• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Darmowe programy pod Linuxa (instalacja)

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
3,105 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
edycja 16 lipca 2015 przez Mateusz Analityk

DEBIAN i pochodne debiana (instalacja)

Przedstawiam wam listę programów pod Linuksa. Prosta i łatwa instalacja jednym poleceniem. Lajkujcie i komentujcie:)

Listę będę uzupełniał bo w końcu kocham linksa i jest to środowisko mojej pracy. Wiele jest programów podnoszących poziom bezpieczeństwa w sieci i pod względem możliwości to właśnie linuks góruje wśród innych systemów.


Edytory grafiki:

gimp:

apt-get install gimp gimp-data gimp-data-extras

inkscape

apt-get install inkscape

blender (grafika trujwymiarowa)

apt-get install blender

shotwell (bardzo polecam proste obrabianie zdjęć)


Pakiety Biurowe:

openoffice

#apt-get install openoffice.org openoffice.org-help-pl openoffice.org-l10n-pl
#openoffice.org-hyphenation-pl openoffice.org-thesaurus-pl

WPS (word office pod linuxa tylko EN)

http://www.wps.com/linux/


Przeglądanie sieci:

anonimowa przeglądarka tor
tar xvzf tor-0.2.4.22.tar.gz

apt-get install tor-browser

firefox (pobieramy paczkę z rozszerzeniem (tar.bz2)

tar -xvjf '/root/Downloads/firefox-36.0.4.tar.bz2'


Programowanie:

netbeans 8.01 ( pobieramy ze strony oracle, bo w ten sposób będziemy mieli najnowszą wersję, wymagany jest pakiet najnowszej java GTK, polecam używać z pakietem xampp (serwer php, mysql) jest to aplikacja więc po wypakowaniu należy nadać prawa roota plikowi zezwolić na uruchamianie jako program i zainstalować w interfejsie grafiznym(programowanie w (php, c++, java pewnie jeszcze  inne języki ale nie pamiętam, bardzo rozbudowane narzędzie dla programistów z pazkami nowych roszerzeń i pakietów do programu, motywami)))


bluefish (zawansowany notatnik)
apt-get install bluefish

xampp (jest to aplikacja serwer na localhost)

pobieramy https://www.apachefriends.org/pl/download.html wersje dla naszego linuxa i odpalamy jako aplikację nadają wcześniej odpowiednie prawa dla pliku w właściwościach

Qt Creator

programowanie w c++ ale nie tylko



Multimedia:

Kdenlive *edycja video)

apt-get install kdenlive   https://kdenlive.org/downloading-and-installing-kdenlive

recordMyDesktop (nagrywanie z pulpitu)
apt-get install gtk-recordMyDesktop

Vokoscreen http://www.kohaupt-online.de/hp/

SimpleScreenRecorder http://www.maartenbaert.be/simplescreenrecorder/#download


Ekonomia:

MultiBit

https://multibit.org/


Wtyczki:
flashplugin-nonfree
apt-get install flashplugin-nonfree


Łamanie zabezpieczeń:

wifiphisher
Coś w stylu phishingu tylko że na wifi:
Wymagania systemowe to lokalny serwer DHCP:

git clone https://github.com/sophron/wifiphisher.git
cd wifiphisher
python wifiphisher.py


Inne:

Gnome: apt-get install gnome gnome-audio


Należy pamiętać że niekture programy są zaawansowanymi aplikacjami i trzeba będzie w właściwościach ustawić im odpowiednie prawa i zezwolić na uruchamianie jako program. To samo tyczy się folderów których nie wykrywa nam XAMPP bezpośrednio po rozpakowaniu serwer FTP więc trzeba folderom nadać prawa roota możliwość zapisu i odczytu.

 

Na linuksie można także odpalić serwer VPN, www oraz serwer w sieci tor.

Informacje jak odpalić taki serwer znajdziecie na forum republika .onion

Fajna sprawa darmowy serwer dostępn dla wszystkich

 

Linux MINT (motywy, grafika, programy)

http://community.linuxmint.com/software/browse/9 (wystarczy wpisać w menu nazwe pakietu ze strony w menu mint a on zostanie automatycznie zainstalowany)

http://gnome-look.org/index.php?xcontentmode=15x25x36x39x60x100x101x102x103x104x120x121x130x131x132x133x150x160x165x166x167x170x171x172x173x174x175x176x177x178x179x180x181x185x186x187x188x189x190x191x2010x2020x2030x2040x2050x2060x2070x2080x2090x2100x2110x2120x2130x6700&PHPSESSID=24p7cnjtvjb5se2r848cdb12e3

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Dodaj Blender, GIMP, Inkscape do grafiki.

Dodaj też do nagrywania pulpitu: Vokoscreen oraz SimpleScreenRecorder.

Ten post będzie aktualizowany, ponieważ niedługo sam zaczynam znowu zabawę z Linuxem.
0 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Będę się starał go aktualizować i dzielić się z ludzmi fajnymi programamijakie kiedyś długo szukałem po forach i w sieci tor :)

Chcialbym b praca z systemem linux była tylko czystą przyjemnością.
komentarz 13 kwietnia 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Nagrywam tutorial o linuksie.

Podobne pytania

+15 głosów
14 odpowiedzi 4,541 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2015 w Offtop przez niezalogowany
+5 głosów
7 odpowiedzi 4,661 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w Offtop przez goran. Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 323 wizyt

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,597 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...