• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ankieta na stronie bez powtórzeń

Object Storage Arubacloud
0 głosów
247 wizyt
pytanie zadane 28 września 2015 w JavaScript przez niezalogowany
Cześć, mam takie pytanie mianowicie planuję zrobić coś w rodzaju ankiety na stronie (co prawda na razie jeszcze nic nie zrobiłem) ale już teraz przychodzi mi jeden problem.

Jak zrobić żeby ktoś ko już zagłosował nie mógł oddać drugiego głosu na to samo i nie wiem jak coś takiego zrobić myślałem o plikach cookie albo blokadzie adresu IP ale nie wiem czy tak się da i moje pytanie czy ma ktoś jaki pomysł na to

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 września 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)

Evercookie

 evercookie is a javascript API available that produces
 extremely persistent cookies in a browser.

http://samy.pl/evercookie/

Jak to pierwszy raz zobaczyłem, to mi szczena opadła na widok tych mechanizmów (szczególnie cookie w postaci zacechowanego pliku *.PNG). A to, że potrafi to nawet działać cross-browser to już naprawdę kosmos.

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2016 przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)
Wystarczy stworzyć ciasteczko. I po oddaniu głosu je ustawić. Zrób też ifa, który sprawdza czy ciasteczko jest ustawione i w zależności od tego pozwala oddać głos/wyświetla ankietę. Cookie tworzymy: setcookie ("nazwa_ciasteczka", "zawartość", time()+1*3600*3600); Pozdrawiam!
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Ciasteczka to można o kant stołu utłuc ;) Już bardziej pewny jest browser fingerprint.
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)
Ale zawsze ktoś może mieć taki sam browser fingerprint jak ty :v
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Czy ja wiem? Jeśli do fingerprinta jest dodane IP, to szansa kolizji spada znacząco.
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)
Mógłbyś mi (i ogólnie społeczności, bo jesteśmy na forum) dać jakiś link do tworzenia takich fingerprintów przeglądarkowych. Chodzi o zastosowanie, może być po angielsku. Dzięki.
1
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
A co jeżeli ktoś wyłączy js? Jak to walidować po stronie php?
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Jak ktoś wyłączy JS, to sam ten fakt jest wystarczający, by go odróżnić ;)
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Iamhexi Obywatel (1,330 p.)
W dzisiejszych czas mniemam, że prawie każdy ma włączony js.
komentarz 7 sierpnia 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Owszem, ale nie każdy musi mieć JS.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,138 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 12,305 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2018 w JavaScript przez demenator23 Nowicjusz (120 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 417 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2018 w JavaScript przez Tomasz Ozi Orzech Początkujący (300 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...