• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed proste_Wyszukiwanie_Binarne <- Pętla wypisująca, wykonuje się dwa razy

Cloud VPS
0 głosów
369 wizyt
pytanie zadane 2 października 2015 w C i C++ przez Sedi Stary wyjadacz (10,200 p.)
zamknięte 2 października 2015 przez event15
Witaj :)

Na początku dziękuje za zainteresowanie, gdyż dużo Twoje zainteresowanie moim kodem jest dla mnie bardzo ważne. Jeśli masz ochotę zapoznaj się z kodem i pytaniem:)

Kod:

http://wklej.org/id/1807610/

Pytanie:

Przechodząc do sedna, w ramach samodoskonalenia stworzyłem bardzo prosty, który szuka podanej przez użytkownika liczby w zbiorze. Robi to dzieląc tablicę, na większe i mniejsze od środka, a następnie w zależności od tego szuka tylko po lewej, lub prawej stronie.

Kod generalnie działa, ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz, gdy w pętli for program znajdzie już podany wyraz, to pętla powtarza się i wypisuje ponownie komunikat o znalezieniu, mimo iż poleceniem break powinna się zakończyć. Co w takiej sytuacji zrobić ? Co prawda, to tylko jeden raz i można to zakończyć chociażby exit(0);, ale co gdyby dalej trzeba było dalej wykonywać instrukcje ?:)

Jeśli znałbyś na to pytanie odpowiedź i miałbyś ochotę odpowiedzieć, daj jakąś wskazówkę :)

PS.Jeżeli pytanie już kiedyś padło, prosiłbym o przekierowanie do tego pytania, gdyż nie mogłem takiego znaleźć.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
komentarz zamknięcia: problem rozwiązany

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 2 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
wybrane 2 października 2015 przez Sedi

Najlepsza
    wyszukiwanie_Binarne(0,ile-1,tablica,szukana);

if(wyszukiwanie_Binarne(0,ile-1,tablica,szukana)==false) cout<<"Nie ma takiej liczby w zbiorze!";

To Twoim kluczem :) 

komentarz 2 października 2015 przez Sedi Stary wyjadacz (10,200 p.)
Hehe :) Pomyśleć, że to takie proste było :)

Dziękuje za odpowiedź i miłego dnia :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,270 wizyt
pytanie zadane 27 października 2015 w C i C++ przez Melchior Obywatel (1,300 p.)
+1 głos
8 odpowiedzi 1,864 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2015 w C i C++ przez Mateep Użytkownik (850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 380 wizyt
pytanie zadane 7 października 2020 w Python przez Dawid Popławski Nowicjusz (160 p.)

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,909 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...