• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książki które pomogą w rozwoju programisty - książki bez kodu.

Cloud VPS
0 głosów
973 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hatter Gaduła (3,180 p.)
Zróbmy listę książek które pomogą w rozwoju naszej kariery informatycznej ale nie są związane z kodem.

Od siebie polecam "Miliarderzy z przypadku" Bena Mezricha - na podstawie tej książki powstał film "The Social Network" który również polecam.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez pierep94 Bywalec (2,720 p.)
Biografia Jobsa autorstwa Waltera Issaccsona jest całkiem fajna - zwłaszcza dzieciństwo Jobsa, jego pierwsze kontakty z Wozniakiem, edukacja i początki firmy - później się robi trochę światopoglądowo mocno i zaczyna wiać nudą jeśli chodzi o sprawy potrzebne programiście :) Nie jestem fanboyem (właściwe fangirl(em? ką?)) Apple'a - nie mam żadnego urządzenia z jabłuszkiem, ale książkę dostałam w prezencie i bardzo mnie wciągnęła :)

Do tego fajna książka na rozruszanie mózgownicy - "Czy jesteś wystarczająco bystry, by pracować w Google?". Bardzo fajnie przedstawione, jak bardzo ważna jest kreatywność i jak wybrnąć z dziwnych sytuacji na rozmowach kwalifikacyjnych.

I nie mogę jeszcze polecić, bo dopiero czeka na mnie na półce - Getting Things Done. Podobno bardzo dobra jeśli chodzi o motywację i osiąganie celów - słyszałam mnóstwo opinii, a rozwojowe blogi i strony huczą od różnych wariacji tej metody :)

No i szukam właśnie jakiegoś wydania "Slight Edge" :D Może jak zrobimy jakiś szum to w końcu jakieś wydawnictwo pomyśli o wydaniu polskiej wersji? :)
0 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

Clean Code oraz Cleaner Code  - Robert C. Martin

poza tym dla ludzi związanych z gamedev: 

5 game design - theory and practice - Richard Rouse III

Game design -  Bob Bates

Niestety z tych dwóch powyższych dowiedziałem się mało. Gdybym sam grał w gry częściej niż raz na miesiąc/dwa  i śledził trendy, to pewnie w ogóle nie byłyby warte zachodu. 

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 757 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 5,635 wizyt
+4 głosów
3 odpowiedzi 405 wizyt
pytanie zadane 1 października 2018 w Sprawy forum przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...