• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chęć nauczenia się Pythona od podstaw

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,392 wizyt
pytanie zadane 28 września 2015 w Python przez KuroLady Nowicjusz (120 p.)
Witam, moje pytanie brzmi czy znacie jakieś naprawde godne polecenia miejsca[site]/książki do nauki pythona. Zależy mi głównie na wykorzystywaniu tego języka w kierunku oskryptowyywania wtyczek do blendera i innych elementów.

Czemu akurat Python? tak jak wcześniej wspomniałam skrypty do blendera lecz nie tylko, spotkałam się z tym językiem w wersji lite przy grach wykonanych w Ren'Py [gdzie zmieniając na zasadzie prób i błędów cheatowałam gry xP przy okazji zrozumiałam zasadę klasowania i wcięć w tym jęyku] .

Można napisać wójek google i ciocia wiki prawdę ci powie ale nie oto tu chodzi, gdyż wszystko co sama znalazłam wydaję się trozkę zbyt zagmatwane[mało przystępnie przedstawione] i co najgorsze często są to wstępy tak zaproponowane że nawet po wykonaniu pierwsych 10 lekcji nie widać efektów nauki:|

Proszę więc o coś przystępnego dla prawdziwej green[noob] do nauki :P

Szkoda że pan M.Zelent nie zrobił żadnych nawet wprowadzających lekcji z tego języku :|

 

P.S. przerobiłam jak na razie all lekcje z C++ :P [pana Zelenta] ale nadal wiem że nic nie wiem a im więcej wiem tym mniej rozumiem :P zresztą C++ troszkę dziwny [archaiczny] mi się momentami wydaję ale sama nie wiem czemu :P.

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 września 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
CodeAcademy fajnie przeprowadza przez Pythona. Jakeś ćwiczenia, dobre wytłumaczenia.
komentarz 28 września 2015 przez KuroLady Nowicjusz (120 p.)
właśnie zaczęłam za twoją radą testować ten system nauki z jednej strony fajnie bo od razu sprawdza czy wykonuję zadanie poprawnie z drugiej momentami podpowiedzi niewiele mi mówią, w sensie czemu akurat układ [1line empty 2line room = 10] nie zaliczyło - okazało się że musi być jeszcze last line empty doszłam po 5 próbach sama bo podpowiedz nie mówiła o tym :P

znając życie zanim dojdę do używania pythona do czegoś więcej aniżeli napisania kalkulatora 2+2 to miną całe miesiące siedzenia wieczorami przy kodowaniu :P [muszę sobie na lapka wrzucić jakąś bibliotekę do pisania bo w pracy mam momemntami duzo czasu na takie zabawy :P]
+2 głosów
odpowiedź 28 września 2015 przez niezalogowany
Tak jak kolega Wirus ze stron internetowych polecam CodeAcademy, a z książek to ja ci polecam ,,Python dla każdego. Podstawy programowania" Michael'a Dawson'a, bardzo fajna książka, wszystko dobrze tłumaczy ;)
komentarz 1 października 2015 przez Ravus Początkujący (470 p.)
Sam również z niej korzystam i osobiście polecam !
+1 głos
odpowiedź 28 września 2015 przez niezalogowany

thenewboston - ma również materiały na temat Tkinter (GUI), oraz PyGame (GameDev).

Derek Banas - lub jeśli masz już doświadczenie w programowaniu, a chcesz przyswoić sobię samą semantykę, to tutaj znajduje się film z serii Learn in One Video.

Pomijam już oficjalną stronę Python, na której znajduje się cała masa materiałów do nauki. A C++ wydaje Ci się archaiczny, bo jest archaiczny ;)

komentarz 29 września 2015 przez niezalogowany
O, czyżbym komuś nadepnął na odcisk? ;)
0 głosów
odpowiedź 29 września 2015 przez skav3n Gaduła (3,900 p.)

Pythona uczę się od marca, moja ścieżka nauki:

1. CoceCademy (tam nie ma A) python2

2. Potem ta darmowa książka http://inventwithpython.com/chapters/

3. Aktualnie rozwiązuję zadania na redicie (easy, intermediate) https://www.reddit.com/r/dailyprogrammer

0 głosów
odpowiedź 29 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
0 głosów
odpowiedź 29 września 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Osobiście polecam kurs Pythona na Codecademy. Może i czasami zadania nie chcą przejść, bo czegoś brakuje co autor przewidział, ale tłumaczy większość podstawowych zagadniej bardzo dobrze, a przynajmniej z perspektywy kogoś kto dopiero zaczyna. Po za tym Python to język, którego podstawy łatwo poznać, ale już bardziej zaawansowane sprawy wymagają sporej wiedzy.
Istnieje także na Youtube kurs Pythona i Django, kurs to po prostu nagranie z koła na jakiejś uczelni, a osoba, która to prowadzi faktycznie zna się na rzeczy: https://www.youtube.com/playlist?list=PLFH8bHppdSGuX-nwHitkEE94vpQZ-1DXg
Materiały na Wikibooks też mogą się nadać. Ogólnie do Pythona jest masa materiałów w sieci wystarczy poszukać sam nie wiem co jest najlepsze, bo uczyłem się tego języka na podstawie projektów, które musiałem zrealizować i nie przykładałem uwagi do materiałów, z których się uczę, po prostu miało działać.
0 głosów
odpowiedź 9 października 2015 przez Rafal Nowicjusz (240 p.)
Bardzo polecam kurs Learn Python The Hard Way, wszystkie zagadnienia są bardzo przystępnie wytłumaczone http://learnpythonthehardway.org/book/

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 146 wizyt
+5 głosów
3 odpowiedzi 2,504 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 1,703 wizyt
pytanie zadane 16 września 2018 w Python przez Archiwista Początkujący (250 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...