• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie proceduralne zmiennych i plików tekstowych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
198 wizyt
pytanie zadane 10 października 2015 w C i C++ przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Jak zrobić,żeby za każdym kolejnym razem żeby następowała inkrementacja nazwy zmiennej (najpierw "int zmienna[1]", następnym razem "int zmienna[2]" itd.)

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez niezalogowany
wybrane 19 listopada 2015 przez C☺ndzi
 
Najlepsza

Nie wiem o co dokładnie ci chodzi, czy o coś takiego?

int t[size];
int i=0;
while (i<size)
 t[i++] = ...; // <- po wykonaniu instrukcji w tej linii wartość "i" wzrośnie o 1

 

komentarz 10 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Hmm... ciekawy sposób prezentujący różnicę pomiędzy pre i postinkrementacją wink

+1 głos
odpowiedź 10 października 2015 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)

Prawdopodobnie chodzi Ci o to aby na ekranie pojawiały się napisy z rosnącym indeksem liczb. Takie coś :

Zawodnik nr 1
Zawodnik nr 2
Zawodnik nr 3
...
Zawodnik nr 87567534

Według mnie najprostszym sposobem jest użycie pętli która za każdym powtórzeniem będzie zwiększała wartość indeksu o 1 
Fragment programu z tą petlą może wyklądać tak 

cin>>n;
for ( int i=1;i<=n; i++)
{
    cout<<"Zawodnik nr "<<i<<endl;
}

( wrzuć sobie w koppilator i się pobaw xd ) 

Tłumacząc ten fragment kodu 

1 Najpierw wprowadziłem maksynalną wartość do jakiej będę zwiększał indeks

2 Potem użyłem pętli for w taki sposób aby wykonała się n ilość razy ale tak że po każdym wykonaniu liczba int i (nasz indeks) będzie ziwększała się o 1.

3 Przy użyciu zwykłego couta wyrzucam wartości na ekran.

 

Aby lepiej zrozumieć i poznać pętle for oraz przy okacji poętle while proponuje Ci obejrzeć :

https://www.youtube.com/watch?v=y6GOYVTVvqo

Lub poczytać 

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-2/Petla-for/294

 

Przepraszam za błędy ortograficzne. 

komentarz 10 października 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

Chodzi mi o takie coś:
Rejestruje się użytkownik Janek1.
Zapisuję jego dane do pliku użytkownik1.txt
Rejestruje się użytkownik Stachu4321.
Zapisuję jego dane do pliku użytkownik2.txt
 

 

komentarz 10 października 2015 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Jeżeli chodzi o zapisywanie danych do pliku to nie jestem expertem ale na podstawie mojej aktualnej wiedzy stwierdzam że te dwa pliki muszą być uprzednio utworzone. A jeżeli chodzi o zwiększenie numeru podczas wskazywania do jakiego pliku dana ma być zapisana to chyba starczy prosta inkrementacja.

To co napisałem wyżej tyczy się c++

Jednak uważam że to takich rzeczy lepiej się nada MySQL którego dopiero zaczynam się uczyć
0 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Czy chodzi o to?

int zmienna[wielkosc_tablicy];
for(int i = 0; i < wielkosc_tablicy; i++)
	zmienna[i] = i;

 

komentarz 10 października 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Tak, a działa to?
komentarz 10 października 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
A dlaczego miałoby nie działać? W przeciwieństwie do nazwy tablicy, numerem indeksu może być zmienna, którą można jakkolwiek zmieniać.
0 głosów
odpowiedź 10 października 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Eee... o co Ci konkretnie chodzi?

Może o to:

int array[5];

for(int i = 0; i < 5; ++i) {
  array[i] = i * i;
}

A może o to:

std::string array_string = "array[1]";
array_string[6] = '2';

Mógłbyś sprecyzować?

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 426 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w C i C++ przez sharkus101 Początkujący (330 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 608 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2019 w C# przez WojMen Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,733 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2015 w C i C++ przez Arturrs Nowicjusz (140 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...