Cześć,
zrobiłem stronę internetową, która ma służyć do obśługi konkrusu matematycznego w mojej szkole. Wyznaczeni uczniowie będą czytać pytania i podawać odpowiedzi, a ja będe zaznaczał na laptopie podane przez nich odpowiedzi. Całość będzie uruchamiana lokalnie. Wysyłałem link do tego paru osobom, kolega zwrócił mi uwagę na użycie ajaxa, że wiązać się to może z nieautoryzowanymi odpowiedziami i trzeba by było to zabezpieczeczyć. Niestety nie chciało mu się jednak mi tego tłumaczyć.
$.ajax użyłem do wysłania wartości zaznaczonej odpowiedzi do pliku, który za pomocą PHP wysyła zmienną do bazy MySQL, potem wartość z bazy jest porównywana z kluczem i dzięki temu sprawdzam czy została zaznaczona prawidłowa odpowiedź. Pewnie można by to było lepiej zrobić i prościej..., ale udało mi się tylko tak to wymyślić.
Jednak skoro już tak zrobiłem, to proszę jeśli da się to jakoś krótko wytłumaczyć, powiedzcie mi czy faktycznie wiąże się to z jakimś niebezpieczeństwem?
Strona nie będzie raczej udostępniania w internecie. Chyba, że jako część mojego portfolio, ale znów nie jest to mój projekt życia, więc to się jeszcze zobaczy, a portfolio na razie nie istnieje :) Głównie chcę wiedzieć na przyszłość, jak takie rzeczy zabezpieczać.
Link: soroban.esy.es (wielokrotne zaznaczanie odpowiedzi zostało już usunięte, ale na razie niezaktualizowane)
Dzieki wielkie ;)