• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak uruchomić program w Notepadzie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
7,572 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w Inne języki przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)
Napisałem program w Pascalu dałem dobre rozszerzenie i nie mogę tego odpalić da się w ogóle.?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 października 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
wybrane 11 października 2015 przez Headhunter

Najlepsza
Potrzebny jest plugin NppExec.
komentarz 10 października 2015 przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)
randomowy jakiś?

może link?
komentarz 10 października 2015 przez niezalogowany
+1 głos
odpowiedź 10 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Jeśli masz na myśli standardowy notatnik w Windows to nie da rady nic uruchomić wprost z edytora. (nie wiem jak wygląda Notatnik w najnowszym Windows ale wątpię aby to się zmieniło).

Trzeba uruchomić cmd.exe (konsole/terminal) i tam uruchomić kompilację i wykonanie programu.
Użytkownicy języka C/C++ wykorzystują dodatkowo program Make i pliki Makefile aby uprościć sobie pracę z kompilacją.

Albo zostaje zainstalować sobie lepszy edytor - np. Notepad++
komentarz 10 października 2015 przez Headhunter Gaduła (4,450 p.)
właśnie chcę to zrobić w Notepadzie ++
komentarz 10 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)

W temacie napisałeś "notepad" a standardowy notatnik w Windows ma oryginalną nazwę właśnie "notepad" - dlatego przyjąłem, że może jednak nie chodzi o Notepad++ smiley

Dawno nie używam Windows ale gdy go używałem i miałem Notepad++ to wydawało mi się, że można uruchomić program za pomocą F5 lub F9 - wszystko można było znaleść w menu bodajrze "Uruchom". Sam używałem go raczej do C/C++/Python więc nie wiem czy domyślnie jest skonfigurowany dla Pascala. Może trzeba poszukać pełne ścieżki do kompilatora Pascala i w opcjach podać je w całości aby nie miał problemu z szukaniem.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 315 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 270 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2022 w Inne języki przez julka1605 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 485 wizyt

93,005 zapytań

141,971 odpowiedzi

321,251 komentarzy

62,343 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...