• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapytanie do bazy które wybierze 10 pierwszych rekordów.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
11,372 wizyt
pytanie zadane 12 października 2015 w SQL, bazy danych przez michal Mądrala (5,560 p.)
Jaknapisać zapytanie które wybierze pierwsze 10 rekordów z bazy mySQL?. Nie moge tego zrobić po id, ponieważ musze baze posortować wg jednej z kolumn i w tedy id nie bedzie po koleji.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Użyj LIMIT 10 na końcu zapytania
komentarz 12 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Tzn. napisać zapytanie które posortuje tabele i dodaćna końcu LIMIT 10 ?
komentarz 12 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Select * From tabela  order by  kolumna limit 10
komentarz 12 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Tak.

SELECT ... ORDER BY ... LIMIT 10;

A jak potrzebujesz drugą dziesiątkę to masz jeszcze OFFSET

SELECT ... ORDER BY ... LIMIT 10 OFFSET 10;
0 głosów
odpowiedź 12 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dziękuje za podpowiedzi. Zapytanie oczywiście zadziałało, mam jeszcze tylko jedno pytanko, czy da się napisać takie zapytanie które posortuje baze wg. kolumny punkty, nastepnie wybierze 10 pierwszych rekordów, nastepnie z tych 10 wybierze z kolumny punkty najniższą wartość z tych 10, żeby można bylo zapisać ją w zmiennej?
komentarz 12 października 2015 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
ORDER BY punkty

LIMIT 1

To da ci najniższą wartość kolumny punkty.
komentarz 12 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Hmm nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi sie ze to zapytanie da mi najniższą wartość z całej tabeli, a ja chciałbym mieć najniższą wartość z tych 10 które były by posortowane wczesniej malejąco. Proszę o wyrozumiałość, bo dopiero tego się prubuje nauczyć. Przychodzi mi do głowy że może by tutaj pomogło jakieś zagnieżdżone pytanie, ale nie wiem czy dobrym tokiem myślenia ide i jak to zapytanie sformułować.
komentarz 12 października 2015 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
No to ile się nie myle powinno być ORDER BY punkty DESC, potem LIMIT 1 i OFFSET 9. Sprawdź to. Dawno nie pisałem zapytań i już nie pamiętam tak dobrze.
komentarz 13 października 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)

Z podzapytaniem wyglądałoby to następująco:

SELECT MIN(punkty) FROM (SELECT punkty FROM tabela ORDER BY punkty DESC LIMIT 10) AS temp

 

komentarz 13 października 2015 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Dzięki. Rezultat tego zapytanie jest taki o jaki mi chodziło. Jeśli po krutce mogłbyś wyjaśnić jak działa to zapytanie i co oznacza AS temp to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
komentarz 13 października 2015 przez Janusz92 Bywalec (2,150 p.)
Nie wiem czy to zapytanie byłoby idealne gdybyś chciał np. wybrać klucz główny dla jakichś punktów, ale wartości punktów w tych dziesięciu rekordach by się powtarzały. Tutaj trzeba by poznać nieco więcej szczegółów.

A to zapytanie działa następująco:

Wybierz minimalną wartość z kolumny punkty z tabeli, którą właśnie definiujemy drugim zapytaniem pomiędzy nawiasami. "AS temp" musi być, bo trzeba tej tabeli nadać jakąś tymczasową nazwę na czas wykonywania się zapytania.
komentarz 13 października 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Z podzapytaniami w MySQL (przypuszczam, że jego używasz) trzeba uważać, ponieważ przy 3 zagnieżdżonym zapytaniu (czyli razem 4 zapytania w jednym) potrafią dziać się niestworzone rzeczy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 66 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2020 w SQL, bazy danych przez Gucci93 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 210 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2019 w PHP przez chmod96 Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 621 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...