• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukanie frazy w pliku tekstowym

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
8,637 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w C i C++ przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

Jak wyszukac danej frazy w otwartym pliku tekstowym? Chodzi mi o coś takiego:
 

string napis="jakisNapis";
if (jakisNapis==true) ...

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
wybrane 10 października 2015 przez C☺ndzi
 
Najlepsza

Zamiast wczytywać od razu całą zawartość pliku, lepiej sprawdzać go linijka po linijce, tzn. w pętli pobierasz dany wiersz pliku do zmiennej tekstowej za pomocą funkcji getline, a potem sprawdzasz, czy znajduje się w nim dana fraza:

std::fstream plik("plik.txt");
std::string tekst;
while(!plik.eof())
{
	getline(plik, tekst);
	if(!(std::string::npos == tekst.find("Moj tekst")))
		std::cout << "ZNALEZIONO FRAZE";
	else
		std::cout << "NIE ZNALEZIONO FRAZY";
}

 

komentarz 10 października 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Robie sobie system rejestracji i kazdy login zapisuje w pliku tekstowym w oddzielnej linijce. Przy logowaniu, sprawdzam, czy login jest dobry czy nie szukajac go w pliku tekstowym.
komentarz 10 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Oczywiście także są brane pod uwagę białe znaki, czyli spacje i tabulacje.
komentarz 10 października 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Chyba jestem zbyt zmeczony na programowanie, jakos przedtem zrobilem ze mi nie dzialalo, teraz przeklejilem i dziala. Sory za zawracanie glowy xd
komentarz 11 października 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Jest jeszcze możliwość pokazywania, w której linijce znalazło wyraz?
komentarz 11 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
A co w tym trudnego? Liczysz, ile razy pętla się wykonała i dzięki tej informacji stwierdzasz, gdzie jest szukany tekst.
+1 głos
odpowiedź 10 października 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Odczytaj cały plik tekstowy do zmiennej i zastosuj się to tych poleceń: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-3/Wyszukiwanie-frazy-w-tekscie/352
komentarz 10 października 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Czyli mam wypisac ten plik do zmiennej string, a potem kazda ta zmienna po kolei sprawdzac? (robie cos w stylu rejestracji i tych linijek moze byc duzo :/)
komentarz 11 października 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
NIe, to jednej zmiennej string a następnie użyj metody find.

Potem wystarczy użyć metody substr

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 27 września 2015 w C i C++ przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 289 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 162 wizyt
pytanie zadane 5 października 2020 w C i C++ przez user4132 Nowicjusz (170 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...