• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mam gotowy plik SQL i PHP zastosowany do bazy danych w phpMyAdmin. Czy dobrze wykonuję ten etap?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,046 wizyt
pytanie zadane 3 października 2015 w SQL, bazy danych przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

W pliku schema.sql mam zapisane:

CREATE TABLE IF NOT EXISTS users (
  id int(1) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  login varchar(30) NOT NULL,
  password varchar(40) NOT NULL,
  email varchar(50) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (id),
  UNIQUE KEY (login, email)
) ENGINE=InnoDB  DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

W pliku db.php mam zapisane:

<?php
$db_host = 'localhost';
$db_name = 'nazwa_bazy';
$db_user = 'user';
$db_pass = 'password';
$db_charset = 'utf8';

try
{
	$db = new PDO('mysql:dbname='.$db_name.';host='.$db_host.';charset='.$db_charset.';', $db_user, $db_pass);
}
catch(PDOException $e)
{
	die($e->getMessage());
}
?>

Mam następujące pytania.

W moim przypadku w phpMyAdmin gdy wchodzę w utworzoną bazę, to najpierw wykonuję zapytanie z pliku schema.sql, a następnie z pliku db.php?

Czy wystarczy tylko, że wykonam zapytanie z pliku schema.sql?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Plik sql służy ci tutaj jedynie aby utworzyc tabelę i jej strukturę w bazie danych.

Plik php nie jest ci do tego potrzebny. Jest on potrzebny w aplikacji napisanej w php, aby mogła się ona połączyć z bazą danych.

Czy zanim zacząłęś robić coś z bazą danych i skryptami php poczytałeś cokolwiek o tym? Wygląda to tak jakbyś chciał coś zrobić, ale zapomniałeś o nauczeniu się podstawowych rzeczy.
komentarz 4 października 2015 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Przeczytałem ten temat na kilku forach, każdy pisał nieco inaczej i zmieszałem się.

Dobra, wezmę pod uwagę to co napisałeś.

Dzięki za wskazówkę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 379 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,288 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2015 w SQL, bazy danych przez niezalogowany

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...