• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows czy Linux?

VPS Starter Arubacloud
+7 głosów
2,482 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Czym się różnią te systemy operacyjne? Jeśli zainstaluję np. Ubuntu to co zyskam?

11 odpowiedzi

+10 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
wybrane 8 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski

Najlepsza

Instalacja
Windows:
- Konieczność ręcznej instalacji sterowników
- konieczność doinstalowania typowego oprogramowania (dodatkowa godzina)
- Brak sterowników przeznaczonych dla Windows 7 (trzeba czekać, aż producenci je przygotują)
- koszt zakupu systemu
+ Łatwa instalacja (około 24 minut i 14 kliknięć, dwa restarty – Core i7 920 2.67GHz, 6 GB RAM, 2x HDD 500GB )
Ubuntu:
- Brak lub skomplikowana instalacja sterowników dla nietypowego sprzętu
+ Łatwa i szybka instalacja (około 15 minut i 8 kliknięć, żadnych restartów)
+ Typowy sprzęt działa natychmiast
+ Zainstalowane typowe oprogramowanie
+ LiveCD, czyli możliwość wypróbowania systemu przed instalacją
+ system jest darmowy

Prędkość działania
Windows
- wolny start i zamykanie systemu
- niższa wydajność w typowych zadaniach
+ bardzo szybkie kopiowanie dużych plików
+ bardziej responsywny interfejs
Ubuntu
- problemy z wydajnością grafiki na zintegrowanych kartach graficznych Intela
- problemy z wydajnością odtwarzania flash
+ szybki start i zamknięcie systemu
+ wyższa wydajność w typowych zadaniach

Wygląd i wygoda użytkowania
Windows
? biblioteki plików określonego rodzaju
+ nowy potężniejszy pasek zadań
+ podgląd okien i pulpitu
+ znane z Visty Areo, czyli przyjemne efekty graficzne
+ powszechnie znany interfejs, z którym wszyscy się „zaprzyjaźniliśmy”
Ubuntu
+ wiele pulpitów
+ wygodna obsługa wielu ekranów
+ gigantyczne możliwości personalizacji wyglądu i zachowania interfejsu
+ banalna instalacja oprogramowania znajdującego się repozytoriach Ubuntu
+ z reguły nie trzeba użerać się z żadnymi sterownikami
+ Compiz, czyli graficzne wodotryski (znacznie bogatszy zestaw niż w Areo)
+ specjalne wydanie dla netbooków

Bezpieczeństwo
Windows
- główny cel ataków cyberprzestępców
- zbyt wolno wydawane poprawki bezpieczeństwa
+ poprawiony mechanizm UAC, pytający użytkownika o zdanie wtedy gdy potrzeba
Ubuntu
+ niewielka ilość zagrożeń
+ rygorystyczny system uprawnień
+ szybko pojawiające się poprawki
+ Ubuntu to dystrybucja linuxa, co oznacza że jest tylko jednym z wielu
+ mniejsza niż w Windows ilość krytycznych dziur w zabezpieczeniach

komentarz 13 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Rozwaliła mnie ta dokładna ilość kliknięć :D
komentarz 14 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
xD, tak to jest przy kopiowaniu :P
komentarz 14 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
heh, ale, że wgl komuś przyszłó do głowy, żeby to policzyć :P
Oczasie już nie wspominam :D
+2 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
edycja 24 stycznia 2017 przez joker
Zdecydowanie Linux, ponieważ jest darmowy, bezpieczniejszy od Windowsa i szybki.

Pozdrawiam serdecznie
komentarz 14 kwietnia 2015 przez r00t Mądrala (6,960 p.)
Z tym brakiem wirusow to chyba troche przesadziles.

https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware

Pozdrawiam
komentarz 14 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
No tak, rzeczywiście. Ale i tak jest ich ZNACZNIE mniej niż na Windows'a.

Pozdrawiam
komentarz 8 czerwca 2015 przez niezalogowany
Ten argument to akurat ostatnia rzecz IMHO na którą powinno zwracać się uwagę - z prostego powodu. Tam gdzie wirusy są, tam i pozioz zabezpieczeń wzrasta, ale nie ma zabezpieczeń nie do przejścia, ani wirusów, których nie da się pozbyć.
komentarz 23 stycznia 2017 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)

Zdecydowanie Linux, ponieważ jest darmowy, bezpieczny (brak wirusów) i szybki.

Piszesz tylko naciągane zalety Linuxa, zapominając o jego wadach, a także o zaletach i wadach Windowsa. Zobacz jak wygląda najlepszy wybrany komentarz tutaj. Nie wpadaj w ideologiczne bańki. MZ mówi o tym gdzieś tutaj

komentarz 24 stycznia 2017 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Naciągane? Co jest naciągane? Nie jest darmowy, bezpieczniejszy od Windowsa i nie zużywa mniej zasobów systemowych? Używałeś w ogóle kiedyś jakiejś dystrybucji Linuxa? A co pisze w najlepszej odpowiedzi? hmm... no to, że ma mniej zagrożeń, jest darmowy i jest wydajniejszy w typowych zastosowaniach... Jedyną prawdziwą zaletą Windows jest znacznie większa ilość oprogramowania i NIC więcej.
+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)
komentarz 10 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Ubuntu wydaje mi sie ze szybciej i sprytniej dziala od Windowsa,

Instalujesz system i juz masz wszystko gotowe sterowniki itp, ja mam wersje z calym oprogramowaniem nawet.

graficznie hmm jest bardzo podobny do Win i bardzo szybko sie odnajdziesz

Tak w skrocie ale jest tego cala masa
+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Qams Użytkownik (610 p.)
To pytanie w dzisiejszych czasach ociera się o informatyczną filozofie i metafizyke :) I wyjaśnienie tutaj czegokolwiek w kilku zdaniach to żadne wyjaśnienie. Odsyłam do całej sterty artykułów oraz bogatej literatury na temat tych systemów operacyjnych. Naprawdę nie trudno to znaleźć.
+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Kicany Gaduła (3,220 p.)
Temat o którym można by pisać księgi wielotomowe na temat + / - systemu linuks. Przez co odsyłam podobnie aby poczytać troszkę o nawet samej dystrybucji a znajdziesz odpowiedź.

Co zyskasz ?
Moim zdaniem co jest największym plusem to open source.
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Os x to coś pomiędzy co polecam gorąco :) ale drogo :(
0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2017 przez Mariola Mac Początkujący (300 p.)
Jak grasz zostań na windzie lub jezeli używasz programów których nie ma lub zamieniki z linuxa nie są wystarczające dla ciebie .

Jeżeli zas nie grasz to plusy napisali wszyscy w pozostałych odpowiedziach ja dodam tylko tylko na ubuntu  teraz na mincie razem z 10 lat nigdy nie wysypał mi sie system ani nie załapałam żadnego wira ani robaków.

laptop a miałam ich 3 przez ten czas zaden z 3 nie mulił nie zawieszał sie stabilnośc o wiele wieksza lae pograc lubie wiec mam stacjonarke z windą.

Wyprubuj zadecyduj ja polecam minta ale jest wiele świetnych dystrybucji znajdziesz cos dla siebie a najlepiej sciagni i wyprubuj w trybie botowania z plyty czyli live cd

Jak chcesz mozesz sobie wgrac jako 2 system na 1 kompie tez użyteczna funkcja i wiele osob ktore nie chca rezygnować z windy tak robi.
0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Na pewno zyskasz nową wiedzę o innym systemie, który dominuje na serwerach i systemach mobilnych(Android), routerach, pralkach, lodówkach, systemach monitoringu, najszybszych komputerach na świecie, w NASA, CERN, telewizorach, samochodach elektrycznych i jeszcze można by wymieniać. Jak by Cię Unity zraziło, polecam Mint z Cinnamon, panel na dole jak Windows 7.
0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2017 przez Dzemtenjem Bywalec (2,660 p.)
Najlepiej mieć jedno i drugie, jest wiele sprzecznych opinii i w zależności od tego czego oczekujesz, jaki masz sprzęt lub jak bardzo przyzwyczajony jesteś do windowsa (niektórych to blokuje), sam musisz zdecydować po której stronie mocy chcesz być. A i jeszcze wspomnę, że zawsze można odpalić linuxa na wirtualnej maszynie, przetestować różne pulpity, dystrybucje, komendy. :)
–1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
edycja 10 kwietnia 2015 przez Mateusz Analityk

Ja z kolei zdecydowanie bardziej polecam linuksa a konkretniej jedną z dystrybucji "debiana" kali linuks .Posiada on zawansowane narzędzia do przeprowadzania ataków na między innymi aplikacje webowe xss, sql. Niestety wada jest taka że nowy użytkownik musi co nieco ogarnąć instalacje nowych programów serwera itd. Ja jestem pasjonatem tego środowiska więc zawsze można pisać do mnie o pomoc. Nie nawidzę windowsa. Nie chce mi się go instalować wole kożystać z darmowego oprogramowania gdzie łątwo się konfiguruje sieć, można odpalić własny serwer wpisując tylko pare komend w konsole. Łatwo też jest skonfigurować tunel VPN. Koledzy namawiają na windowsa abym mógł sbie jakąś gierkę zainstalować ale po prostu nie jest mi to potrzebne. To co cenię to:

1. Łatwa konfiguracja
  2. Od razu mam wszystkie porzebne mi sterowniki.
  3. Mam gotową listę pakietów łatwą w instalacji 1 poleceniem.
  4. Wysokie szyfrowanie i bezpieczeństwo łącząc się z siecią w tym serwery proxi, tor, tunel VPN.
  5. Zestaw zawansowanych narzędzi dostosowanych dla programistów oraz do wstępnego rozpoznawania zabezpieczeń, ich testowania, łamania haseł i wiele innych.
  6. Fajne biblioteki z GNOME proste programiki i łatwe w obsłudze.
  7. Nie można także zapomnieć o bardzo niskim zapotrzebowaniu na pamięć RAM co windows zrzera na potęgę.

komentarz 23 stycznia 2017 przez niezalogowany
Najwyraźniej twoim największym wrogiem zaraz po Windows jest słownik ortograficzny.

Mówimy tu o systemie do używania "na co dzień", nie o środowisku stricte przeznaczonym do pewnych zastosowań.

Do tego twoje argumenty są nic nie warte, bo wszystko, co opisałeś da się zrealizować również na Windowsie. Wyjątkiem jest chyba tylko brak tak dużej ilości oprogramowania do testów penetracyjnych dla Windowsa. I po kolei:

1. Windows jest łatwiejszy w konfiguracji, niż Linux.

2. W konkretnym przypadku, kiedy system ma zintegrowane sterowniki oczywiście sprzęt zadziała; inaczej trzeba je pobierać. W Windowsie 10 ten proces został praktycznie całkowicie zautomatyzowany i sterowniki są pobierane automatycznie po podpięciu nowego sprzętu.

3. Takie listy są indywidualne, każdy ma inne preferencje; pod Windowsem również można napisać sobie skrypt instalujący oprogramowanie i ew. zmieniający jakieś ustawienia personalizacji.

4. Dostępne pod Windowsem i także w pełni funkcjonalne.

5. Pierwszy przykład z brzegu: Visual Studio jest zaawansowanym IDE. Co do aplikacji do pentestów - nie wiem, czy i jakie narzędzia istnieją pod Windows.

6. "Fajne biblioteki i proste programiki" istnieją również w systemach MS.

7. Który, aktualny, Windows zżera RAM na potęgę? Owszem, Linux potrzebuje mniejszej ilości pamięci operacyjnej, ale Windows na starcie nie zżera terabajtów RAMu; jeżeli tak się dzieje, to jest wyłącznie wina użytkownika.

I jeszcze raz, nie ma sensu instalować Kaliego jako główny system.

Równie bezsensowna jest dyskusja nad wyższością Linuxa nad Windowsem (lub odwrotnie), bo to dwa zupełnie inne systemy operacyjne.
–3 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2015 przez Ekwueme Obywatel (1,710 p.)
Wybierajac Linux otrzymujesz przedewszystkim bezpieczenstwo poniewaz niema tu backdor poniewaz tysiace osub przeglada kod zrudłowy a w windows 10 lat byla luka która została zgłoszona a microsoft nic z nia nie robił poniewaz sam ja wykozystywał do sledzenia uzytkowników
komentarz 23 stycznia 2017 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
Kącik heretyka

Podobne pytania

0 głosów
7 odpowiedzi 1,712 wizyt
+6 głosów
7 odpowiedzi 17,866 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
+7 głosów
9 odpowiedzi 11,899 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez manectric Obywatel (1,050 p.)

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,257 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...