• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wygląd strony - co sądzicie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
492 wizyt
pytanie zadane 5 października 2015 w HTML i CSS przez koder12 Nowicjusz (170 p.)

Witam ostatnio w szkole miałem problemy z html i postanowiłem uczyć się w domu z wykładów Pana Zelenta dużo już rozumiem i przedewszystkim chciałbym podziękować Panu Zelentowi

 

A co do pytania to zamierzam zrobić stronkę na której będę tłumaczył matematykę dla osób które jej nie rozumią zrobiłem już stronkę główna (jak narazie jeszcze nie ma wykładów bo jest robiona dopiero strona główna)

link do strony http://matematyka-ko.prv.pl/

proszę o ocene strony co do wyglądu i działania

 

a właśnie bym zapomniał mam problem co do przyklejanego menu robiłem wszystko według odc 3 css i coś nie tak umieszczam kod html scriptu który umieściłem poniżej głównego diva a zakończeniem body

<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>

        <script>

        $(document).ready(function() {
           var stickyNavTop = $('.nav').offset().top;

           var stickyNav = function(){
           var scrollTop = $(window).scrollTop();

           if (scrollTop > stickyNavTop) {
              $('.nav').addClass('sticky');
           } else {
              $('.nav').removeClass('sticky');
            }
           };

           stickyNav();

           $(window).scroll(function() {
              stickyNav();
           });
           });

        </script>

 

i z css

.sticky
{
    width: 100%;
    position: fixed;
    left: 0;
    top: 0;
    z-index: 100;
}

 

oczywiście jquery jest w katalogu

nie wiem dlaczego to nie działa proszę o ocenię i o poradę jak to naprawić

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Strona wygląda trochę jakbyśmy się cofnęli w czasie. Ale jak na początki to nawet wygląda to ok.

Kolorystyka i typografia mi się nie podobają.

Przez chwilę myślałem, że menu się buguje, ale to była wina reklamy.

Nie masz elementu o klasie nav. W tych trzech miejscach zamiast .nav powinno być .menu
komentarz 5 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
.menu
{
    width: 100%;
    background-color: #329940;
    text-align: center;
    padding: 10px 0;
    border-top: 1px solid #751b1b;
    border-bottom: 1px solid #751b1b;
}

 

to mam w css jest to clasa odnosząca się do diva w której jest zapisania lista <ol>

a o co chodzi z tym strong?
komentarz 5 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
ok już działa menu a co do wyglądu strony co byś polecał?
komentarz 5 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
W skrypcie JS Tam gdzie jest $('.nav') powinno być $('.menu')

Dodatkowo używasz przestarzałych znaczników font. A znacznik img wymaga podania zawsze atrybutu alt.
komentarz 5 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Na stronie jest trochę za ciemno. Czy na przykład czy to http://scr.hu/0l4g/0u5tn nie wygląd o wiele lepiej? Jest naprawdę wiele możliwości. Eksperymentuj.

Do doboru kolorów polecam https://coolors.co/ http://colorhunt.co/
komentarz 5 października 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To tło szare jest niepotrzebne, Na białym albo kremowym ładnie by się komponowało z żywymi kolorami.
komentarz 5 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Na przykład tło #efefef mogłoby być dobre. Byłoby dużo jaśniej i przyjemniej.
komentarz 5 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
znacznika font uczy nas pani w szkole
komentarz 5 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi co do kolorów jak będę miał czas będe kombinował (szkoła)
+1 głos
odpowiedź 5 października 2015 przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)
Z pewnością do najładniejszych nie należy i podobnie jak użytkownik powyżej miałem wrażenie chwilowego bytu w pierwszych latach tego wieku. Kolory nie są do siebie dopasowane, ikonki na dole wyglądają tak, jakby były kilkukrotnie powiększone. Może kwestia gustu, ale szare strony ogólnie dobrze nie wyglądają. Tło białe, kremowe bądź jakieś tło obrazkowe z pewnością by ją troszke uatrakcyjniły. Popatrz sobie na inne strony i w nich poszukaj inspiracji. Nie patrzyłem na CSS.
0 głosów
odpowiedź 6 października 2015 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Mało optymistyczna przez ten szary. Ciemne strony wygjądają dobrze jeśli wymagają uzycia białej czcionki aby zwikszyć czytelność. Jeśli dobrze widać czarne litery zmaczy ze strona jest smutna a nie ciemna.
0 głosów
odpowiedź 6 października 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

frown No nie mogę nic dobrego o tej stronie powiedzieć po za tym że udało się się cokolwiek napisać/ skopiować. Oczywiście chcę jak najbardziej zachęcić cię do dalszej pracy i pokażę ci nawet stronę na, której znajdziesz bardzo przydatny maretiał. Zanim zaczniesz robić stronę zastanów się jak ma wyglądać co ma robić, nie wszystko na raz. Najpierw postaraj się naszkicować stronę wybrać jej kolory. Na twojej stronie mam wrażenie że co kolejny div to kolejny kolor. Co do koloru tekstu zobacz jak ten czerwony daje w oczy, jest na coś takiego prosta sztuczka zamiast "red" daj rgba(255, 15, 19, 0.87) też jest to czerwony tylko jego opacity wynosi 0.87, więcej wyczytasz w podesłanym materiale. 

 

Źle 

1. kolory,

2. Menu coś nie działa jak należy, 

3. style pisz w oddzielnym arkuszu nie piszaj tego pomiędzy html'a i css'a,

4. Bądź oryginalny nie kopiuj od innych rób sam na podobieństwo :) 

komentarz 6 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Metrial design jest bardzo obszerny i trudny dla początkujących. Na początek polecam zainteresować się Flat design.

2. Menu nie działa przez reklamę, która się nie pokazuje, a jednak zakrywa to menu. Wystarczy zamknąć ją tym krzyżykiem.
komentarz 6 października 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
AdBlock'a mam i może dlatego
komentarz 7 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
Menu wam nie będzie dałać bo jeszcze jego nie podlinkowałem a materiały nie zostały skopiowane nie wiem o czym mówicie obrazek jest tylko z google grafika

mam osony style.css i jest dołączony do html
komentarz 7 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Chodziło o reklamę, którą dodaje twój hosting do strony.
0 głosów
odpowiedź 7 października 2015 przez Wojtek Sala Początkujący (480 p.)

Reklama firmy hostingowej zasłania Ci stopke a podświetlenie po najechaniu na muenu włącza sie w połowie paska 
Popraw hover menu i zrób coś z tą stopką + masz bląd w "TA (s)TRONA JEST ROZBUDOWYWANA "

0 głosów
odpowiedź 9 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
No panowie i panie nowa stronka już jest, co o niej myślicie? Mi się podoba, a wam?

http://matematyka-ko.prv.pl/

czekam na wasze opinie. Prosze ewentualnie mi napisać co by należało zmienić

Dzięki
komentarz 10 października 2015 przez debek76 Nowicjusz (170 p.)
Kolorystyka znacznie lepsza niż w pierwotnej wersji.

Proponowałbym zmniejszyć jeszcze czcionkę i odnośniki (Facebooka, Youtuba itd.). No i nie działa menu. Po co takie "woły" na ekranie?
komentarz 10 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
edycja 10 października 2015 przez koder12
OK zmniejszyłem fb, yt, tw, i gplusa oraz czcionkę teraz chyba lepiej DZIĘKI jak macie jescze jakieś propozycje co do zmiany to proszę pisać

teraz jescze muszę podlinkować stronki za pomocą php bo jak kiedys bym chciał zmienić loyout to będę musiał się sporo namęczyć

ktoś ma lepszy sposób dla tej strony na podlinkowanie?
komentarz 10 października 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Ok to ja dorzucę swoje 3 grosze:

1. Responsywność.

2. Rozmiar i kolor czcionki powinien być stylowany w css nie w html, tak samo align:center nie powinno się stosować.

3. Zamiast <br/> odstępy też można zrobić w css.

4. clear:both jest słabym sposobem na czyszczenie floatów.

5. <hr> też można ostylować w css, ale może lepszy będzie border.

6. "container" zamiast "conteiner".

7. "Jeśli jesteś tutaj i czytasz ten tekst to oznacza że chcesz się uczyć matematyki z tą stroną, świetny wybór, osoby które są pierwszy raz na stronie odsyłam do zakładki ,,Jak się uczyć'' lub kliknij TUTAJ" - ten tekst podzieliłbym na 2-3 zdania.
komentarz 10 października 2015 przez koder12 Nowicjusz (170 p.)
edycja 10 października 2015 przez koder12
Dzięki za rady

co do pkt 5 to powiem że to jest różnica tylko w pisowni

dzięki popracuje jeszczne nad swoją stroną

międzyczasie zrobiłem już phpa

jak wejdziecie na strone główna macie już pliki z .php a nie .html

podzieliłem je tak

1. naglowek.php jest tam menu główne

2. stopka.php zawira socialdivy oraz stopkę wraz z liniami <hr>

3. index.php zawira tekst strony głównej

<?php include('naglowek.php'); ?>

<div>

<?php include('stopka.php'); ?>

 

chyba będzie ok czekam na opinie. Ten podział wykonywałem po raz pierwszy dlatego czekam na propozycje co do zmiany

 

bo jeszcze rozważam opcje

zamiast php pisać w html, w php tylko stopka i menu a index już w html i inne podstrony???

 

co myslicie o przyklejanym menu?

jakie kolory zastosować dla menu

-po najechaniu

-koloru tła

Podobne pytania

0 głosów
11 odpowiedzi 534 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2015 w Sprawy forum przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez wsnofi Bywalec (2,680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2017 w Systemy CMS przez Łukasz Sendecki Początkujący (270 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,639 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...