• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak napisać własną przeglądarkę? Jak to w ogóle działa?

Hosting forpsi easy 1 pln
+2 głosów
4,450 wizyt
pytanie zadane 1 października 2015 w C i C++ przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Witajcie :)

Zawsze mnie zastanawiało, jak taką przeglądarkę stworzyć. Nie interesują mnie gotowe klasy, które w okienku pakują Internet Explorera i udają własną przeglądarkę. Chodzi mi bardziej o mechanizmy interpretacji kodu HTML i wyświetlania tego na ekran.

Nie zamierzam takiej przeglądarki tworzyć, bo domyślam się, że to ogromny projekt, ale chciałbym o tym poczytać, dlatego, jeśli macie coś do powiedzenia lub znacie jakieś źródła na ten temat, bardzo byłbym wdzięczny. Ja jestem jakiś lewy i trafiam na same tutoriale jakichś typków korzystających z gotowców.

Dzięki :)

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 1 października 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
+1 głos
odpowiedź 1 października 2015 przez Comandeer Guru (596,200 p.)
Polecam zajrzeć do https://github.com/servo/servo ;)
+1 głos
odpowiedź 1 października 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 1 października 2015 przez Dorion300
{oczytaj o tym: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hypertext_Transfer_Protocol

O czym dokładniej chodzi mówiąc "Dodatkowe klasy"?

Będzie ciężko nie korzystać z dodatkowych klas....no chyba że chcesz wynajdować koło na nowo typu np.Komunikacja sieciowa.
komentarz 1 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Nie że coś, ale po kiego grzyba pakować asemblera w sprawy przeglądarki internetowej?
komentarz 2 października 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Miałem na myśli gotowce, np. z C#. Robiło się okno, w którym był zawarty obiekt klasy bodajże WebBrowser. Czyli to jest gotowa przeglądarka, którą możemy umieścić w swoim programie. A mnie chodziło, jak stworzyć przeglądarkę od samiuteńkich podstaw. Wiadomo, dodatkowe klasy są ważne, ale mam tak, że lubię wiedzieć, jak coś działa "od bebechów", albo chociaż mieć o tym mgliste pojęcie.

Dostałem od was masę linków, za wszystkie serdecznie dziękuję oraz nie krępujcie się, jeśli macie coś więcej do dodania. :)
komentarz 2 października 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Tylko że asm nie jest potrzebny do napisania przeglądarki, bo przeglądarka nie wykonuje żadnych niskopoziomowych operacji, tylko interpretuje kod html/css/js :)

@EDIT
Okej nie ważne, dorion już zmienił.
0 głosów
odpowiedź 19 listopada 2015 przez Ehlert Ekspert (210,670 p.)
Teraz dopiero zauważyłem ten zabawny post. Pomyśl tylko przeglądarka to musi być mamut skoro sama w sobie jest intepreterem 3 języków, do tego połączenia tcp, bezpieczeństwo certyfikaty. Jakby było mało a pro pos interpretacji JS pamiętaj że jest on 100 razy nowocześniejszy ze swoją obiektowością niż C++.
komentarz 19 listopada 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Dlaczego mój post uznałeś za zabawny? Że nie warto sobie tym głowy zaprzątać? :)

Domyśliłem się "mamuciej natury" przeglądarki, ale miałem problem, żeby znaleźć coś sensownego do poczytania, bo z reguły trafiałem na tutoriale gimnazjalistów zatytułowanych "Jak napisać przeglądarkę", trwających od 10 do 15 minut. :D
komentarz 19 listopada 2015 przez Ehlert Ekspert (210,670 p.)

No napisanie interpretera prostego języka to wyzwanie. Nie mówiąc o dzisiejszym JS i poziomach abstrakcji jakimi może się posługiwać. Popatrz na kodCSS i znajdź przekształcenia 3D laugh Nad przeglądarkami reprezentującymi wyższy poziom niż IE na bank pracuje sztab specjalistów i raczej nie kilka miesięcy.

Nie znaczy to że IE pisali amatorzy.

komentarz 19 listopada 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Spoko, nie chciałem być jednoosobowym sztabem ludzi tworzącym przeglądarkę, ja dopiero się uczę kodować. :) Natomiast interesuje mnie, jak działa to wszystko od podstaw, właśnie te przekształcenia 3D z CSS o których piszesz.
Zgodznie z zaleceniem Linusa Torvaldsa, uczę się takich rzeczy, bo "dobrze robią mojej duszy (jej programistycznej części, mówiąc dokładniej :) )".
komentarz 19 listopada 2015 przez Ehlert Ekspert (210,670 p.)

No i gicio. smiley1111111111

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 54 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 142 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt

92,083 zapytań

140,741 odpowiedzi

317,701 komentarzy

61,405 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia w koszyku, uzyskując rabat aż -50% (w dniach 24.11 - 29.11 z okazji Black Friday, a potem będzie to -30%) na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii znajdziecie tutaj. Dziękujemy Sekurakowi za tak fajną zniżkę dla Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 15% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...