• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca domowa obiektowy cpp odc.5

Object Storage Arubacloud
0 głosów
305 wizyt
pytanie zadane 12 października 2015 w C i C++ przez TenTakiTam Bywalec (2,460 p.)
edycja 14 października 2015 przez TenTakiTam

Nie wiem co tu jest źle:


#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

class Punkt
{
    float x,y;
    string nazwa;

public:
    void wyswietl()
    {
        cout<<nazwa<<"("<<x<<","<<y<<")"<<endl;
    }

    Punkt(string n = "P", float a = 0,float b = 0)
    {
    nazwa = n;
    x = a;
    y = b;
    }
};

class Kolo :public Punkt //klasa kolo dziedziczy publicznie z klasy Punkt
{
    string nazwa;

protected:
    float r;

public:
    void wyswietl()
    {
        cout<<"Kolo o nazwie: "<<nazwa<<endl;
        cout<<"Srodek kola: ";
        Punkt::wyswietl();
        cout<<"Promien: "<<r<<endl;
        cout<<"Pole kola: "<<M_PI*r*r<<endl;
    }

    Kolo(string nk = "kolko", string np = "S", float a = 0, float b = 0, float pr = 1)
    :Punkt(np, a, b)
    {
        nazwa = nk;
        r = pr;
    }

};

class Kula :public Kolo //klasa Kula dziedziczy publicznie z klasy Kolo
{
    string nazwa;

public:
    void wyswietl()
    {
        cout<<"Kula o nazwie: "<<nazwa<<endl;
        cout<<"Srodek kuli: ";
        Punkt::wyswietl();
        cout<<"Promien: "<<r<<endl;
        cout<<"Obientosc kuli: "<<(M_PI*r*r*r)/(4/3)<<endl;
    }

    Kula(string nk = "kulka", string np = "K", float a = 0, float b = 0, float pr = 10)
    :Punkt(np, a, b)
    {
        nazwa = nk;
        r = pr;
    }

};

int main()
{
    Punkt p1;
    p1.wyswietl();

    cout<<endl<<endl;

    Kolo k1;
    k1.wyswietl();

    cout<<endl<<endl;

    Kula ku1;
    ku1.wyswietl();


    return 0;
}

Błędy, które wyrzuca kompilator:

||=== Build: Debug in dziedziczenie (compiler: GNU GCC Compiler) ===|
D:\Users\WGodlewski\Desktop\projekty\cpp\opp\dziedziczenie\main.cpp||In constructor 'Kula::Kula(std::string, std::string, float, float, float)':|
D:\Users\WGodlewski\Desktop\projekty\cpp\opp\dziedziczenie\main.cpp|66|error: type 'Punkt' is not a direct base of 'Kula'|
D:\Users\WGodlewski\Desktop\projekty\cpp\opp\dziedziczenie\main.cpp|68|error: 'nku' was not declared in this scope|
||=== Build failed: 2 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===|

 

Jako że jestem początkujący to prosze o wyjaśnienie jak dla 6-ścio latka. Dziękuje.

komentarz 6 stycznia 2019 przez Juniorforum Nowicjusz (180 p.)
Panowie, ktoś wie czemu takie coś się dzieje bo sam mam podobny problem i jestem ciekaw.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
A co Ci się złego dzieje? :)
0 głosów
odpowiedź 12 października 2015 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Napisz jakie błędy wyrzuca Ci kompilator.
komentarz 12 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Niekoniecznie musi chodzić o błędy leksykalne - równie dobrze program może poprawnie się kompilować, ale działać niekoniecznie zgodnie z zamierzeniem autora. ;)

Stąd lepszym pytaniem jest to, czego autor pytania oczekiwał i co w rezultacie swoich działań otrzymał. :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w C i C++ przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
–3 głosów
2 odpowiedzi 466 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2016 w C i C++ przez Nowicjusz89 Obywatel (1,050 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 241 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...