawą jest gra w szachy. Polecam. yes

komentarz 15 października 2015 przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
Nauczyłem sie podstaw w szachach czyli wszystkie ruchy figur, roszady, maty ale nie wiedziałem gdzie dalej zgłębiać wiedze. Może ty masz jakiś pomysł ?
komentarz 15 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Oczywiście. Poza samą grą z innymi ludźmi (np. na Kurniku), poćwicz zadania szachowe: końcówki oraz kombinacje. Na początek poćwicz proste kombinacje, np. mat w dwóch ruchach i stopniowo zwiększaj stopień skomplikowania. I nie przejmuj się niepowodzeniami, wszystko przyjdzie z czasem. ;)

Bardzo rozwijające - przynajmniej tak uważam, widzę po sobie. ;)

A skąd brać zadanka? Wpiszesz w Google "kombinacje szachowe" czy "końcówki szachowe" i powinieneś dostać jakieś ciekawe wyniki.
Ewentualnie rozejrzyj się w swoim mieście (czy w najbliższym, jeśli nie mieszkasz w mieście) czy nie macie klubu szachowego. :)
A czy warto uczyć się danej partii jakiś arcymistrzów  (widziałem rozpiske ruchów w książkach) ?
komentarz 15 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Warto, ale jeśli już jesteś zaawansowanym graczem, powiedzmy drugiej kategorii - inaczej niewiele z tego wyciągniesz. ;)

Na początek nie polecam - to raczej bezcelowe.
Zacząłem ta książkę Chess: 5334 Problems, Combinations and Games Laszlo Polgara
+4 głosów
odpowiedź 15 października 2015 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)

Matma, matma i jeszcze raz matma. Pod warunkiem, że próbujesz ją zrozumieć, a nie zapamiętać.

+2 głosów
odpowiedź 15 października 2015 przez Przemcio Użytkownik (900 p.)
Dużo czytaj i staraj się zrozumieć to co czytasz.Próbuj zrozumieć jak zbudowane są różne obiekty codziennego użytko, rozłóż je w myślach na czynniki pierwsze. Podobnie jak pisząc jakiś program najpierw staraj się poskładać go w głowie(najlepiej na kartce ;p). Polecam też gierki logiczne.
+1 głos
odpowiedź 15 października 2015 przez pierep94 Bywalec (2,720 p.)
Polecę Ci przede wszystkim mój ukochany serwis: KhanAcademy. Dużo matmy (od podstaw, aż po bardzo zaawansowane tematy) z mnóstwem zadań do rozwiązywania - także podchwytliwych. Jest tam też dział "rekreacyjny" - czyli różnego rodzaju zagadki matematyczne zmuszające do myślenia. Do tego system działający jak w grach komputerowych - punkty, odblokowywanie postaci... Bardzo uzależnia :)

Po drugie: różnego rodzaju gry logiczne. Testy "Na IQ" (które z prawdziwymi testami niewiele mają wspólnego), książki MENSY - często trzeba się nabiedzić nad zagadkami. Na komputer w wolnych chwilach staaaaaary dobry Chromatron i inne klasyki z gier logicznych :)
komentarz 17 października 2015 przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)
Wiesz co mam problem nie moge sie zalogować na ich stronie. Kiedy klikam okienko Zaloguj się moja przeglądarka nie reaguje. Czy tez tak masz ?
komentarz 19 października 2015 przez pierep94 Bywalec (2,720 p.)
W sensie chodzi Ci o KhanAcademy? A logujesz się przez facebooka, gmaila albo coś? Bo często wtedy wyskakuje okienko które loguje przez zewnętrzny serwis. Ja się loguję bez problemu, ale możliwe że wczoraj robili coś na swojej stronie.

Wersje strony są dwie: albo khanacademy.org (angielska) albo edukacjaprzyszlosci.pl (polska). Może jedna chociaż Ci zadziała :)

Podobne pytania

+3 głosów
9 odpowiedzi 4,621 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,520 wizyt

93,459 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...