• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zdalne debugowanie aplikacji na androida.

Object Storage Arubacloud
–1 głos
735 wizyt
pytanie zadane 29 września 2015 w Offtop przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
zamknięte 30 września 2015 przez event15
Siema, chcę trochę namieszać w pewnej apce na androida (lub po prostu się pobawić :) ). Wiecie jak się wpierdzielnąć w pamięć aplikacji apki na androidzie przez kabel usb i wykonywać jakieś operacje? (Fajnie jakby też pokazywało jakie adresy zmieniają wartość podczas gdy program sam coś zmieni) :)
komentarz zamknięcia: problem rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
wybrane 30 września 2015 przez jegor377
 
Najlepsza

Nie ma tak różowo. Wsyzstkie aplikacje które masz są kompilowane do Release. Nie masz ich kodu więc IDE nie wie jak oznaczać zmienne. Cała aplikacja jest kompilowana do kodu wykonywalnego Javy.

Podsumowując stojąc kilometr od teatru dzięki nitce próbujesz zgadnąć jaką sztukę dzisiaj grają. smiley

komentarz 29 września 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
edycja 30 września 2015 przez event15

no wiem, ja chcę się tylko dostać do pamięci procesu i sprawdzać co się zmienia jak kliknę to, a to, oraz zmieniać tylko wartości komórek. :D

komentarz 29 września 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
tylko pojedyncze komórki pamięci :D (na kompa jest coś takiego, więc na andka pewnie też :D)
komentarz 29 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

kolego słownictwo wink

Otóż nie jest to takie proste. Nie masz pojęcia które komórki RAMu przechowują dane twojego procesu. 

komentarz 29 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Poza tym Android działa na klilku warstwach....

1. __Sprzęt__
2. ____Linux (C++)____
3. ______Dalvik (Wszystkie aplikacje JAVA)________

komentarz 29 września 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
1. Sorry jeżeli Cię uraziłem swoimi przekleństwami. 2. No dzięki za ten opis androida na warstwach, ale chciałem raczej odp. typu "tak, jest taka i taka", lub "nie, niestety nie ma", albo "poczytaj o tym i o tym". :D W każdym razie, dzięki za odzew, każda pomoc i ogólnie wiedza to złoto. :)
komentarz 30 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Luzik, pozdrawiam wink

komentarz 30 września 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
hmmm.... A java czasem nie korzysta z metadanych (lub po prostu system android)? Może jest jakiś sposób żeby dostać się do tych metadanych?
komentarz 30 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Nie zrozumiałeś nic. Java nie jest programem żeby sobie z czegoś korzystała. Aplikacje androidowe są napisane w Javie i funkcjonują na warstwie Dalvik. Mimo to jeśli Cię to bardzo interesuje to przy dużej wiedzy programistycznej (najlepiej na rootowanym telefonie) z poziomu Dalvika można się odwołać do niższego poziomu Linuxa np wprowadzić do powłoki basha polecenie. 

private void ifroot()
	{
		Process p = null;   
		try {   
			p = Runtime.getRuntime().exec("su");   

			// Attempt to write a file to a root-only   
			DataOutputStream os = new DataOutputStream(p.getOutputStream());  

			// Close the terminal  
			os.writeBytes("exit\n");   
			os.flush();   
			try {   
				p.waitFor();   
				if (p.exitValue() != 255) {   
					// TODO Code to run on success  
					Toast.makeText(this, "Twój telefon jest zrootowany!", Toast.LENGTH_SHORT).show();
				}   
				else {   
					// TODO Code to run on unsuccessful  
					Toast.makeText(this, "Twój telefon nie posiada root'a!", Toast.LENGTH_SHORT).show();
				}   
			} catch (InterruptedException e) {   
				// TODO Code to run in interrupted exception  
				Toast.makeText(this, "Twój telefon nie posiada root'a!", Toast.LENGTH_SHORT).show();  
			}   
		} catch (IOException e) {   
			// TODO Code to run in input/output exception  
			Toast.makeText(this, "Twój telefon nie posiada root'a!", Toast.LENGTH_SHORT).show();
		} 
		if(p != null)
			p.destroy();
	}

 

komentarz 3 października 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
czyli nie da się dojść do warstwy pamięci procesów i sobie cośtam wziąć? ;_;
0 głosów
odpowiedź 30 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

-1 za przekleństwo wink

komentarz 30 września 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
aha....................................................

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 189 wizyt
pytanie zadane 14 października 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Martita Bywalec (2,470 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 144 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 2,563 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2020 w Urządzenia mobilne przez Sic Dyskutant (8,510 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...