• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Najgorszy język programowania to...?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
2,760 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w Offtop przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

18 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
U mnie na wykładzie prowadzący uważał za najgorszy język PASCAL. Zawsze jak ktoś na sali to powiedział, to odpowiadał "Proszę mi tutaj nie przeklinać". :D
komentarz 11 października 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
To ja z kolei podzielę się historią opowiedzianą przez pewnego znajomego ktory to w latach 90 miał okazję uczyć się  jakiegoś języka(na chwile obecną wyleciało mi z głowy).Nauczyciel który wówczas uczył tę klasę w ktorej znajdował się mój znajomy wrócił ze Stanów wiec wszyscy myśleli ,,Wow, koles musi być kimś", co się okazało, gdy jeden z uczniów zgłosił błąd bo coś mu tam nie działało tak nauczyciel doradził mu by ten przytulił monitor i faktycznie zrobił to, trzeba przyznać że trollowanie w latach 90 było sztuką : )
+3 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Zdecydowanie JS - skoro jest do wszystkiego, to musi być do niczego.
komentarz 11 października 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
Masz dystans bracie : )
komentarz 11 października 2015 przez fckueve Dyskutant (9,470 p.)
Ja bym powiedział że VB... Jak dla mnie to on jest niedorozwinięty ;D
komentarz 11 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

hehe. C++/C#/Java też mogą być do wszystkiego, co nie znaczy, że któryś z nich jest najgorszym językiem programowania. cheeky

komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Oho, jakiś fanatyk JS-a dał mi downvote'a :D
komentarz 11 października 2015 przez Bravo555 Gaduła (3,970 p.)

Oj, Comandeer :D

+3 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Moim zdaniem najgorsze języki to te, które nie nadają się do codziennego użytku, a są bardziej ciekawostką. Do takich zaliczają się jezyki ezoteryczne, czyli np. Brainfuck i Whitespace, choć ten pierwszy jest całkiem miły wink

komentarz 11 października 2015 przez Bravo555 Gaduła (3,970 p.)
Chcesz prawdziwy ezoteryczny język? LOLCODE pozdrawia :D
komentarz 11 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Chyba nic nie pobije Malbolge: https://pl.wikipedia.org/wiki/Malbolge.

+2 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Moim zdaniem najgorszym językiem i totalnym nieporozumieniem jest PHP, a dlaczego? Nie wiem, tak jak niektórzy nie lubią groszku tak ja nie lubię PHP i winię go za wszelkie plagi egispkie, trzęsienia ziemi, wybuchy wulkanów, głód w Afryce itd.
komentarz 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ja na przykład wiem czemu nie lubię groszku.
komentarz 11 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja wolę marchewkę, ale groszek jakoś zjem :)
komentarz 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Co nie zmienia faktu że argumentacja autora jest kiepska. A mnie np ciekawi czemu ludzie php nie lubią :P
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Bo z jednej strony można w nim napisać kod, od którego oczy krwawią, a z drugiej profesjonalne środowiska PHP-owców mają wręcz Javowe skrzywienie na punkcie OOP. Tym samym ten język cierpi z powodu dziwnego community ;)
komentarz 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie powiesz mi, że w innych językach nie ma tego samego. W javie można pisać wszystko w mainie. A jak ktoś chce do javy webówkę podpiąć to równie komicznie może to wyglądać.
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Owszem, ale PHP powstał jako super prosty język do tworzenia stron, za co dzisiaj pokutuje. Java, w porównaniu do PHP, ma o wiele wyższy próg wejścia mimo wszystko.
+2 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Hmm to od siebie polecę jeszcze Malbolge! :)
komentarz 11 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Matkości świata, malboge to rzecz nie do pojęcia :D Ciekawe czy ktoś kiedyś zrobi grę w tym języku :D
komentarz 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Ja szukam gdzieś w czeluściach poradników dotyczących jego działania ale serio hardcore :P
komentarz 11 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja tych hieroglifów chyba nigdy bym nie pojął :D
+2 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez niezalogowany
Logokomeniusz XD
+1 głos
odpowiedź 11 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Znowu dziwne pytanie :) Nie ma takiego. Choćby istniał, to ja zawsze mogę zrobić gorszy i się to zmieni :)
komentarz 11 października 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

Dziwne pytania to moja specjalność : ), tak jak napisał ktoś niżej że każdy język ma swoje zastosowanie i tak naprawdę ciężko tutaj stwierdzić który jest ,,najgorszy".Ale jeśli weźmiemy coś z ,,jednej półki" i zaczniemy szukać różnic w wydajności tak np C++ czy Java to..zdania są mocno podzielone : ) Dzięki za odpowiedź Eryku : )

komentarz 11 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

"Dziwne pytania to moja specjalność : )"

Zdążyłem to zauważyć :) Ale mimo wszystko - każdy język ma swoje zalety i wady, więc ciężko tu wybrać lepszy/gorszy względem drugiego, a gdzie dopiero najgorszy :) C++ ma przewagę nad Javą jeśli chodzi o szybkość i w C++ można wykonywać niskopoziomowe operacje, ale za to nie ma takiej przenośności jak Java :)

+1 głos
odpowiedź 11 października 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
...nienajlepszy wybór... ;)

Istnieją przeróżne języki, każdy z nich ma własną niszę zastosowań. Nie sądzę, żeby dało się powiedzieć, że jeden z nich jest lepszy czy gorszy niż inne. To wszystko kwestia upodobań i zapotrzebowania. ;)
komentarz 11 października 2015 przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
Ciekawa odpowiedź : )
+1 głos
odpowiedź 11 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

WhiteSpace - do zapisu kodu wykorzystuje tylko spacje, tabulator i enter.
Jak otworzysz taki plik w edytorze to wygląda jakby tam nic nie było smiley 
I teraz spróbuj zrozumieć co tam jest zakodowane.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Whitespace


BrainFuck - stosuje do zapisu znaki < > , . + - ] [   

https://pl.wikipedia.org/wiki/Brainfuck

komentarz 11 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
@dragham pisałem w kontekście najgorszy do zrozumienia, najgorszy gdyby przyszło w nim pisać coś większego. Bardziej może pasowało by powiedzenie o nich "najdziwaczniejsze", "najbardziej zakręcone".
komentarz 11 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Do najdziwaczniejszych dodałbym jeszcze malboge :)

O ile dobrze pamietam język programowania musi mieć możliwość wykonywania operacji arytmetycznych, więc o ile HTML nim nie jest, o tyle taki brainfuck już tak :)
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Jeśli się uprzeć, to HTML + CSS są językami programowania, bo są kompletnymi maszynami Turinga: http://lemire.me/blog/2011/03/08/breaking-news-htmlcss-is-turing-complete/
komentarz 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Zobacz co napisałem: HTML + CSS ;) W sumie to bardziej CSS jest Turing Complete (dzięki selektorom logicznym z CSS3), ale bez HTML-a na nic się to nie zda.
+1 głos
odpowiedź 11 października 2015 przez Wojtekuczen Nowicjusz (160 p.)
Fortan js vb
0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Zdecydowanie kod maszynowy - dlatego w nim piszę :D
0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

moim zdaniem fortran!

  1. chyba nikt go nie uzywa juz
  2. jest niewystarczajacy na dzisiejsze problemy
  3. brak wsprcia
  4. wolny
komentarz 11 października 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Czy przypadkiem Fortran nie jest piekielnie wydajny? Coś mi się tak o uszy obiło, że jest szybszy niż nawet współczesne implementacje C. Ale pewny nie jestem.
komentarz 11 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Z tego co czytałem to w Fortrananie powstały bardzo wydajne biblioteki do obliczeń - tak wydajne jak napisane w C. Nie wiem czy składnia Fortrana nie jest tak stworzona aby nie dało się popełnić pewnych błędów, ktore w C mogą przypadkowo powstać, dlatego kod napisany w Fortranie zapewnia większe bezpieczeństwo - będzie zawierał mniej błędów.
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
NASA stoi na Fortranie… ;) I ten język jest rozwijany: http://www.nas.nasa.gov/publications/ams/2015/04-28-15.html
0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Hlupo Początkujący (460 p.)
Najgorszy?
Najgorszego raczej nie ma, chyba że ktoś bierze za programowanie bach, który nie jest nawet językiem programowania.
komentarz 11 października 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Że co słucham? To co to jest? Trąbka?
komentarz 14 października 2015 przez Hlupo Początkujący (460 p.)
Poczytaj sobie o batch to zobaczysz co to jest.
komentarz 15 października 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Kolego , ja w tym języku robię. Jest jak każdy inny :)
0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Moim zdaniem, choć wiele osób mnie nie poprze to java. Nie jest tak stabilna jak c++, przynajmniej tak słyszałem. I nie ma tyle możliwości, np. wskaźniki
komentarz 11 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

No wiesz - "najgorszy" nie równa się "gorszy od C++" wink

komentarz 11 października 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

To wiem, ale jakoś czuję straszną nie chęć do tego języka, chociaż paradoksalnie będe chciał się go nauczyćlaugh, taki zemnie filozof, chociaż masz trochę racji przesadziłemlaughx2

komentarz 11 października 2015 przez niezalogowany
@Avernis - jeśli chodzi o twój ostatni komentarz, to mam dokładnie tak samo, więc ja cię rozumiem ;D
komentarz 11 października 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Co masz na myśli mówiąc "Nie jest tak stabilna"? Właśnie zamysł javy to stabilność, to że zmienna na każdym urządzeniu ma taką samą pojemność, a program działa tak samo. W tym wypadku słowo 'stabilność' chyba nietrafione, bo to C++ jest niestabilny. Co do wskaźników, to w Javie zmienne są same z siebie wskaźnikami z tego co pamiętam.
komentarz 12 października 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
To pewnie wyczytałem gdzieś głupoty
0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez niezalogowany
edycja 11 października 2015
Lama ;D

Po zapoznaniu się z Malbolge, stwierdzam, że Malbolge to nie język programowania, Malbolge to samobójstwo ;D No spójrzcie tylko na ten jakże sympatyczny Hello World https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Malbolge Założę się, że każdy emo-programista po napisaniu tego programu mówi "Goodbye World" ;D
0 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
3code, 96, Malbolge, szczegolnie polecam:MarioLANG i jezyk Minus jezyk Zero Tez QWERTY RPN
–1 głos
odpowiedź 11 października 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Zdecydowanie BrainFuck i CZYSTY JS (z jquery jest o niebo lepiej).
komentarz 11 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

A moim zdaniem JS bez jquery jest o wiele lepszy.

Bardzo mnie śmieszy stwierdzenie "CZYSTY JS". To jest też jakiś brudny JS?

komentarz 11 października 2015 przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
Chodziło mi o JS bez żadnych dodatków jak JQuery na przykład :)
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Przecież jQuery robi wszystko, żeby nie być JS-owy… Pomijam już fakt, że jQuery raczej dotyka DOM-u niźli JS per se
komentarz 11 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
jquery to biblioteka jak każda inna.

W większości skryptów jest niepotrzebnym dodatkiem. Nie rozumiem dlaczego ludzie na siłę wszędzie pchają jquery.
komentarz 11 października 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Bo, jak to mówi Zakas, lekka warstwa abstrakcji jest dobra ;) Problemem jest to, że jQuery to przestarzały koncepcyjnie monolit i istnieją lepsze od niego rozwiązania (np. BetterDOM czy fastDOM).
komentarz 11 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
writen, to się zwie marketing  technologiczny.  Jeżeli coś jest przez pewien czas bardzo popularne to potem to tkwi w pamięci, a każdy nowa osoba która usłyszy o Jquery myśli, że jest to mega technologia bo w końcu wszędzie o tym  mówią.
–4 głosów
odpowiedź 11 października 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Najgorsze są zabytki typu C lub C++
komentarz 11 października 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

1. Masz na myśli 'a' + 1, które w takiej Javie czy C# też tak działa i ma sens. 2 "a" + 1 - powód dla którego to tak działa też ma sens i jest uzyteczny, ale też nie ma powodu by kiedykolwiek coś takiego pisać jeśli masz std::string.

komentarz 12 października 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Powód dla którego to tak działa na pewno ma sens.

Ale wydaje mi się, że język C++ to język, który nie rozumie czego programista oczekuje. Jeśli chcę dodać liczbę do literki, to prawdopodobnie jest to błąd. Takie jest moje zdanie. Jeśli chcę mieć długość jakiegoś stringu, to interesuje mnie liczba znaków, a nie rozmiar jako obiekt. Tak jest po prostu w 99.9% przypadków.

Ja wiem, ja jestem pewnie po prostu za bardzo przyzwyczajony do języków wysokigo poziomu, to pewnie stąd moja awersja.
komentarz 12 października 2015 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Jeśli chcę dodać liczbę do literki, to prawdopodobnie jest to błąd.

Nie. Jak chcesz na przykład napisać coś banalnego jak szyfr cezara nie dodając liczby do literki?

Takie jest moje zdanie. Jeśli chcę mieć długość jakiegoś stringu, to interesuje mnie liczba znaków, a nie rozmiar jako obiekt.

Tak, i dlatego piszesz my_string.size(). To chyba intuicyjne rozwiązanie "problemu". Nie wiem co innego miałeś na myśli.

komentarz 12 października 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)

Ah no widzisz... Size(). Czyli użyłem złej funkcji. Ale czyż nie mogę być usprawiedliwiony z tego powodu, że mnie zmyliła nazwa funkcji .length()?

Oczywiście, nie mówię, że nie powinno się w ogóle dodać liczby do tekstu. Tylko że według mnie, powinno to być zaprojektowane tak, aby nietypowa akcja, była dostępna pod specjalną funkcją. Według mnie szachista powinien myśleć 5 kroków do przodu, język 3 kroki do przodu, a programista tylko 2.

komentarz 12 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Lekko się wtrącę... metody length i size robią praktycznie to samo i zwracają to samo, czyli obiekt std::size_thttp://www.cplusplus.com/reference/string/string/length/http://www.cplusplus.com/reference/string/string/size/.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w Offtop przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 766 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2019 w Python przez Bartek952 Użytkownik (900 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,651 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...