• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak w pętli wybierać id usera do edycji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
182 wizyt
pytanie zadane 29 września 2015 w PHP przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)

Chcę edytować / aktualizować dane usera w bazie - nie wiem jak zrobić aby gdy jest lista i na liście obok usera przycisk "edytuj" do tego przycisku przypisać poprawnegu usera - przykładowo kod:

$query  = "SELECT * FROM klienci";
$result = mysql_query($query)
    or die("Query failed");
echo '  <table class="table table-hover table-bordered">
			<tr>
				  <td>#</td>
				  <td>Nazwa usera</td>
				  <td>Plan</td>
				  <td>Scieżka</td>
				  <td>E-mail</td>
				  <td>Dodał</td>
				  <td>Data dodania</td>
				  <td>Data do kiedy</td>
				  <td>dni do końca</td>
				  <td></td>
				  <td></td>
				  <td></td>
				</tr>
';
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {

	
	echo '  
 				<tr>
				  <td>'.$row["id"].'</td>
				  <td>'.$row["user"].'</td>
				  <td>'.$row["plan"].'</td>
				  <td>'.$row["sciezka"].'</td>
				  <td>'.$row["email"].'</td>
				  <td>'.$row["dodal"].'</td>
				  <td>'.$row["dodano_data"].'</td>
				  <td>'.$row["do_kiedy_data"].'</td>
				  <td>10</td>
				  <td><form action="zobacz.php" method="post"><button type="submit" class="btn btn-xs btn-success">zobacz</button></form></td>
				  <td><button type="submit" class="btn btn-xs btn-success">edytuj</button></td>
				  <td><button type="submit" class="btn btn-xs btn-danger">kasuj</button></td>
				</tr>
			';
}
echo '  </table>';

- pętla pokazuje mi z bazy userów ale w jaki sposób mogę do przycisku dopisać danego usra?

- czy przycisk robię dobrze jako input w w formularzu czy inaczej jakos to trzeba?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 30 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Zamiast buttona wystarczy, że zrobisz link do strony edycji, przez który przekażesz zmienną GET z id usera.

Formularz byłby ci potrzebny gdybyś chciał wybrać więcej userów, np. zaznacząc checkbox'y przy danych userach i edytować wszystkich wybranych naraz.

mysql_ błeeee.
komentarz 30 września 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
mhm - teoretycznie tak się domyślam tylko jak jest ich 10 i są wypisani z polecenia pętli to jak mam złapać id tego chcianego usera? jak to powinno byc zapisane?
komentarz 30 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Po prostu w pętli wyświetlasz link dla każdego usera.

echo '<a href="edit.php?id='.$row['id'].'">Edytuj</a>';

Do linku przypisujesz id usera tak samo jak wcześniej je wyświetlasz.

komentarz 30 września 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
Dziękuję :), takie proste a jednak początkującym zawsze sprawia kłopoty ten prosty zapis i logiczne myślenie. dzięki
0 głosów
odpowiedź 30 września 2015 przez No Lime Gaduła (4,540 p.)

W pętli która odczytuje dane z tablicy w której znajdują się już rekordy z bazy, możesz dodać formularz a w nim coś takiego:

<input type="hidden" name="id" value="<?php $row['id']; ?>"/>
<input type="submit" name="action" value="Edytuj" />

Wtedy po naciśnięciu możesz przesłać odpowiednie ID metodą post i miejsce które złapie tą "przesyłkę" będzie wiedzieć na jakim userze ma operować.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 331 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 805 wizyt
pytanie zadane 14 października 2018 w Python przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 281 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...